Meitene nebaidās kļūt par celtnieku, bet puika - par bērnu audzinātāju (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vakar tika atklāta informatīva kampaņa par līdzvērtīgām sieviešu un vīriešu iespējām. Portāls TVNET piedāvā vairāku sabiedrībā pazīstamu un ietekmīgu cilvēku viedokļus un personīgās atziņas par dzimumu līdztiesību Latvijas izglītības un darba tirgū.

Radio Skonto programmu vadītājs un pasākumu vadītājs Valdis Melderis, atklājot dzimumu līdzvērtības kampaņu, atzina, ka dažkārt ikdienā pat nesaprot, par ko ir «cepiens». Šķiet, ka viss ir kārtībā. Drīzāk būtu jāuztraucas vīriešiem, kam vairs nav līdzvērtīgu iespēju. Šobrīd sievietēm esot daudz vairāk iespēju. Viņas labāk mācās un ieņem labākus amatus, bet vīrieši nav tik apzinīgi un plānveidīgi un sapulces vada daudz haotiskāk.

Reizēm šķiet, ka viss ir kārtībā, bet, iekāpjot 15.trolejbusā, var saprast, ka ir problēmas.

Bet labklājības ministra biroja vadītājs Reinis Uzulnieks norādīja, ka Latvijā ir viens no augstākajiem sieviešu īpatsvariem vadošos amatos uzņēmējdarbībā, proti, 29%, kas ir otrs augstākais rādītājs Eiropas Savienībā. Arī Saeimas deputātu un Ministru kabineta locekļu vidū daudz ir sieviešu. Pozitīvi, ka trešdaļa Latvijas uzņēmumu pieder vai tos dibinājušas sievietes.

Tomēr joprojām vadošos un labāk atalgotos amatos galvenokārt ir vīrieši. Tāpat

vīrieši dominē labāk apmaksātās profesijās.

Latvijā joprojām valda stereotipi par sieviešu un vīriešu profesijām.

Foto: Publicitātes foto

Viņš atzina - lai situāciju dzimumu līdzvērtībā uzlabotu, par šiem jautājumiem jārunā jau ar bērniem un jauniešiem. Viņi jāiedrošina izvēlēties ne tikai savam dzimumam tradicionālu profesiju. Piemēram, ja meitenei patīk datori, viņai nav jābaidās kļūt par programmētāju, bet

puisis, kurš jūt sevī pedagoga talantu, varētu kļūt par bērnudārza audzinātāju.

Bet resursu centra sievietēm «Marta» vadītāja Iluta Lāce pastāstīja, ka daudzām Latvijas sievietēm joprojām aktuāla problēma ir vardarbība ģimenē. Turklāt no vīriešu vardarbības cieš arī labi un ļoti labi izglītotās sievietes. Tas atstāj negatīvu iespaidu ne tikai uz ģimenes dzīvi, bet arī darbu. Par kādu harmoniju var būt runa, ja sieviete ir spiesta pārskaitīt savus ienākumus agresīvam partnerim?

Latvijas Universitātes Psiholoģijas nodaļas profesors Ivars Austers akcentēja, ka parasti darba intervijās sievietēm un vīriešiem uzdod dažādus jautājumus. Sievietēm uzdotie jautājumi parasti saistīti ar emocionālām kompetencēm, piemēram, kā tiek galā īpašās situācijās, bet vīriešiem jautātais vairāk saistīts ar tehniskām kompetencēm, piemēram, kas iemācīts skolā.

Vizualizējot vārdu «cilvēks», vairums iedomājas gaišādainu jaunu vīrieti, nevis sievieti.
Foto: Publicitātes foto

Savukārt bankas «Citadele» valdes locekle Santa Purgaile norādīja, ka finanšu nozarē vairums darbinieku ir sievietes, taču vadošajos amatos viņu ir mazāk. Piemēram, viņa ir vienīgā sieviete konkrētās bankas valdē.

Viņa akcentēja sievietes pašapziņas nozīmi karjeras attīstībā. Purgailei pašapziņas nav trūcis, tāpēc arī karjeras ceļš nav bijis pārāk akmeņains. Turklāt no apkārtējiem vīriešiem dažkārt izjusts lielāks atbalsts nekā no sievietēm.

Dažkārt no sievietēm justa nenovīdība un skaudība.

Bet MTG TV un radio vadītāja Baiba Zūzena pastāstīja, ka viņas pārstāvētā uzņēmuma valdē abas dalībnieces ir sievietes. Strādājot MTG desmit gadus, viņa priecājas, ka uzņēmumā pievērš lielu uzmanību dzimumu līdzvērtībai. Arī iepriekšējās darba vietās viņa kā sieviete nav jutusies apdalīta.

Viņasprāt, uzņēmumi, kuros strādā dažāda dzimuma un vecuma cilvēki, var darboties veiksmīgāk.

Zūzena arī pauda viedokli, ka nevajag aicināt meitenes un puišus izvēlēties profesijas, kas stereotipiski nav viņu dzimumam.

Drīzāk jaunieši jāaicina saprast, sajust un ieraudzīt to, kas viņus no sirds interesē un ko viņi grib darīt.

Piemēram, ja kādu interesē puķes, jaunietim jāsaprot, vai viņš grib būt dārznieks vai biologs. Pieaugušajiem vajadzētu izvairīties bērnus ielikt rāmjos, tā vietā nepieciešams rādīt viņiem pasauli un stāstīt par tās iespējām.

Tāpat jāatceras, ka krīzes ir lieliskas iespējas, kurās augt un attīstīties. Krīzes - gan personīgās, gan profesionālās - nav pasaules gals. Tomēr labi, ja tajās ir labi palīgi - draudzenes, vecāki, kolēģi, psihologi vai citi cilvēki.

Arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa dzimumu līdzvērtības pasākuma atklāšanā runāja par stereotipiem. Piemēram, viņai bērnībā bieži sacīja, ka meitene mantojusi tēta loģisko domāšanu, bet kaimiņu vienaudzei stāstīts, ka viņa ir ļoti skaista.

Uzaugusi ārstu ģimenē, Bāliņa, spītības vadīta, savu loģisko domāšanu izvēlējās izmantot IT nozarē, nevis medicīnā. Viņa aicināja arī citas sievietes nākt strādāt uz šo perspektīvo nozari.

IT nozare nenozīmē tikai programmētājus ar stiklainām acīm.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka otrdien tika atklāta kampaņa #Līdzvērtīgas iespējas. Tās mērķis ir sekmēt sabalansētu sieviešu un vīriešu pārstāvniecību ekonomisko lēmumu pieņemšanā Latvijā un mazināt sabiedrībā esošos mītus par dzimumu lomām un to ietekmi uz atalgojuma līmeni, karjeras izaugsmes iespējām un studentu nākotnes profesijas izvēli.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu