Portmane uzņēmusi filmu ivritā par holokausta bēgļiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aktrise Natālija Portmane uzņēmusi filmu par holokausta vajātajiem bēgļiem, kas dibināja Portmanes dzimto Izraēlu, taču jaunā režisore noliedz, ka stāsts būtu patriotisks. Jaunā filma «A Tale of Love and Darkness» ir Izraēlas ebreju rakstnieka un žurnālista Amosa Oza darba ekranizācija. Tas ir smeldzīgs stāsts par nacionālajiem ideāliem zemē, par kuras pārvaldīšanu tolaik cīnījās palestīnieši.

Ivritā uzņemtā filma, kurā Portmane attēlo Oza pašnāvniecisko māti, koncentrējas uz ebreju grūtībām Izraēlas dibināšanas laikā 1948.gadā, kad Jeruzalemi ielenca arābu spēki. Filmā pieminēts arī Palestīnas konflikts.

Portmane noraidījusi apgalvojumus par to, ka stāsts ir patriotisks. «Noteikti nē. Mani ļoti pārsteidz komentāri par to, ka stāsts būtu patriotisks. Manuprāt, tieši pretēji, stāsts ir smeldzīgs - tā ir vilšanās par sapni,» viņa teica.

Kinolentes budžets bija 4,2 miljoni ASV dolāru (3,7 miljoni eiro), taču pati Portmane no atalgojuma atteikusies. Filmu atbalstījusi Izraēlas labējā valdība, kas jau izsenis atbalsta ārzemju filmu uzņemšanu savā zemē.

Filma uzņemta Izraēlas kontrolētajā teritorijā. Filmēšana nenotika Rietumkrastā un Jeruzalemes austrumu reģionos - teritorijas kopš 1967.gada kara ir okupētas.

Viedokļi par filmu dalās, kino industrijas žurnāls «Variety» raksturojis filmu kā «briesmīgi empātisku» darbu, kas paļaujas uz Portmanes atpazīstamību. Savukārt britu laikraksts «The Guardian» apraksta filmu kā «nopietnu un labu» Oza grāmatas atveidojumu.

Portmane dzimusi Jeruzalemē, taču trīs gadu vecumā ar ģimeni devās uz ASV.

Viņa sacīja, ka jūtoties gandarīta par padarīto darbu un esot ļoti apmierināta ar iespēju atjaunot zināšanas dzimtajā valodā.

«Man tas bija ļoti nozīmīgi. Ļoti dīvaini, ja tava dzimtā un, iespējams, arī emociju valoda, tava bērnības valoda iztrūkst,» teica jaunā režisore.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu