Cirks nav tikai bērnu auditorijai! Festivāls «RE RE Rīga!» ir klāt (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīga 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsēta

«Festivāla «RE RE Rīga!» programma gājusi plašumā, esam veiksmīgi atzīmējušies daudzviet pasaulē, tādēļ bija, no kā izvēlēties šā gada māksliniekus un festivāla dalībniekus,» ieskicējot ielu mākslas festivālu «RE RE Rīga!», kas norisināsies no 6. līdz 9. augustam, sarunā ar portālu «Rīga 2014» teic tā radošais direktors Mārtiņš Ķibers, piebilstot, – galvenā šā gada festivāla tēma ir laikmetīgais cirks un ielu teātris ar visām tā tradīcijām. «Šogad mums ir četras izrāžu norišu vietas: laukums pie «Laimas» pulksteņa, Kaļķu–Vaļņu ielas stūris, laukums pie Kongresu nama, kā arī Kongresu nama Lielā un Mazā zāle, akcentē festivāla radošais direktors.

Māksliniekus, kas piedalīsies šā gada «RE RE Rīga!», organizatori noskatījuši daudzos līdzīga rakstura Eiropas festivālos, savukārt jauninājums ir iekštelpu izrādes, kas notiks Kongresu nama Lielajā un Mazajā zālē: «Tās būs ar daudz lielāku sarežģītības pakāpi; šīs izrādes nedrīkst traucēt vējš, lietus vai citi nelabvēlīgi laika apstākļi.» Taču rīkotāji akcentē, ka būs arī gana daudz āra izrāžu, kas pārstāvēs galvenokārt laikmetīgo cirku un ielu teātri, piedāvājot gan laikmetīgā cirka lielvalstu – Francijas un Spānijas – programmas, ganZiemeļvalstu. «Esam Rīgu pārstāvējuši dažādos festivālos un profesionāļu gadatirgos; mūs ir ievērojuši, un esam tikuši uzņemti dažādās starptautiskās organizācijās, kas palīdzēs nākotnē sadarboties ar Skandināvijas, Lietuvas un Igaunijas producentiem un māksliniekiem. Tādēļ esam saņēmuši arī tik nepieciešamo atbalstu no organizācijām, kas mums ir noticējušas,» rezumē festivāla radošais direktors.

Ieskaņas notikumi gaidāmi jau šo trešdien, 6. augustā, ar Ņujorkas muzikālā projekta «TālaMana» koncertu Kongresu namā un ceturtdien, 7. augustā, ar norvēģu dueta «Magmanus» (Zviedrija) izrādi «Attached» (arī tā notiks Kongresu namā). «Šādi rīkojamies tādēļ, lai kaut ko no festivāla varētu izbaudīt tie, kas piektdien un sestdien dodas ārpus Rīgas,» piebilst festivāla radošais direktors.

Foto: Mārtiņš Otto, Rīga 2014

Plaša brīvdabas izrāžu programma šogad norisināsies pašā Rīgas centrā – Kaļķu–Vaļņu ielas stūrī un pie «Laimas» pulksteņa. Šeit uzstāsies, piemēram, Norvēģijas teātra trupa «Cirka teater», kas piedāvās kopīgu uzvedumu ar Latvijas pūtēju orķestri «Auseklītis»:

«Izrādes pamatā ir stāsts par to, kas notiek, kad maršējošs pūtēju orķestris saskrienas ar norvēģu cirka autobusu. Neviens negrib griezt ceļu, tālab rodas pārpratums, kas pāraug notikumiem un ar humoru bagātā izrādē.»

Tieši tikpat liela uzmanība, viņaprāt, jāpievērš festivāla muzikālajai skatuvei, kas jau ierasti atradīsies Esplanādē – tur piektdien un sestdien notiks vairāki interesanti koncerti. «Piektdien šeit uzstāsies «Kaktiņš un stūrītis» – liepājnieki, kas spēlē ļoti interesantu un ritmisku mūziku, bet pēc tam Esplanādē muzicēs Edgara Šubrovska jaunākais projekts «Manta». Sestdienas vakarā te uzstāsies multimāksliniece Mionia no Kuldīgas, bet par festivāla krāšņu noslēgumu kļūs turku psihedēliskās mūzikas zvaigžņu «BaBa Zula» koncerts ar vēderdejām un spilgtu performanci.»

Savukārt piektdien un sestdien galvenā norišu vieta būs laukums pie Kongresu nama, kas uz divām dienām pārvērtīsies par Festivāla laukumu. «Te būs Festivāla tornis, festivāla informācijas centrs, tirgotāji, bāri, kafejnīcas... Un, sākot no pulksten pieciem pēcpusdienā, šeit nepārtraukti norisināsies dažādas izrādes – katru pusstundu sāksies jauna izrāde, par kurām kopumā rūpēsies aptuveni simt mākslinieku no četrpadsmit valstīm. Īpaši būs padomāts par mazajiem skatītājiem, būs cirka skolas, kur varēs mācīties žonglēt, savukārt gaisa akrobāti no Kvebekas rīkos savas meistarklases, uz kurām gan būs jāpiesakās iepriekš. Šogad sadarbojamies ar Rīgas cirka skolas studiju, Salaspils cirka skolas studiju un Daugavpils cirka skolas studiju, tālab pasniedzēji būs no turienes, bet jaunieši varēs mācīties, kā staigāt pa virvi, kā veikt vingrojumus uz trapeces un daudz ko citu.»

Vēl viena īpaša lieta, kas norisināsies pie Kongresu nama, – ikviens varēs uzspēlēt veco, labo spēli «Cirks», ko daudzi, iespējams, atceras no bērnības. «Tādēļ sociālajos tīklos esam lūguši, vai varam aizņemties šo spēli, un ir ļoti liela atsaucība!»

Tāpat Mārtiņš Ķibers ar gandarījumu min faktu, ka sestdienas vakarā pie Kongresu nama uzstāsies par «lidojošajām diskozvaigznēm» dēvētais beļģu akrobātu kolektīvs «PAKI PAYA» izrādi «Shake Shake Shake». «Šovi ir salikti tā, lai cilvēki varētu paspēt noskatīties pēc iespējas vairāk. Protams, kaut kas pārklāsies, bet ieskatu festivālā varēs gūt pavisam noteikti. Ja nepagūsi uz izrādi Kongresu namā, var doties uz jau minēto norvēģu teātra izrādi pie «Laimas» pulksteņa vai Kaļķu–Vaļņu ielas stūri, kur uzstāsies nīderlandiešu ielu teātris.»

Foto: Mārtiņš Otto, Rīga 2014

Sarunas gaitā Mārtiņš Ķibers vēl un vēl akcentē, – nevajag domāt, ka laikmetīgā cirka auditorija ir tikai bērni; par to festivāla organizatori pārliecinājušies, apmeklējot līdzīgus pasākumus Eiropā. «Tikpat labi auditorija var būt septiņgadīgi bērni; tikpat labi tās var būt kompānijas gados. Jo svarīgākais ir tas, ka izrādēs tiek stāstīti stāsti, un cirka disciplīnas izmantotas, lai stāstu veidotu. Tāpēc nav valodas barjeru, un katrs var atrast savu filozofisko domu – sākot ar bērnu un beidzot ar pieaugušu cilvēku. Tāpēc šī kustība, kas Eiropā sākusies pagājušā gadsimta 80. gados, turpina attīstīties, taču nevis uz tehnoloģisko pusi, bet gan parādot, ko vari izdarīt ar savu ķermeni, panākt ar iedvesmu un kreativitāti, sakombinējot dažādas disciplīnas, izmantojot vienkāršus sadzīves priekšmetus.»

Biļetes uz festivāla izrādēm, kas notiks Kongresu namā, var iegādāties «Biļešu servisa» kasēs.

Visa festivāla programma pieejama«RE RE Rīga!» mājaslapā.

riga2014.org

Foto: Rīga 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsēta
Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu