Tēva dienas svētki un gājiens Rīgā kļūst par tradīciju (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Par godu Tēva dienai šogad otro gadu pēc kārtas Rīgā notiks gājiens pa Brīvības ielu un svētki «Rīga 2014» kultūras vasarnīcā «Esplanāde 2014». Ģimeniskais pasākums gaidāms 13.septembrī, gājiena sākums - plkst.11.00 pie Brīvības pieminekļa. Pērn gājiens kopā pulcēja ap 2000 dalībnieku!

Tēva diena Latvijā kā oficiāli atzīti svētki šogad ir svinami jau sesto reizi. Ģimeņu organizācija nodibinājums «Fonds Mammām un Tētiem» un portāls «Mammamuntetiem.lv» pie Tēva dienu popularizējuši jau kopš tās ieviešanas brīža. Ģimeņu organizācijas vadītāja un Tēva dienas gājiena un svētku iniciatore Inga Akmentiņa-Smildziņa teic, ka pagājušajā gadā rīkoto Tēva dienas svētku apmeklējums bijis tik iepriecinoši liels, lai iesākto turpinātu kā ikgadēju tradīciju.

«Vēl 2012.gadā «Mammamuntetiem.lv» veiktā aptauja liecināja, ka 85% tēvu nezina, kad ir viņu svētku diena, bet pēdējā (šā gada augusta) aptauja rāda – 72% pat zina konkrētu laiku, kad Latvijā atzīmējama Tēva diena! Tas nozīmē, ka tēvi jūtas pagodināti un ir priecīgi par šo svētku ieviešanu,» gandarīta par paveikto ir I.Akmentiņa-Smildziņa.

Augustā veiktajā aptaujā piedalījušies 1705 respondenti. Uz jautājumu: «Kad Latvijā svin Tēva dienu?» 72% izvēlējušies pareizo atbildi - «Septembra otrajā svētdienā» - un tikai 4% atbildējuši ar «Neko par to nezinu!». Un vairs tikai 10% domā, ka Latvijā Tēva diena nav oficiālo svētku sarakstā. Pārējie respondenti norādījuši citus iespējamos datumus.

Organizēs gājiena dalībnieku kopbildi

Tēva dienas gājienā, kas šā gada 13.septembrī plkst.11.00 sāksies pie Brīvības pieminekļa, aicināta piedalīties ikviena ģimene, topošie vecāki un vecvecāki, kā arī ikviens cilvēks, kurš vēlas kādam tētim pateikt paldies. «Iepriekšējā gadā to nebijām īpaši uzsvēruši, taču daudzi tēvi ar bērniem bija ieradušies saskaņotos tērpos, un tas izskatījās lieliski! Vienādas kaklasaites, tauriņi, cepures, vienotas krāsas tērpi vai krekliņi ar asprātīgiem uzrakstiem. Pucējamies arī šogad! Tas vairo svētku izjūtu,» rekomendē pasākuma organizatore I.Akmentiņa-Smildziņa.

Pulcējoties gājienam, dalībnieki tiks cienāti ar Rūjienas saldējumu, kā arī, gaidot tā sākumu, svētku organizatori iecerējuši uzņemt lielo kopbildi, tāpēc ieteikums pasākumam pievienoties nevis pēdējā brīdī, bet jau pusstundu pirms tā - plkst. 10.30.

Svētku dalībnieki sadziedāsies improvizētā kopkorī

Gājiens virzīsies pa Brīvības ielu līdz Esplanādei un turpināsies kā plaši ģimeniski svētki «Rīga 2014» kultūras vasarnīcā «Esplanāde 2014». Noslēdzoties gājienam, visi dalībnieki sadziedāsies improvizētā kopkorī, ko vadīs perkusionists Nils Īle, muzicējot Jelgavas novada orķestrim «Zelmeri».

Svētku turpinājumā gaidāmas daudzveidīgas sportiskas un radošas aktivitātes, kurās būs iespējams iesaistīties gan mazajiem, gan lielajiem. Piemēram, pasākumā uz vietas ikviens savam tētim varēs darināt dāvanas - ādas aproces, amuletus, gleznas no smiltīm, krāšņas apsveikuma kartītes u.c. pārsteigumus. Svētku laikā ģimenes sacentīsies lokšaušanā, bērni varēs iejusties ēnu teātra aktieru lomās, ikvienam būs iespēja iesaistīties plenērā «Gleznojam tētim» kopā ar māksliniecēm māsām Elitu un Ilzi Patmalniecēm, kā arī pavadīt laiku citās ģimeni saliedējošās izklaidēs.

«Tēva dienas svētku galvenais mērķis ir pateikt tēviem paldies, uzsvērt, cik būtiska ir viņu loma ģimenes un bērna dzīvē. Šie svētki ir veids, kā veicināt tēvu un bērnu laika pavadīšanu kopā,» stāsta ģimeņu organizācijas «Fonds Mammām un Tētiem» un portāla «Mammamuntetiem.lv» vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu