Latvijas mājražotāja optimista garšvielas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Iepazīstieties – Lorita Miķelsone jeb ķiplokmeitene no Dobeles. Par ķiploku Lorita var pastāstīt daudz un ārkārtīgi interesanti, bet vēl labāk būtu pašiem pagaršot un novērtēt!

Ideja par aromātiskām un dabīgām garšvielām, kā arī veselīgu augļu un ogu čipsu ražošanu radās nemaz ne tik senajā 2012. gadā divistabu dzīvoklī Dobelē. Uzņēmīgo mājražotāju Loritu Miķelsoni šodien var saukt par garšvielu pavēlnieci. Un pamatoti. Pateicoties viņas izstrādātai unikālai žāvēšanas tehnoloģijai, mēs savos garšvielu plauktos varam sarindot nelielās, glītās «Pitas» burciņas ar dabīgiem garšvielu pulveriem - ne vienā vien iesprostots 1 kilograma spēks - un garajos ziemas vakaros uzgrauzt veselīgos augļu čipsus.

Foto: Publicitātes foto

Kopš idejas dzimšanas Loritas prātā pagājuši vairāk nekā divi gadi. Pa šo laiku pieslīpēts garšaugu, dārzeņu un augļu žāvēšanas process, pārciestas pirmās neveiksmes, sastapti pirmie klienti, audzēts pastāvīgo klientu loks un arī produktu sortiments. Bet kā tad sākās garšvielu pulveru ceļojums uz glītajām burciņām un pēc tam – pie saviem klientiem? Loritas gadījumā ar cidonijām – vērojot, kā uz galda tās nobrūnē, radās doma atrast veidu, kā pašmāju labumus baudīt visa gada garumā.

Foto: Publicitātes foto

Pirms trim gadiem maija beigās viņa stāvēja Rimi Klētī, Spicē, lūkojot plauktos - kādi ir mazo ražotāju produkti, kā tie iepakoti, kādas ir etiķetes, kas vispār ir Rimi Klēts plauktos no žāvējumiem. Tobrīd īpaši pētīja sukādes un domāja: «Kaut kad nākotnē te būs arī manis ražotie produkti... būs!»

Foto: Publicitātes foto


Pirms diviem gadiem aplauzās: rakstīja projektus, bet neviens - ne LIAA, ne Hipotēku banka, ne Jelgavas Biznesa inkubatora šefs - nenoticēja, ka tas ir iespējams - kaut kāda 12 gadus ar 3 dēliem mājās sabijusi mājsaimniece varētu izgudrot jaunu žāvēšanas tehnoloģiju, izraisot apvērsumu žāvēto produktu nišā...


Tad Lorita nozvērējās, ka nemeklēs ceļu uz Rimi Klētīm: kad pienāks laiks, paši pamanīs «Pitas» dabiski stipros produktus un paši uzaicinās! Un šā gada maijā tieši tā arī notika: vienu rītu zvans: «Jums zvana SIA Lauku Rudzupuķe...» Lai gan piekusuši, jo ir dārzu darbu sezona un jāstrādā līdz pārgurumam, tomēr pa glāzei šampanieša ij uz divu gadu reģistrētās darbības jubileju, ij uz iekļūšanu Rimi Klēts plauktos, ij uz triju gadu jubileju kopš idejas rašanās brīža 17.04.2012. Sajūta, ka ir, ka smagākais - jauna uzņēmuma, jaunu produktu kā embrija attīstības posms ir noslēdzies un ir beidzot piedzimuši jauni produkti, kas iet jau paši pasaulē pie saviem cienītājiem!

Foto: Publicitātes foto

Nešpetni ass ķiploku pulveris, labākais bazilika pulveris, neganti stiprs diļļu-ķiploku pulveris ar īstu diļļu aromātu, malti maurloki un pašaudzēto sakņaugu «Vegpita» kā veselīga alternatīva veikalos nopērkamajai «Vegetai» – to visu un vēl vairāk iespējams atrast «Pitas» piedāvājumā. Lielāko daļu garšvielu «Pitas» piedāvā saberztā veidā – lai neaizņem tik daudz vietas. Šobrīd mazajā burciņā satilpst 20 g iecienīto garšvielu, bet nesaberzti – tikai kādi 4-5 grami. Mājražotāja piedāvā arī kaltētas sēnes un žāvētas ogas un augļus, kas ienākušies tepat Latvijas mežos un dārzos. To visu viņa žāvē pašas izgatavotā infrasarkanā starojuma žāvētavā ar retinātu skābekļa daudzumu, kas liek skābekļa bada dēļ iet bojā kaitīgajiem svaigo augu raugiem un pelējumiem. Viss izžūst mērenajos 42 0C.

Foto: Publicitātes foto

Ķiploks ir garšaugs, par kuru Lorita varētu runāt daudz un dikti. Un ne bez iemesla, jo tas ir dārzeņu dārzenis – ar 400 vielām. Pirms ķiploks jau kā pulveris nonāk līdz pircējam, tas iziet ļoti garu un darbietilpīgu ceļu – ķiploks jāizloba, jāsagriež plānās šķēlēs, jāliek žāvēties noteiktā temperatūrā, un tikai sausu to var malt dzirnavās, lai iegūtu pulveri, – tad tas saglabā visu vērtīgo. No trim kilogramiem svaigu ķiploku iegūst 1 kilogramu žāvētu ķiploku, bet mazajā 40 g burciņā ir tikpat daudz spēka kā 1 kg svaiga ķiploka – jo tas ir ieguvis spēju šķīst un uzsūkties pilnībā. Savas garšvielas Lorita sauc par «šerpiem un atsaucīgiem draugiem», kas virtuvē palīdz radīt jaunas garšas izjūtas jau zināmiem ēdieniem, kā arī ļauj būt radošiem un pagatavot pilnīgi jaunus ēdienus.

Augļus un ogas žāvēt esot dārgi. Kā saka Lorita, ogām «prasības kā princesēm». Neskatoties uz garo un sarežģīto procesu, gatavā veidā mājražotāja tūristiem piedāvā nobaudīt dabiski žāvētus ābolus, bumbierus, zemenes, avenes, ķiršus un citus pašmāju labumus. Lorita tos lūdz nejaukt ar sukādēm – viņas žāvētie augļi top bez cukura un konservantiem. Izņēmums ir krūmcidoniju sukādes, tomēr arī tām cukura daudzums ir krietni mazāks nekā ierasts.

Izejvielas – saknes un garšaugus, ogas un augļus - audzē Loritas ģimene: vīrs un divi jaunākie dēli. Izņemot ķiplokus, jo tos vajag tonnām un vajadzīga tehnika, bet tādas naudas pagaidām vēl nav. Ķiploki auguši gan pašas un citās Latvijas saimniecībās, gan arī Eiropas lielāko ķiploku audzētāju – spāņu zemnieka laukos.

Savu lolojumu Lorita sauc par «Optimista garšvielām». Kāpēc? Jo jātic sapnim un jābūt nelabojamam optimistam, lai radītu ko tādu. Aso «Pitas» ķiploku, kā arī citu produkciju šobrīd var iegādāties gadatirgos un mājražotāju tirdziņos visā Latvijā, visās septiņās Rimi Klētīs, SIA «Lāči» veikalos, PLKS «Dundaga» un SIA «Garšas pietura» veikalos un citās tirdzniecības vietās, kā arī izdevīgi pasūtīt ar pakomātu (Omniva un Pasta stacijas) piegādi. Raksti: lorita@pitas.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu