Vējonim ir ļoti skumji saistībā ar paziņojumiem Uģa Magoņa kukuļošanas lietā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saistībā ar bijušā «Latvijas dzelzceļa» vadītāja Uģa Magoņa kukuļošanas lietu ir daudz neskaidrību un spekulāciju. Arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis neizpauž viņa rīcībā esošo informāciju. Vienlaikus prezidents intervijā portālam TVNET saka, ka viņam ir ļoti skumji saistībā ar paziņojumiem, ka līdz ar Magoņa aizturēšanu Krievija varētu apturēt kravu tranzītu caur Rīgas ostu.

Vējonis uzsvēra, ka ne politiķiem, ne sabiedrībai nav jāiejaucas šajā procesā, jo mēs nekādā gadījumā nedrīkstam ietekmēt izmeklēšanu.

Vai tikai spekulācija?

Jautāts par pieļāvumu, ka šī lieta varētu būt saistīta ar Igaunijas provokācijām un vēlmi atņemt Latvijai Krievijas kravas, viņš norādīja, ka žurnālisti mēģina jebkurai rīcībai atrast kaut kādus izskaidrojumus un bieži vien tas ir ļoti spekulatīvi.

«Ja ir veiktas kādas koruptīvas darbības un ir bijis pamats kādas personas aizturēšanai, tur nevar būt saistības attiecībā uz to, ka kāds ir iniciējis speciāli procesus. Tā ka tas, manuprāt, ir tīrā spekulācija,» prezidents teica.

Foto: TVNET

Par ko šis gadījums liecina?

Vējonis kopumā vērtē: ja šādi korupcijas gadījumi valstī joprojām eksistē, tad vēlreiz apliecina, ka mums joprojām ir nepieciešams cīnīties ar korupciju.

Ir jāpārvērtē, kādā veidā cilvēki tiek iecelti amatos valsts uzņēmumos.

Valdēs un padomēs ieceltajiem cilvēkiem vajadzētu būt godprātīgiem un bez aizdomu ēnas par pretlikumīgām un koruptīvām darbībām. Šis princips valsts pārvaldē ne vienmēr tiek ievērots.

Tiesībsargājošo iestāžu iespējas

Tāpat jābūt spēcīgām tiesībsargājošām iestādēm, kas spēj identificēt un pierādīt pretlikumīgas darbības.

Jautāts, vai mums ir spēcīgas tiesībsargājošās iestādes, viņš atzina, ka par spēcīgumu vienmēr var strīdēties. Viņam nepatīk, ka turpinās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieku konflikts.

KNAB darbinieku konflikts nestiprina iestādes reputāciju un, ļoti iespējams, pazemina izmeklēšanas kvalitāti.
Foto: TVNET

Vējonis uzskata, ka visas tiesībsargājošās iestādes ir kompetentas un rīcībspējīgas. Vienlaikus jādomā par atalgojuma sistēmu tiesībsargājošās institūcijās.

Zems atalgojums pastiprina riskus veikt nepilnīgas izmeklēšanas vai pakļauties spiedienam no ārpuses.

Tas var pavājināt iestāžu darbu, kā tas redzēts ikdienā.

Kā piemēru minēja ceļu policistu, kurš saņem mazu atalgojumu. Negodprātīgam cilvēkam var paslīdēt kāja, un viņš var paņemt kukuli no pārkāpēja.

Foto: TVNET

Cilvēkiem jāsaņem adekvāta alga

Valstī jāsakārto sistēma, lai jebkurā darbā - tiesībsargājošajās institūcijās, skolā vai uzņēmumā - cilvēki saņemtu adekvātu atalgojumu.

Vējonis nenosauca konkrētu summu, kāda būtu adekvāta alga tiesībsargājošās institūcijās.

Nepietiek ar algu pacelšanu vienā sistēmā, piemēram Ceļu policijā.

Tajā pašā laikā jārisina jautājums arī citās jomās, piemēram, mediķiem, skolotājiem, valsts pārvaldes darbiniekiem.

Atgriežoties pie Magoņa aizturēšanas lietas, lūdzu Vējoni komentēt nesen izskanējušo, ka saistībā ar Magoņa aizturēšanu Krievija varētu apturēt ogļu kravu tranzītu caur Rīgas ostu. Jautāts, vai tas nav mēģinājums ietekmēt izmeklēšanas gaitu, prezidents sacīja, ka

nekādi šādi paziņojumi nevar ietekmēt izmeklēšanas gaitu, jo tas ir ārpolitisks jautājums.

Vējonim ir ļoti skumji, ka izmeklēšana tiek jaukta kopā ar tranzītu, starpvalstu sadarbību.

Viņš nedomā, ka saistībā ar Magoņa lietu varētu būt izmaiņas Latvijas valdībā.

Turpinājums sekos

Intervijas otrā daļa portālā TVNET būs pieejama pēc dažām dienām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu