Tīņiem sekss kā obligāta nodarbe?! (169)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzimumattiecībām var būt nopietnas sekas, kas turpinās ilgi. Turpmāko dzīvi var ietekmēt ne tikai neauglība, bet arī psiholoģiskas traumas, sevišķi pēc agrīnām attiecībām.

Mazliet par traku

«Atnāk vizītē divpadsmit gadu veca meitene un prasa, vai ar viņu viss ir kārtībā, jo viņa negrib seksu. Sekss tiek popularizēts bez mīlestības konteksta, taču bez intimitātes aspekta tas paliek pliks un garlaicīgs vai kļūst par obligātu. Jauniešu auditorijas jautājums – kā jūs vērtējat seksu kā komunikācijas veidu? Tā laikā notiek komunikācija, bet sekss nav komunikācijas veids. Nepieciešams mainīt attieksmi,» skaidro seksoloģe Aija Tula-Rijkure.

Mazāk skan vārds «mīlēties», tagad «nodarbojas ar seksu».

Jauniešu žurnāli kultivē, «cik svarīgi būt seksīgam», un nereti pat pamatskolas vecuma auditoriju pamāca, kā būt labam seksā.

«Tās ir atšķirīgas lietas – dzimum­audzināšana un dzimumizglītošana. Ar dzimumaudzināšanu nenodarbojas neviens, labākajā gadījumā tas notiek ģimenē,» vērtē speciāliste. Seksualitāte nav tikai piederība kādam dzimumam, tas ir kultūrvēsturisks personības fenomens. A.Tula-Rijkure neslēpj nepatiku pret organizācijām, kas popularizē saukli «mums ir tiesības uz seksu» nereti pat sešpadsmitgadīgu tīņu vidū.

Bērni iekrīt

Savā praksē seksoloģe uz jautājumu, kāpēc sāktas dzimumattiecības, bieži dzirdot frāzi «es domāju, ka pēc tam jutīšos labāk». Jo mazāk saņemta vecāku mīlestība, jo lielāka iespēja, ka bērns sāks agrīnas seksuālās attiecības. Meitenes vēlas vīrieša glāstus kā kompensāciju tam, ka trūkst tēva uzslavu, maiguma. Puisis attiecībās tomēr nav tēvs un vēlas ko vairāk par glāstiem. Ja meitene piekrīt dzimumattiecībām, lai izpatiktu zēnam un lai būtu «pieaugušāka», ir liels vilšanās risks, un var veidoties vaginisms – sāpju un baiļu dēļ turpmākās attiecības ir apdraudētas. Puišiem – priekšlaicīga ejakulācija, erektila disfunkcija un «mūžīgā meklētāja sindroms», lai atrastu īsto.

«Ja cilvēks nav nobriedis ne garīgi, ne fiziski, viņš nevar sasniegt tās izjūtas, kas ir pieejamas pieaugušam cilvēkam. Seksuālās attiecības ir pieaugušo privilēģija,» uzsver A.Tula-Rijkure.

Organisms kļūst nobriedis ap 20 gadiem.

«Papardes zieds» savā mājas lapā www.papardeszieds.lv sniedz atbildes arī uz elektroniski iesūtītiem jautājumiem, vienaudžu neformālo izglītību piedāvā skolu auditorijai – pēc 14 gadu vecuma. No pusaudžiem bieži izskanot jautājums, kurā vecumā jāsāk nodarboties ar seksu.

«Cilvēkam ir sev godīgi jāatbild – kāpēc es to vēlos un vai esmu gatavs uzņemties atbildību par iespējamām sekām?» teic A.Tula-Rijkure. Pirmām kārtām jārēķinās, ka iespējama grūtniecība. Dzimumattiecības nozīmē arī iespēju inficēties un nopietnu slodzi gan dvēselei, gan ķermenim. Jāņem vērā, ka tikai

apmēram piecus gadus pēc mēnešreižu sākšanās izveidojas mikroflora, kas spēj nodrošināt dabisko aizsardzību

pret dažādiem mikroorganismiem.

Uzziņai

Ja bērns jautā, nepieciešams atbildēt tūlīt un atbilstoši viņa sapratnes līmenim. Laiku var iegūt, pārjautājot, ko tieši bērns grib zināt. Precizējums nereti skanēs kā atvieglojums vecākiem, kuri jau paspējuši sadomāties nezin ko.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu