«Lienes ielas svētki» 22. augustā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sestdien, 22.augustā, uz Lienes ielas pirmo reizi notiks «Lienes ielas svētki». Jau no plkst.11.00 visas dienas garumā apmeklētājiem tiks piedāvāta īpaša svētku programma. Šā gada svētku ietvaros tiks atzīmēti divi ievērības cienīgi notikumi, ar kuriem Lienes ielas apkārtnei ir vēsturiska saikne, - «Latviešu strēlniekiem 100» un «Ugunsdzēsībai Latvijā - 150».

Svinīgā Lienes ielas atdzimšana un svētku atklāšana sāksies plkst. 12.00 ar Nacionālo Bruņoto spēku orķestra uzstāšanos koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga». Uzreiz pēc tam apmeklētājiem būs iespēja novērtēt ugunsdzēsēju formu krāšņumu un skursteņslauķu pogu spožumu Lienes ielā. Tā būs vienreizēja iespēja sastapt tik daudz skursteņslauķu un brīvprātīgo ugunsdzēsēju vienuviet! Ar savu klātbūtni mūs pagodinās gan Latvijas, gan Igaunijas Skursteņslauķu brālība, kā arī brīvprātīgie ugunsdzēsēji no Ainažiem un Naukšēniem. Lienes ielas svētkos viesosies arī biedrības «Latviešu karavīrs» pārstāvji strēlnieku uniformās un Valsts policijas zirgu patruļa.

Interesentiem svētku laikā būs iespēja izzināt Lienes ielas vēsturi ekskursijās un orientēšanās stafetēs, kā arī koka ēku renovācijas centrā apskatīt izstādi «Latviešu strēlniekiem - 100» un «Ugunsdzēsībai Latvijā - 150». Plkst. 11.00 - 12.00 tikšanās ar J.Hartmani, grāmatas «4. Vidzemes latviešu strēlnieku pulks 1915-1917» autoru un iespēja saņemt grāmatas eksemplāru bez maksas.

Aktīvākajiem svētku apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar mūsdienu ugunsdzēsēju ekipāžu un nofotografēties senlaicīgā ugunsdzēsēju auto.

Svētku veidošanā aktīvi iesaistās daudzi jo daudzi ielas iedzīvotāji, bet uz skatuves uzstāsies arī Lienes ielas viesi - komponists Uldis Marhilēvičs, grupas COLT, PIRMAIS KURSS, B OPTIMIST un DIVAS TAKAS. Klausītājus priecēs Varis Vētra, Laimis Rācenājs, Ineta Rudzīte un Valdis Dvorovs. Būs priekšnesumi no Lienes Šomases bērnu un jauniešu radošās studijas audzēkņiem, E.Kronbergas mūsdienu deju studijas BUMP, 1. stepa dejas studijas Latvijā - «Top Tap Company» u.c. māksliniekiem.

Pasākumu vadīs vienmēr smaidīgais un humoristiskais Dailes teātra aktieris Aldis Siliņš, un par svētku apmeklētāju jautrību rūpēsies Jakovs Rafalsons.

Tā kā Avotu ielas apkaime vēsturiski bijusi strādnieku un amatnieku rajons, svētku laikā darbosies arī Lienes ielas svētku tirdziņš un amatnieku darbnīcas.

Atsevišķa svētku programma paredzēta arī jaunākajiem viesiem - visas dienas garumā būs pieejamas dažādas radošās darbnīcas un rotaļas bērniem.

Svētkus atbalsta Rīgas dome un Rīgas Austrumu izpilddirekcija, koka un renovācijas centrs «KOKA RĪGA», Lienes Šomases bērnu un jauniešu radošā studija, E.Kronbergas deju studija «BUMP», 1. stepa dejas studija Latvijā «Top Tap Company», restorāns «Ugunsdzēsējs», producentu apvienība «REIZ DEVIŅI», Gosh, Latakva, Lingmaster, Zeta GD, nodibinājums «LIENES AVOTI».

Avotu ielas apkaimi raksturo unikāla koka arhitektūra, vēsturiski tas bijis strādnieku un amatnieku rajons. Šodien tas šarmē ar daudzajiem butikiem, tējnīcām un garšvielu veikaliņiem, frizētavām un antikvariātiem.

Viena no šīs apkaimes ielām ir Lienes iela, kas šogad ir atjaunota un var svinēt savu atdzimšanu.

Lienes iela izveidota 1870. gadu sākumā Smilšu kalna rajonā, bijušo Krievijas armijas artilērijas nometņu vietā, vēlāk rajons ieguva Pāvilbaznīcas un Grīziņkalna nosaukumu. Agrākais ielas nosaukums no 1876.gada - Helenas iela, jo Grīziņkalna rajonā bija paredzēts ielām piešķirt sieviešu vārdus vai ziedu nosaukumus.

Lienes ielas apbūve sadalās trīs daļās. Krāsotāju-Avotu posms - jaukta prestiža daudzstāvu un koka apbūve, Avotu-Valmieras posms - vienkārši koka un nedaudz mūra namu, pārsvarā pagalmos, Valmieras-Vagonu posms - industriāla mazstāvu apbūve.

Vairāk par Lienes ielas unikālo arhitektūru un vēsturi varēs uzzināt Lienes ielas svētku laikā īpaši organizētās vēsturiskās ekskursijās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu