Zalvē meža ugunsgrēkam samazinātas gruzdošās platības; vel gruzd

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Ugunsgrēkā, kas vakar izcēlās Neretas novada Zalves pagastā, šodien samazinātas gruzdošās kūdras platības, bet atlikušās meža daļas laistīšanu atsāks pirmdien, informēja AS «Latvijas Valsts meži» (LVM) Vidusdaugavas mežsaimniecības Ērberģes iecirkņa vadītājs Pēteris Donga.

Viņš pastāstīja, ka pēc tam, kad vakar atklātas liesmas tika nodzēstas un sākta laistīšana pret gruzdēšanu, šodien ierobežotajā un lokalizētajā meža daļā, nolaistot ar ūdeni, samazinātas gruzdošās kūdras platības. Šodien, pievedot ar traktoriem, izliets vairāk nekā 20 tonnu ūdens, neskaitot atsevišķu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vienības automašīnu, kas arī piedalījās laistīšanā.

«Patlaban dodos apgaitā, lai noskaidrotu precīzāk aplaistītās un bīstamās platības, bet darbi šodien ir pabeigti, un meža laistīšanu atsāksim pirmdien, taču brīvdienās diennaktīm tiks dežūrēts, lai uzmanītu, vai iespējamā gruzdēšana neizraisa atklātu liesmu. Pa dienu mežā dežurēs Valsts meža dienesta darbinieki, bet pa nakti - LVM darbinieki,» skaidroja Donga.

Atklātas liesmas gadījumā nekavējoties tiks organizēta dzēšana.

Savukārt pēc apgaitas ap plkst.20 LVM pārstāvis precizēja, ka šodien kopumā gruzdēšana likvidēta aptuveni pusē vakardienas ugunsgrēka teritorijas un gruzdošajās platībās pavisam izliets ap 52 tonnu ūdens, ieskaitot VUGD cisternu.

Kā ziņots, vakar ap plkst.17 Zalves pagastā meža ugunsgrēka liesmas tika nodzēstas, aģentūru LETA iepriekš informēja Donga.

«Atklāta liesma ir nodzēsta, kas ir izdevies ar Nacionālo bruņoto spēku helikoptera «Mi-17» palīdzību. Lai gan liesmu vairs nav, ir skaidrs, ka kūdra gruzdēs vēl vairākas dienas, līdz ar to būs vajadzīgs vēl ļoti daudz ūdens. Mežs ir izdedzis apmēram septiņu hektāru platībā,» sacīja Donga.

Viņš arī sacīja, ka palīgos sarunāti arī tuvējie zemnieki ar lielajiem traktoriem, kuri pievedīs ūdeni. Tas gan nācās ļoti grūti, jo tieši patlaban ir karstākais ražas novākšanas laiks.

Kā ziņots, ugunsgrēka dzēšanu organizē un vada Valsts meža dienesta Sēlijas virsmežniecība, bet iesaistītas bija gan Nacionālo bruņoto spēku (NBS), gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vienības.

Šis tajā pašā apkaimē ir jau otrais ugunsgrēks pēc kārtas, un tas izcēlās ceturtdienas, 20.augusta, rītā, vietām meža augsnes virskārtai degot ar atklātu liesmu, vietām gruzdot kūdrai. Mazākā platībā tajā pašā iecirknī cits ugunsgrēks tika nodzēsts trešdien, 19.augustā, kurš bija sācies otrdien, 18.augustā. Esot aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu, iepriekš norādīja Donga.

Neretas novada pašvaldības izpilddirektors Rolands Klibiķis aģentūru LETA informēja, ka ugunsgrēks ir tikai valsts mežu teritorijā un tā tuvējā apkaimē nav nevienas mājas, tāpēc neesot nepieciešamības lemt par cilvēku evakuāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu