Foto: Pikaso un Dalī tēlniecības, keramikas un grafikas darbi apskatāmi Rīgā!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis/TVNET

Līdz 27.septembrim Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā būs skatāmi Pablo Pikaso un Salvadora Dalī tēlniecības, keramikas un grafikas darbi.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā redzama divu diženāko mūsdienu spāņu mākslinieku - Salvadora Dalī (1904-1989) un Pablo Pikaso (1881-1973) - tēlniecības, keramikas un grafikas darbu izstāde, kuru veido kolekcionāra Aleksandra Šadrina (Krievija) kolekcija. Kolekcija ir veidota pēdējos 15 gadus. Salvadora Dalī bronzas skulptūras un litogrāfijas iegādātas no Bendžamina Levī (Salvadora Dalī muzejā Parīzē), Dalī gravīras iegādātas no Žana Kristofa Aržilē – Pjēra Aržilē dēla un mantinieka, Pablo Pikaso keramika (Ramjē ģimenes mantojums, Madūras galerija) tika iegādāta slavenajā Christie’s izsoļu namā 2012. gada jūnijā, daļa Salvadora Dalī grafiku un keramikas un Pablo Pikaso grafikas ir iegādātas no slaveniem kolekcionāriem, Eiropas galerijās un izsoļu namos.

Kā informēja LMS, Rīgā pirmo reizi būs apskatāmi 30 Pikaso keramikas darbi, kā arī visa Dalī keramika un slavenākās skulptūras. «Sieviete ugunī, sirreālie ziedi un citi fantastiski Dalī darbi...

Skatītāji gūs retu iespēju salīdzināt divus ģēnijus un viņu redzējumu par sievietēm,

koridu, svelmaino Spāniju un daudz ko citu,» norādīja Mākslinieku savienības pārstāvji.

Izstādē redzami slavenākie Dalī sižeti, piemēram, kūstošais pulkstenis, zilonis uz tievām kājiņām, sieviete ar atvilktnēm, žirafe ugunī u.c. Tomēr eksistē arī «cits Dalī», kura radītie tēlniecības un grafikas darbi ir tikpat neparasti: spārnoti gliemeži, mušas ar kroņiem un uz degunradža muguras izvietojušies 17 jūras eži.

Pablo Pikaso keramika ļauj izprast viņa māksliniecisko centienu dziļumu. Meklējumi «primitīvo» kultūru mantojumā guva atspoguļojumu jaunas mākslas valodas izveidē, keramikas darbu sižetos un veidošanas manierē. Uz bļodām un krūkām redzami mītiski fauni, mīnotauri, vērši, bakhanāliju un koridas ainas. Arī dzīvnieki un putni dziļi iedvesmoja Pikaso, un viņš izveidoja kazas Esmeraldas un viņa mājās dzīvojušās pūces tēlu galeriju.

Šis projekts ir unikāls, jo pirmo reizi Pablo Pikaso keramika tiek eksponēta līdzās Salvadora Dalī darbiem. Uzziņai: Ermitāžā ir tikai 14 Pablo Pikaso keramikas objektu, kurus muzejam ir dāvājusi Nadja Ležē. Rīgas skatītājiem piedāvāti 30 darbi no Ramjē ģimenes kādreiz slavenās kolekcijas – šīs ģimenes paspārnē Maduras darbnīcā Pablo Pikaso radīja visus savus keramikas meistardarbus.

Izstādē būs apskatāmi vairāk nekā 200 Dalī un Pikaso oriģināldarbi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu