Lukašenko no cietuma atbrīvo sešus opozīcijas aktīvistus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergey Guneev / RIA Novosti

Nepilnus divus mēnešus pirms prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko no cietuma atbrīvojis sešus opozīcijas līderus, kas tika uzskatīti par pēdējiem politieslodzītajiem šajā bijušajā padomju republikā, sestdien paziņoja prezidenta kanceleja.

Atbrīvoto vidū ir bijušais prezidenta amata kandidāts Nikolajs Statkevičs, kurš cietumā atradās kopš 2010.gada.

Statkeviča sieva apstiprināja, ka viņš ir atbrīvots un sestdienas vakarā gaidāma viņa ierašanās Minskā.

«Ņemot vērā humānos principus, prezidents Lukašenko ir nolēmis apžēlot un ļaut iziet brīvībā» sešiem opozīcijas pārstāvjiem, teikts Baltkrievijas prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Kopš 1994.gada pie varas esošo Lukašenko ASV reiz nodēvēja par «Eiropas pēdējo diktatoru». Viņš tiek kritizēts par autoritāru vadības stilu, un cilvēktiesību aizstāvji apsūdz viņu par pilsonisko brīvību neievērošanu.

2010.gadā viņš tika pārvēlēts uz ceturto amata termiņu, lai gan vēlēšanu rezultāti tika sagaidīti ar plašiem protestiem, kurus varas iestādes vardarbīgi apspieda.

58 gadus vecais Statkevičs bija opozīcijas kandidāts vēlēšanās, iegūstot tikai 1% balsu.

2010.gadā viņam piesprieda sešu gadu cietumsodu par masu ielu protestu organizēšanu pret Lukašenko uzvaru. Viņš bija pēdējais no 41 cilvēka, kas tika notiesāts par nemieriem, kas joprojām atradās apcietinājumā.

Statkeviču par politieslodzīto atzina cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International», bet Rietumvalstu amatpersonas regulāri ir mudinājušas viņu atbrīvot.

Lukašenko šomēnes atteicās sniegt precīzu atbildi, kad Statkeviču varētu atbrīvot, bet pieļāva, ka tas varētu notikt pirms oktobrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

«Ja [es nolemšu] viņu atbrīvot, tas notiks pirms vēlēšanām», kas paredzētas 11.oktobrī. Gaidāms, ka Lukašenko vēlēšanās uzvarēs.

Pārējie pieci atbrīvotie opozicionāri ir Nikolajs Dedoks, Igors Olinevičs, Jevgeņijs Vaskovičs, Artjoms Prokopenko un Jurijs Rubcovs.

Baltkrievijas Centrālā vēlēšanu komisija sestdien paziņoja, ka precīzs kandidātu saraksts valsts prezidenta vēlēšanām tiks noteikts līdz 10.septembrim, bet tiek prognozēts, ka vēlēšanās būs pieci kandidāti.

Komisijas vadītāja Lidija Jermošina paziņoja, ka kandidēšanai nepieciešamos vismaz 100 tūkstošus vēlētāju parakstu noteiktajā termiņā savācis Lukašenko (1,7 miljoni parakstu), Sergejs Gaidukevičs (vairāk nekā 130 tūkstoši parakstu), Nikolajs Uļahovičs (nepilni 160 tūkstoši), Viktors Tereščenko (vairāk nekā 130 tūkstoši) un Tatjana Korotkeviča (vairāk nekā 107 tūkstoši).

No sestdienas tiek sākta parakstu pārbaude, viņa piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu