Top10 spilgtākās Robina Viljamsa lomas (19)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Diemžēl pirmdien 63 gadu vecumā no dzīves labprātīgi šķīries viens no populārākajiem un iemīļotākajiem Holivudas aktieriem, komiķis un arī dramatisko lomu atveidotājs Robins Viljamss (Robin Williams). Mums, kino skatītājiem, Viljamss asociējas ar neskaitāmām izcilām filmām - gan animācijas lenti «Aladins» (Aladdin), gan komēdiju «Mūžīgā aukle» un citām lomām. Lūk, atgādinājumam desmit spilgtākās šā ļoti cilvēciskā un apdāvinātā aktiera filmas.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Mrs. Doubtfire (1991)

Šajā 1991. gada komēdijā «Mūžīgā aukle» («Mrs. Doubtfire») Viljamss iejūtas kādas britu auklītes ādā (ar izteiktu skotu akcentu), lai varētu tikties ar saviem bērniem. Filmas īsā anotācija ir šāda: kad bezatbildīgam un bērnišķīgam tēvam aizliedz tikties ar saviem bērniem, viņš pārģērbjas par sievieti un piesakās darbā pie savas bijušās sievas. Stingrās matronas tēlošana izraisa labvēlīgas pārmaiņas arī viņā pašā, bet cik ilgi viņš spēs tā turēties?

Filma guva milzīgus komerciālus panākumus.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

Awakenings (1990)

«Awakenings» ir 1990. gada drāma, kas balstīta uz britu neirologa Olivera Saksa (Oliver Sacks) 1973. gada memuāriem. Viljamss iejuties Saksa amerikāņu prototipa Malkolma Seijera tēlā, kas strādā ar katatonijas pacientiem (vienu no tiem atveido Roberts de Niro). Filmas darbība norisinās 1969. gadā.

Par šo lomu Viljamss saņēma ceturto Zelta Globusa nomināciju.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

The World According to Garp (1982)

Šīs 1982. gada filmas pamatā ir amerikāņu rakstnieka un scenārista Džona Ērvinga grāmata «Garpa pasaule» («The World According to Garp»). Romāna un arī tā ekranizācijas galvenais varonis ir T.S. Garps (R. Viljamss).

Viņa māte Dženija Fīldsa viņu nosaukusi vārdā garp..., kas ir vienīgais vārds, ko var izdvest kāds Otrajā pasaules karā kaujas lidmašīnā nāvējoši ievainots tehniskais seržants. Dženija ir medmāsa hospitālī. Seržants guvis smadzeņu bojājumus, ir bezsamaņā, bet bieži atrodas seksuāli uzbudinātā stāvoklī. Dženija izlemj, ka viņa varētu kaut nedaudz atvieglot seržanta ciešanas un bez tam arī tikt pie bērna. Dženija nekādā gadījumā negrib saistīt sevi ar kādu vīrieti, bet bērnu viņa ļoti vēlas. Tāpēc kādu nakti Dženija realizē savu plānu. Seržants drīz pēc tam nomirst, bet Dženijai piedzimst dēls, ko viņa nosauc par godu bioloģiskajam tēvam.

Filma stāsta par šā bērna - Garpa dzīvi.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

Insomnia

Šajā Kristofera Nolana filmā «Bezmiegs» Viljamss spēlē slepkavu - vietējo Aļaskas slavenību, lubeņu rakstnieku ar pavisam parastu, labsirdīgu seju. Viņš izlēmis spēlēt psiholoģisku rotaļu ar policistu (Als Pačino).

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

World's Greatest Dad

Filmā «World's Greatest Dad» Viljamss spēlē pusmūža vīrieti vārdā Lenss Kleitons, kas reiz sapņojis kļūt par slavenu rakstnieku, taču tā vietā viņš māca vidusskolā dzeju un dzīvo visai nožēlojamu dzīvi kopā ar savu neciešamo dēlu, taču kāds traģisks pavērsiens sagriež viņa dzīvi kājām gaisā. Vienā no ainām Viljamsa varonis izģērbjas kails un ielec skolas baseinā.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

One Hour Photo (2002)

«Bīstamā fotogrāfija» stāsta par kādu dīvaini vārdā Seimūrs (R. Viljamss), kurš strādā fotolaboratorijā. Savas garlaicīgās dzīves nomākts, viņš sāk izspiegot klientus – ārēji perfekto Jorkinu ģimeni. Attīstot fotogrāfijas, Seimūrs redz visus viņu dzīves svarīgākos mirkļus, arī pašus intīmākos… Fotolaboranta rokās nonāk pierādījumi, kas draud izpostīt šķietami ideālās ģimenes idilli.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

Good Morning, Vietnam (1987)

Barija Levinsona filmas par Vjetnamā piedzīvoto «Labrīt, Vjetnama» pamatā ir patiess stāsts. Izmantots reāla amerikāņa - radio humora raidījumu vadītāja Adriana Kraunera (R. Viljamss) pieredzētais, viņam cenšoties izklaidēt demoralizētos kareivjus.

Par šo lomu Viljamss saņēma pirmo «Oskara» nomināciju.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

Dead Poets Society (1989)

Iespējams, nozīmīgākā Viljamsa loma. «Mirušo dzejnieku biedrība» ir stāsts par skolu, kurā mācās privileģētu ģimeņu dēli. Vienīgi turienes angļu valodas skolotājs ir kā no citas pasaules. Džons Kītings (R. Viljamss) iegājis literatūras pasaulē, tur iepazinis cilvēces dižgarus, prot baudīt viņu domu brīvību. Pa šo ceļu viņš vada arī audzēkņus. Puišu nodibinātā Mirušo dzejnieku biedrība ir pārdrošs mēģinājums izlauzties no sabiedrībā valdošajiem pieņēmumiem.

Par šo lomu Viljamss nominēts «Oskara» balvai.

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

Good Will Hunting (1997)

Lai arī Viljamss jau pāris reizes veiksmīgi iejuties skolotāja tēlā, filmā «Labais Vils Hantings» viņam jātiek galā ar studentu, kurš nevēlas mācīties. Filmas sižets ir šāds: Dienvidbostonā grūtu bērnību pavada Vils Hantings (Mets Deimons). Viņš ir mazs ģēnijs, bet nemitīgi iekuļas nepatikšanās. Vilam bieži sanāk saķeršanās ar policiju. Kādu dienu viņš satiek Šonu (R. Viljamss), vīru, kurš var palīdzēt Vilam ievirzīt savu dzīvi pareizajās sliedēs.

Par šo lomu Viljamss beidzot saņēma ilgi kāroto «Oskaru».

 
Foto: Ekrānuzņēmums no filmas

The Fisher King (1991)

«Zvejnieku karalis» stāsta par Džeku (Džefs Bridžess), kas ir populārs radiodīdžejs. Viņam piemīt lieliska humora izjūta, zināms sarkasms un profesionālais cinisms, kas noved Džeku līdz traģēdijai. Kāds pastāvīgais klausītājs, paklausot viņa ironiskajam padomam, ieiet kafejnīcā un atklāj uguni uz nevainīgiem ļaudīm. Tādēļ satriektais Džeks pamet darbu un nonāk dziļā izmisumā. Tā viņš satiek bezpajumtnieku Periju (R. Viljamsu), izbijušu vēstures profesoru, kas ieved viņu brīnumainā paša fantāziju pasaulē. Tajā pa noplukušajām lielpilsētas ielām klīst viduslaiku bruņinieki, bet debesskrāpji pārvēršas pilīs. Divatā viņi dodas meklēt Svēto Grālu... Manhetenā.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu