Kārtējais Latvijas kultūrvēsturiskais dārgums lēnām degradējas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Intars Blaudums

Latvijas kultūrvēsturiskais dārgums Kaucmindes muiža celta 15. gs. vidū Zemgalē, netālu no Bauskas, Viduslatvijas nolaidenuma viļņotajos līdzenumos Rundāles novadā. Muiža ir slavena ne tikai ar tās bijušajiem īpašniekiem, mestriem un dzimtām, kas to apdzīvoja, bet arī ar slaveno mājturības skolu, kur tika apmācītas latviešu meitas no turīgām latviešu un ārzemju ģimenēm.

Pārņemot Kaucmindes pili no Zemkopības ministrijas, tās apsaimniekošanai Rundāles pašvaldība 90. gadu beigās izveidoja kopuzņēmumu SIA «Kaucmindes pils», kuras pamatkapitāls bija pats nekustamais īpašums. Šīs kapitāla daļas SIA «Kaucmindes pils» 2001. gadā pārdeva SIA «Intelco», kas bija iecerējis ēku atjaunot.

FOTO:
FOTO: Foto: Intars Blaudums

Tobrīd pašvaldība muižu pārdeva, jo saprata, ka pati nespēs ieguldīt naudu un pienācīgi apsaimniekot īpašumu. Tomēr jaunā uzņēmuma iecere izčākstēja un rezultāti tā arī nav redzami.

Foto: Zinaida Sparāne

Kaucmindes muižā līdz 2010. gadam darbojās bērnudārzs, kas pārcēlās uz jaunuzcelto ēku Saulainē, kur pieejams gan baseins, gan jaunas iekārtotas telpas un teritorija.

Foto: Intars Blaudums

«Šobrīd Kaucmindes muiža ir sliktā tehniskā un vizuālā stāvoklī,» skaidro Rundāles pašvaldības pārstāve Kristīne Kociņa.

Kaucmindes muižas pārstāvis, kurš neatklāja savu identitāti (pieejami kontakti Uzņēmumu reģistrā), atsakās sniegt jebkādus komentārus par muižas pašreizējo tehnisko un vizuālo stāvokli un nākotnes plāniem, vai Latvijas kultūrvēsturiskā celtne atdzims vai kļūs par graustu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu