Astoņas valstis aicina veidot starptautisku institūciju komunistu noziegumu izmeklēšanai

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Svētdien Tallinā notikušajā konferencē, kas bija pieskaņota noziedzīgā Molotova-Ribentropa pakta kārtējai gadskārtai, astoņu Austrumeiropas valstu pārstāvji nāca klajā ar paziņojumu, kurā aicināts izveidot starptautisku institūciju komunisma noziegumu izmeklēšanai, savā tīmekļa vietnē vēsta laikraksts «Postimees».

Ar Kopīgo paziņojumu nākuši klajā triju Baltijas valstu - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, kā arī Polijas, Čehijas, Slovākijas, Ungārijas un Gruzijas Tieslietu ministrijas pārstāvji.

«Komunisma un nacisma noziegumu rezultātā miljoniem cilvēku gājuši bojā vai piedzīvojuši savu tuvinieku bojāeju.

Lielus zaudējumus cieta igauņu tauta. Ja komunistiskā okupācija Igaunijā turpinātos vēl vienu paaudzi, igauņu kā tautas iznīkšana kļūtu neatgriezeniska,» uzstājoties konferencē, norādīja Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu.

Nacistu noziegumi izvērtēti, komunisma noziegumi - nē

Viņš piebilda, ka atšķirībā no nacistu noziegumiem, kas guvuši tiesisku novērtējumu Nirnbergas tribunālā, komunistisko režīmu noziegumi šobrīd nav nevienas starptautiskas institūcijas kompetencē.

Tāpēc Tallina ierosinājusi panākt vienošanos par šādas starptautiskas institūcijas izveidi komunisma noziegumu izmeklēšanai.

Konferences «Komunisma un nacisma noziedzīgais mantojums» dalībnieki vienojās par ekspertu darba grupas izveidi šā mērķa sasniegšanai.

Atgādināsim, ka 2015.gada 10.maijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Molotova-Rībentropa paktam bija jēga attiecībā uz PSRS drošību. Šādi izsakoties, Putins pauda Krievijas valsts oficiālo pozīciju, ka noziedzīgais pakts esot bijusi «kolosāla Staļina diplomātijas veiksme».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu