Laikraksts: Mantrači netraucēti izrakņā Ikšķiles kapulauku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: latvia.travel.lv

Laikraksts publicējis attēlu, kas bija ievietots Latvijas metālmeklēšanas un kolekcionēšanas amatieru forumā. Piebilsts, ka senlietas atrastas pie Daugavas krastiem. Foruma apmeklētāji pauduši sajūsmu un izteikušies, ka nu tikai pie Ikšķiles sākšoties racēju pieplūdums. Tāpat tikusi apspriesta versija, ka par šo komplektu varētu prasīt 300 eiro.

Speciālisti lēšot, ka attēlā redzamā līvu sievietes bruņurupučsakta ar važturi varētu būt atrasta tieši Ikšķilē.

Laikraksts atgādina, ka Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē Daugavā remontu dēļ tiek uzturēts pazemināts ūdenslīmenis. Šo situāciju izmanto arī tā sauktie mantrači, kuri veic nelikumīgus izrakumus kultūras pieminekļu aizsardzības zonās.

Pašlaik tiekot gatavoti grozījumi likumos, ierobežojot šādas aktivitātes un atvieglojot policijas darbu. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) gatavojot priekšlikumus likumu grozījumiem, kas noteiks, ka tirgošanās ar arheoloģiskām senlietām, kas vecākas par 17.gadsimtu, atskaitot dažus specifiskus izņēmumus, būs likumpārkāpums.

Taču, kamēr dokumenti vēl top, nelikumīgie racēji turpina darboties.

VKPAI arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne laikrakstam pastāstīja - lai apkarotu nelegālos darboņus, uz kultūras pieminekļu teritorijām tiek rīkoti reidi kopā ar policiju, bet, ar to vien nepietiek. «Kamēr mēs braucam uz vienu pusi, tikmēr citi darbojas otrā pusē,» atzīst Zirne. Viņa uzsver, ka svarīga ir visas sabiedrības iesaiste, jo īpaši tas attiecas uz zemes īpašniekiem.

Atraktās vērtības mantrači visbiežāk pārdodot, izmantojot dažādu mājaslapu starpniecību, bet citi paturot privātkolekcijā. «Skumjākais ir tas, ka pazūd vēl neatklātas mūsu valsts vēstures liecības. Varbūt vieta, kurā ir rakts, ir glabājusi kādu nacionālo dārgumu,» laikrakstam atzinusi Zirne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu