Latvijai ir jauns absolūtais karstuma rekords, +37,8 grādi (81)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ventspils novērojumu stacijā, kas atrodas ostas teritorijā, pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra saniegusi +37,8 grādus. Tas ir jauns Latvijas absolūtais karstuma rekords. Nacionālais rekords Ventspilī labots otro dienu pēc kārtas, lai gan iepriekš tas nepārspēts noturējās 71 gadu - agrākais Latvijas oficiālais karstuma rekords bija +36,4 grādi, kas reģistrēti šajā pašā dienā, 4.augustā, 1943.gadā Daugavpilī. Slimnīcās karstuma dēļ pacientu pieplūdums pagaidām nav vērojams.

Ne tikai Ventspilī, bet arī Liepājā un Pāvilostā svētdiena un pirmdiena bijušas karstākās dienas kopš novērojumu sākšanas.

Latvijā šodien

pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē

gaisa temperatūra ir pārsniegusi plus 37 grādu atzīmi. Šodien Ventspilī trešo reizi pēdējo divu dienu laikā ir labots absolūtais Latvijas karstuma rekords - plkst.13.09 fiksēti plus 36,9 grādi, ap plkst.15 ir fiksēti plus 37,2 grādi, bet nedaudz vēlāk - jau plus 37,8 grādi. Sinoptiķi prognozē, ka vēl karstāks šodien gan vairs nekļūs.

Savukārt plus 36,5 grādi šodien reģistrēti Rucavā, bet plus 35,6 Pāvilostā. Kuldīgā un Dobelē šodien reģistrēti plus 35 grādi, Rīgā - plus 33 grādi, bet Daugavpilī - plus 32 grādi.

Līdz vakardienai augstākā gaisa temperatūra bija reģistrēta 1943.gada 4.augustā Daugavpilī, kad gaiss bija iesilis līdz plus 36,4 grādiem.

Vakar fiksētais rekords bija plus 36,7 grādi.

Līdzīgi kā vecais rekords Daugavpilī, arī jaunais reģistrēts vietā, kur

gaisa temperatūru paaugstina pilsētas vide.

Pūšot austrumu vējam, Ventspils pilsētā uzkarsušais gaiss tiek aiznests uz ostu, kur tuvējās ēkas, akmeņi un laukumi gaisu sakarsē vēl vairāk. Ventspils lidostā maksimālā gaisa temperatūra gan svētdien, gan pirmdien bija par vienu līdz diviem grādiem zemāka nekā ostā.

Neoficiālais Latvijas karstuma rekords ir +38,3 grādi,

kas reģistrēti tālajā 1858.gadā Rīgā. Tā kā toreiz mērinstrumenti un novērojumu veikšanas metodika ievērojami atšķīrās no mūsdienu prakses, LVĢMC šo rādījumu neatzīst par rekordu.

+30 grādu atzīme pirmdien nav sasniegta vienīgi Alūksnes un Balvu pusē, kā arī Rīgas līča malā Kurzemē, kur austrumu, dienvidaustrumu vējš nesa vēsumu no jūras ūdens.

Līdz vakardienai augstākā gaisa temperatūra bija reģistrēta 1943.gada 4.augustā Daugavpilī, kad gaiss bija iesilis līdz plus 36,4 grādiem.

Slimnīcās karstuma dēļ pacientu pieplūdums pagaidām nav vērojams

Rīgas lielākajās slimnīcās pacientu pieplūdums karstuma dēļ šodien nav vērojams, noskaidroja aģentūra LETA.

«Pārsteidzoši, bet mūsu Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā šodien pacientu skaits ir samazinājies,» stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes (RAKUS) slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Klīnikas vadītājs skaidro, ka tā ir ierasta situācija, kad lielā aukstumā un lielā karstumā klīnikā ievesto pacientu skaits samazinās. «Acīmredzot,

cilvēki tomēr novērtē laikapstākļus

un lieki neuzturas ārā,» viņš norāda, vienlaikus piebilstot, ka pilnīgi dati gan būs pieejami vien rīt no rīta.

Austrumu slimnīcas Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā vidēji vienā darba dienā pēc palīdzības vēršas 200 pacienti, konkrēti pirmdienās ap 250 cilvēki. Klīnikā iestājas viens pacients ik pēc sešām līdz septiņām minūtēm, kas ir milzīgs apjoms un intensitāte, stāsta slimnīcas pārstāvji. Esot pat dienas, kad pacienti tiek ievesti ar vienas minūtes intervālu. Līdz ar to slimnīcas speciālisti aicina pacientus, kuru veselības problēma nav dzīvībai bīstama un kuriem līdz medicīniskās palīdzības saņemšanai ir jāgaida rindā stunda un vairāk, mēģināt būt saprotošiem, jo

prioritāte vienmēr būs smagākajiem gadījumiem.

Arī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā šodien netiek novērots pārkarsušo bērnu pieplūdums, pastāstīja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece. Tomēr karstajā laikā ir aktualizējusies cita problēma - arvien biežāk

slimnīcā nonāk mazi bērni ar zarnu infekcijām,

kuri sūdzas par caureju un vemšanu.

Pie šādām veselības problēmām varētu būt vainojams stāvošs ūdens, kurā bērni peldas - īpaši «peļķes» pie jūrām, kurās bieži uzturas vairāki bērni uzreiz. Turklāt mazie peldētāji ūdenī mēdz nokārtot arī savas dabiskās vajadzības, tādējādi šīs «peļķes» kļūst par baciļu avotu, sacīja Namniece.

Jau ziņojām, ka jau pirmdienas priekšpusdienā laboti vairāki 4.augusta maksimālās gaisa temperatūras rekordi, un tuvākajās stundās jauns šā datuma karstuma rekords gaidāms valsts lielākajā daļā, kad gaisa temperatūra var sasniegt +37 grādus. Ja Jums rodas nelabums vai citi apgrūtinājumi karstuma dēļ, mediķi iesaka griezties pie ārsta nevilcinoties.

Līdzīgi kā 3.augustā, lielākā tveice Latvijā valda Kurzemes rietumu piekrastē, kur jau

plkst.11 gaisa temperatūra sasniedza +32 grādus,

liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Pēcpusdienā šeit gaidāma svelme līdz +36..+37 grādiem, pārējā valstī gaiss sakarsīs līdz +30..+35 grādiem. Pūšot lēnam līdz mērenam austrumu, dienvidaustrumu vējam, vēsāks laiks saglabāsies Kurzemes austrumu piekrastē, kur Kolkā gaidāmi +27 grādi, prognozē sinoptiķi.

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu