Asanžam nopietnas veselības problēmas - pametīs vēstniecību (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«WikiLeaks» dibinātājs Džuljens Asanžs, kurš, baidoties no izdošanas ASV, pēdējos divus gadus pavadījis Ekvadoras vēstniecībā Londonā, paziņojis, ka drīzumā tās telpas pametīs, ziņo BBC.

Lielbritānijas prese iepriekš ziņojusi, ka Asanžam radies sirds defekts un hroniska plaušu kaite. Aktīvists šodienas paziņojuma laikā apstiprināja, ka viņa veselība pasliktinājusies laikā, kamēr viņš uzturējies vēstniecībā, taču sīkāk savas veselības problēmas nekomentēja.

Asanžs arī izteicās, ka drīzumā plāno vēstniecības telpas pamest, taču neatklāja, kad tieši tas varētu notikt, kā arī piebilda, ka tas, visticamāk, neesot britu preses minēto iemeslu dēļ.

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino apliecināja, ka Ekvadora «turpinās piedāvāt aizsardzību» Asanžam.

Asanžs savā paziņojumā arī pauda satraukumu par cilvēktiesību ievērošanas jautājumiem saistībā ar ASV pret viņu celtajām apsūdzībām par slepenotas informācijas nopludināšanu.

Maz iespēju, ka izdošanu varētu apturēt

BBC uzsver, ka Asanža advokātu iespējamie mēģinājumi kavēt viņa izdošanu veselības problēmu dēļ, visdrīzāk, lemti pilnīgai neveiksmei.

«Ir gandrīz neiedomājami, ka izdošanu varētu apturēt veselības sarežģījumu argumentu dēļ, ja izdošana notiek uz valsti, kas ir vienotajā Eiropas aresta orderu shēmā. Visām šīm valstīm ir labas slimnīcas un veselības aprūpes iestādes. Veselības jautājums tādējādi neatvērs jaunu raundu tiesvedībā Lielbritānijā,» prognozēja BBC korespondents.

Džuljens Asanžs dibinājis interneta vietni «WikiLeaks», kura 2010. gadā publicēja simtiem tūkstošus konfidenciālu ASV valdības dokumentu, atklājot Amerikas politikas aizkulises saistībā ar karadarbību Irākā un Afganistānā. Tāpat tika publiskots liels daudzums diplomātiskās sarakstes no ASV pārstāvniecībām dažādās pasaules valstīs.

Zviedrija 2010. gada novembrī izdeva orderi Asanža aizturēšanai, lai viņu nopratinātu saistībā ar aizdomām par seksuāliem noziegumiem pret divām sievietēm, ko Asanžs kategoriski noliedz. Pēc ilgas tiesvedības Lielbritānija piekrita Asanžu izdot, taču viņš meklēja patvērumu Ekvadoras vēstniecībā. Asanžs paudis bažas, ka Zviedrija viņu tālāk varētu izdot ASV, kur viņu gaida smagas apsūdzības un varētu draudēt pat nāvessods.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu