LNB 96. gadadienu svinēs, parādot dažādās lietas, ko var darīt bibliotēkā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 96.jubilejā 29. augustā visu dienu notiks dažādi pasākumi, kuros varēs iepazīt bibliotēku no atšķirīgām šķautnēm, sākot ar bibliotēkas krājumu līdz pat izstādēm, filmu seansiem un koncertiem, preses konferencē informēja LNB Komunikācijas departamenta vadītāja Signe Valtiņa.

Ikviens varēs pavadīt jēgpilnu, intelektuāli bagātinošu un arī mazliet izklaidējošu dienu, iepazīstot bibliotēku no dažādām šķautnēm. Pasākums «Viena diena bibliotēkā» 29.augustā sāksies ar atklāšanu plkst.10, pēc tam ikvienam būs iespēja doties uz konsultācijām pie LNB direktora Andra Vilka, uzdodot jebkuru sev interesējošo jautājumu.

Apmeklētāji varēs baudīt rīta kafiju bibliotēkas ēkas korē ar skatu uz Rīgas panorāmu. No plkst. 12 līdz 14 lasītājiem būs iespēja iepazīt LNB lasītavu pakalpojumus, savukārt no plkst. 13 līdz 14 norisināsies Ģimeņu diena Bērnu literatūras centrā.

No plkst. 14 līdz 16 varēs apmeklēt dažādas izstādes, kas norisinās LNB, bet plkst.17 Ziedoņa zālē norisināsies apvienības «Short Riga» studentu īsfilmu izlases seanss. Tiks izrādītas Latvijas Kultūras akadēmijas studentu īsfilmas, kurās apkopotas pasaules literatūras stāstu ekranizācijas. Tiks izrādīti dažādu paaudžu Latvijas kinooperatoru un režisoru studiju darbi.

LNB būs skatāma izstāde «Civilizācijas nospiedumi: grāmatu kultūra literārajā Ķīnā (900-1900)». Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra vadītājs Franks Kraushārs stāstīja, ka izstāde sniegs ieskatu Ķīnas civilizācijā un kultūrā, parādot, ka tā ir saistīta ar mūsu vēsturi un civilizāciju. Izstādē varēs iepazīt literatūras attīstību Ķīnā. Pirmajā izstādes daļā būs iespējams uzzināt par dažādiem tehnoloģijas posmiem darbu iespiešanā. Otrajā daļā tiks atspoguļota literārā dzīve un literārā kultūra Ķīnā, kas ir cieši saistīta ar rokraksta mākslu, savukārt trešajā izstādes daļā tiks parādīts, kā no 16. līdz 20. gadsimtam attīstījušās dažādas literatūras jomas. Izstādē būs skatāmas reprodukcijas no Taivānas nacionālās bibliotēkas. Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēkas lasītavu plānots atklāt 10. septembrī.

Bibliotēkā būs apskatāmas arī vairākas citas izstādes. Karšu un ģeotelpiskās informācijas un sīkiespieddarbu lasītavā būs iespējams apskatīt izstādi «Lepni un ātri. Ceļu kartes un auto kultūra Latvijā 1920.-1940. gados», Reto grāmatu un rokrakstu lasītavā būs skatāma izstāde «Cimelia», savukārt Letonikas un Baltijas centra lasītavā - izstāde par Imantu Ziedoni «Bibliogrāfija. Manuskriptu pārlapojot».

Bibliotēkas ceturtā stāva vestibilā skatāma izstāde «Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture: Andris Breže, Andris Eglītis, Kristaps Ģelzis, Miķelis Fišers, Aija Zariņa», bet trešā stāva vestibilā - izstāde «Latvieši Kanādā: muzeja «Latvieši pasaulē» jaunieguvumi». Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā pieejama izstāde «Iepazīsim putnus». 29.augustā paredzēta arī ornitologa Jāņa Ķuzes lekcija par Latvijā ligzdojošiem putniem ar videomateriāliem no «Dabasdati.lv». Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā savukārt skatāma ekspozīcija «Skola atmiņās un stāstos».

Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā, kā arī Ekonomikas un tiesību zinātņu lasītavā varēs iepazīt Knuta Skujenieka, Paula Rābes un Kārļa Zariņa privātās bibliotēkas.

Vakarā plkst. 19 dienu noslēgs koncerts, kurā tiks ieskandināts Gaismas pils koncertflīģelis. Koncertā piedalīsies Juris Žvikovs, Agnese Egliņa un trio «Art-i Shock», Madara Botmane, Sandis Šteinbergs, Ēriks Kiršfelds, Jūlija Makarina, Rihards Millers, Kaspars Bumbišs, Roksana Kenžejeva un Jānis Maļeckis.

Visi pasākumi būs bez maksas. Bezmaksas ielūgumi uz koncertu no rītdienas, 25.augusta, būs pieejami LNB reģistratūrā. Jubilejas svinību dienā norisināsies arī ekskursijas pa bibliotēku, kā arī ekskursijā būs iespējams iepazīt Rīgas IT Demo centru.

29.augustā bibliotēka arī atskatīsies uz aizvadīto pirmo gadu kopš Gaismas pils Inaugurācijas ceremonijas. LNB izpilddirektore Dzintra Mukāne stāstīja, ka Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē laikā bibliotēka mācījās, kā strādāt ekstremālos apstākļos, un nodrošināja būtiskā un interesantā parādīšanu bibliotēkā. Pēc Mukānes teiktā, šis laiks nav bijis viegls ne tehniski, ne saturiski. Pašlaik bibliotēkā gandrīz viss esot gatavs, lai sāktu pilnvērtīgu darbu. No 1.septembra bibliotēka jau būšot atvērta septiņas dienas nedēļā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu