Kārlija Reja Džepsena izraujas no «viena hita brīnuma» skavām

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms trīs gadiem dziesma «Call Me Maybe», kuru izpildīja toreiz mazpazīstamā kanādiešu popzvaigznīte, savulaik konkursa «Canadian Idol» laureāte Kārlija Reja Džepsena (Carly Rae Jepsen), oficiāli kļuva par 2012. gada vasaras lielāko grāvēju. Pateicoties tautieša Džastina Bībera tvītam, nebēdnīgo skaņdarbu pamanīja miljoniem viņa sekotāju. Ja dziesma būtu viduvēja, tad nekādu paliekošu rezonansi tā neradītu, taču pašas Džepsenas sacerētā «Call Me Maybe» izrādījās perfekta! Tādu iespējams sacerēt varbūt tikai reizi mūžā. To ar laiku saprata arī pati dziedātāja, rūpīgi izplānojot savu nākamo soli - kvalitatīvas popmūzikas albumu «E•MO•TION».

Carly Rae Jepsen «E•MO•TION»

(Interscope)

9/12

Ir gandrīz neiespējami iekāpt vēlreiz tajā pašā upē, vēlreiz sacerēt tāda līmeņa grāvēju kā «Call Me Maybe», tāpēc būtībā atliek tikai divas iespējas - visu mūžu censties radīt jaunu «Call Me Maybe», padarot sevi par muzikālu karikatūru, «viena hita brīnumu», kas izmisīgi cenšas to atkārtot, vai pievērsties nopietnam radošam darbam, ignorējot «Call Me Maybe» faktoru.

Nu jau 29 gadus vecā, 159 centimentrus īsā simpātiskā tumšmate Džepsena izvēlējās otro variantu.

Lai arī jau 2013. gada decembrī viņa paziņoja, ka uz «Call Me Maybe» un sekojošā albuma «Kiss» (tas neizrādījās pārāk komerciāli veiksmīgs) «karstajām oglēm» jau gatavo jaunu ierakstu, tā sagatavošana izrādījās daudz sarežģītāks, radoši mokošāks process.

Patiesība vai mīts, taču prese raksta, ka Džepsena sadarbībā ar dažādiem dziesmu autoriem un producentiem sacerējusi 250 dziesmas. 250!!!

Un tikai divpadsmit (ja neskaitām bonusdziesmas) beigās tika atlasītas jaunajam albumam.

«E•MO•TION»
«E•MO•TION» Foto: Publicitātes foto

Ja plates pirmais vēstnesis, dziesma «I Really Like You» ar lielisko video (Toms Henkss klipā ir fantastisks) savā ziņā bija mēģinājums iekāpt nebēdnīgajā «Call Me Maybe» teritorijā, tad viss albums kopumā atsedz daudz nobriedušāku, nopietnāku mākslinieci. Protams, Džepsena nav nekāda Bjorka vai Florense Velša, taču gaumīgās popmūzikas kategorijā ar jauno plati viņa droši nostājas blakus tādām dāmām kā Tūve Lū, Skaja Fereira, Haim, Kailija Minoga, Čārlija XCX, Sia u.c.

Plati muzikāli gaumīgu padarījuši divi vīri. 34 gadus vecais amerikāņu mūzikas producents Ariels Rehtšeids (Ariel Rechtshaid), kurš pēdējos gados ļoti veiksmīgi sastrādājies ar «Vampire Weekend», «Haim», Skaju Fereiru, Čārliju XCX, Brendonu Floversu u.c., un Devons Heinss (Devon Hynes), kurš pazīstams arī kā «Blood Orange».

Dziesmu producēšanā un sacerēšanā piedalījusies vēl virkne talantu. Jau minētā Sia (Sia Furler), Gregs Kurstins, Karls Johans Šusters, plašāk pazīstams kā «Shellback», Vampire Weekend» taustiņnieks Rostams Batmanglijs (Rostam Batmanglij) u.c.

Albumu ievada šobrīd aktuālais singls «Run Away with Me», kura videoversijā Džepsena redzama, apceļojot pasauli. Starp citu, 2013. gadā viņa bija ieradusies arī Rīgā, slepeni apmeklējot Elijas Goldingas koncertu. Dziesmas āķis ir savdabīgs saksofona motīvs, kas caurvij kompozīciju, radot naksnīgu, gaisīgu noskaņu. Klasisks elements ir arī popmūzikā pēdējā laikā plaši izmantotais «hei!» (gluži kā Tūves Lū hitā «Talking Body»).

Sekojošais titulskaņdarbs «E•MO•TION», manuprāt, ir plates grūvīgākais skaņdarbs. Tā pamatā «haimīgs» (grupa «Haim») ģitāras rifs, kas kājām liek pašām sist līdzi ritmu. «Gimmie Love» savukārt mazliet izklausās kā uztūnēta CHVRCHES dziesma. Devona Heinsa producētā balāde ar fanka basu un liegiem sintezatora akordiem droši liekama blakus Heinsa producētajiem Solanžas nākotnes soula ierakstiem. Arīdzan viena no plates virsotnēm.

Kopā ar Sia tapusi popfanka kompozīcija «Boy Problems», kuru pati Džepsena dēvē par «meiteņu dziesmu». «Boy problems, who's got 'em?
I've got them too,» viņa dzied.

Būtībā visas albuma dziesmas ir ar savu raksturu, savu rokrakstu, ne velti dziesmu atlase ir bijusi tik liela, ka nekādu nejaušu statistu šajā platē nav. Ja arī kāds pants šķiet mazāk izteiksmīgs, tad nesošs piedziedājums visu noliek savās vietās. Piemēram, elektropopa dziesma «LA Hallucinations» ar savu melodiju piedziedājumā trāpa tieši desmitniekā.

Ar «E•MO•TION» Džepsena droši izrāvusies no «Call Me Maybe» skavām, un, lai arī šis ieraksts, visticamāk, negūs tik lielus panākumus kā viņas lielākais grāvējs, tas apliecina, ka Kārlija ir talantīga dziesmu autore, kurai ir svarīgi ne tikai iegūt simts miljonu skatījumu «Youtube», bet arī mūzikas profesionāļu atzinību.

Izdošanas datums - 21.08.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu