7 lietas, ko der zināt par rumu (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rums – «velna kāvējs» un «jūrnieku gāzējs» mūsdienu bāros ir viens no pieprasītākajiem dzērieniem, īpaši kokteiļos. Šo dzērienu pavada vairāk leģendu un dēku stāstu nekā citus, tāpēc piedāvājam īsu ruma ābecīti jeb 7 lietas, ko der zināt par rumu!

 
Rums ir destilēts no cukurniedrēm
Rums ir destilēts no cukurniedrēm Foto: publicitātes

1. Kāpēc rumu sauc par rumu?

Vai esat kādreiz domājuši, ko nozīmē vārds «rums»? Ir daudz leģendu par to, kā radies šis pirātu, dēkaiņu un romantiķu iecienītā aromātiskā, no cukurniedrēm destilētā un ozolkoka mucās izturētā dzēriena nosaukums. Angliski runājošie domā, ka tas radies 17. gs. beigās no vārda rumbullion vai rumbustion, kas nozīmē «troksnis» jeb «kņada». Citi savukārt uzskata, ka dzēriena nosaukums cēlies no lielu, alkoholam paredzētu glāžu nosaukuma, ko lietojuši holandiešu jūrasbraucēji – rummer jeb roemer. Vēl citi – ka tas ir saīsināts latīņu valodas vārds saccharum – cukurs, vai atvasinājums no franču arôme – aromāts. Starp citu, čigānu (romu) valodā vārds «rum» nozīmē «stiprs», «varens». Par ticamāko ruma nosaukuma izcelsmes versiju gan tiek uzskatīts vārds rumbullion, ar ko apzīmēja iedzērušu ļautiņu trokšņošanu ostmalu dzertuvēs – pirmajos bāros.

 
Pēc destilācijas rumu iztur ozolkoka mucās
Pēc destilācijas rumu iztur ozolkoka mucās Foto: publicitātes

2. Kā iegūst rumu?

Būtībā rums ir stiprs, alkoholisks cukurniedru destilāts (40 līdz 78%) ar senām gatavošanas tradīcijām. Rumu iegūst, raudzējot un vēlāk destilējot cukurniedru ražošanas blakusproduktu melasi – biezu, tumšu sīrupu, kas paliek pāri tad, kad no cukurniedru sulas atdala cukuru. Melasei ir bagātīga un daudzveidīga garša. No melases iegūtais destilāts ir caurspīdīgs kā ūdens. Pēc destilācijas to iztur ozolkoka mucās, kur tas pamazām iegūst dzērienam raksturīgo garšu un aromātu.

 
Foto: Reuters/AP/Scanpix

3. Kur radies rums?

Parasti rums saistās ar pirātiem un jūrniekiem, eksotiskām salām un bīstamām dēkām. Ruma priekšteči meklējami jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu Indijā un Ķīnā, kur no cukurniedru sulas gatavoja raudzētu dzērienu «brumu» (brum). 14. gadsimtā ceļotājs Marko Polo savā dienasgrāmatā atzīmējis, ka teritorijās, kur mūsdienās atrodas Irāna, vietējie iedzīvotāji viņu cienājuši ar «ļoti labu vīnu, kas pagatavots no cukura». Tomēr īsto rumu, līdzīgu tam, kādu pazīstam šodien, sāka destilēt tikai 17. gadsimtā Kubā, kad cukurniedru plantācijās strādājošie vergi atklāja, ka, raudzējot melasi – cukura rafinēšanas procesa blakusproduktu, var iegūt alkoholu. 20. un 21. gadsimtā tieši Kuba kļuva par ruma ražošanas lielvalsti. Tāpēc šodien droši varam teikt – īstais rums nāk no Kubas!

 
Foto: Reuters/AP/Scanpix

4. Kas ir añejo?

Bieži uz Kubas ruma pudelēm redzams maģiskais vārdiņš añejo, piemēram, Havana Club Añejo 7 Años. Ko tas apzīmē? Spāņu valodā añejo nozīmē «nogatavināts, izturēts». Tas ir laiks, kādu konkrētais dzēriens pavadījis ozolkoka mucā, cipars norāda gadu skaitu. Ilgāk izturēts rums ir stiprāks, aromātiskāks un arī dārgāks.

 
Foto: Reuters/AP/Scanpix

5. Ruma ceļi

Ruma ceļi pasaulē stiepjas no Tālajiem Austrumiem līdz pat Karību jūrai, taču cukurniedru audzēšanas kultūra nāk no Papua-Jaungvinejas, kur šo augu pazina jau pirms sešiem gadu tūkstošiem. Eiropā cukurniedres nonāca apmēram 8. gadsimtā ar arābu tirgotāju starpniecību. Spāņi šo vērtīgo augu sāka audzēt Kanāriju salās, kur tam bija piemērots klimats. No Kanāriju salām cukurniedru stādus uz Ameriku un Karību reģionu aizveda neviens cits kā leģendārais Kristofors Kolumbs, tādējādi bruģējot ceļu ruma ražošanai Kubā, kas laika gaitā ieguvusi ne vien «Brīvības salas», bet arī «ruma salas» nosaukumu, ne velti tās galvaspilsētai Havannai ir pašai savs rums – Havana Club.

 
Foto: Reuters/AP/Scanpix

6. Kas ir kas ruma pasaulē?

Kāda ir atšķirība starp Kubas, Jamaikas vai franču kolonijās ražotu rumu? Katrai salai un reģionam raksturīgs citāds rums. Pasaulē pazīstamākie rumi nāk no Kubas, kur tradicionāli ražo izturētos añejo rumus. Kubas rumiem raksturīga sabalansēta un maiga garša.

Jamaikā, Trinidadā un Tobago, Barbadosā un Bermudās vairāk ražo tumšo rumu. Bijušajās franču kolonijās – Haiti, Gvadelupē un Martinikā tiek ražoti lauksaimniecības rumi (rhum agricole), kas tiek gatavoti tikai no cukurniedru sulas un satur spēcīgāku cukurniedru aromātu.

Par Karību reģiona tipiskāko produktu pamatoti tiek uzskatīts Kubas rums.

 
Foto: publicitātes

7. Ruma radinieki

Rumam ir vairāki radniecīgi dzērieni, kas arī gatavoti no cukurniedrēm, bet garša nedaudz atšķiras.

Kašasa (Cachaça) - rumam līdzīgs stiprais dzēriens, ko ražo Brazīlijā.

Seko (Seco) nāk no Panamas un arī tiek uzskatīts par ruma līdzinieku.

Medus rums (Ron miel) ir tipisks Kanāriju salu ruma paveids.

Cukurniedru degvīns (aguardiente de caña) un čaranda (charanda) ir mazāk dižciltīgi ruma radinieki no Meksikas. Tie ir aromatizēti dzērieni uz cukurniedru ruma bāzes.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu