Reibumā pieķertajai «airBaltic» apkalpei Norvēģijā piespriež cietumsodus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

«airBaltic» reisa otrajam pilotam, kurš Norvēģijā pirms lidojuma kopā ar kolēģiem tika pieķerts reibumā, Norvēģijas tiesa piespriedusi sešus mēnešus ilgu cietumsodu, vēsta laikraksts «Dagbladet». Cietumsodi piespriesti arī abām stjuartēm - viņām ieslodzījumā būs jāpavada 60 un 45 dienas.

Pilota pārstāvji skaidro, ka vēl lems par to, vai piespriesto sodu pārsūdzēt.

Saskaņā ar laikraksta sniegto informāciju tiesa par vainu pastiprinošu apstākli uzskatīja arī to, ka pilots bijis informēts, ka reibumā ir arī viņa kolēģis. Savukārt atzīšanās tika ņemta vērā kā vainu mīkstinošs apstāklis.

Regulas paredz, ka lidmašīnu apkalpei vismaz 8 stundas pirms lidojuma alkoholu lietot ir aizliegts.

Norvēģu mediji vēsta, ka «airBaltic» apkalpe iepriekšējā dienā pirms lidojuma pasākumā no plkst. 3 dienā līdz astoņiem vakarā pa visiem izdzēruši divas pudeles viskija.

Bet policija tiesā uzrādīja pierādījumus, ka viens no pilotiem vēl īsi pirms 2 naktī bārā pasūtījis alu, tātad tikai aptuveni četras stundas pirms plānotā lidojuma.

«Mums zuda kontrole» pār to, cik daudz alkohola izdzērām, tiesā atzina otrais pilots.

Abām aizturētajām stjuartēm tiesa piesprieda 60 un 45 dienu ieslodzījumu.
Domājams, ka galvenajam pilotam, ņemot vērā celtās apsūdzības, sods varētu būt bargāks nekā otrajam pilotam,

jo viņš lidojumā ir atbildīgs par visu apkalpi. Viņa tiesas prāva varētu notikt 17. septembrī, un līdz tam laikam viņš paliks apcietinājumā.

Lidsabiedrības «airBaltic» pārstāvis Jānis Vanags apliecināja, ka

pieķertie piloti «airBaltic» vairs nevarēs strādāt.

Formalitāšu kārtošana esot procesā, un patlaban neesot tik svarīgi, kad precīzi šis process noslēgsies.

Kā skaidro tiesību eksperti, otrais pilots varētu cerēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu, kad cietumā būs pavadījis četrus no piespriestajiem sešiem mēnešiem.

Jau ziņots, ka pirms reisa Oslo - Krēta Norvēģijas varasiestādes aizturēja četrus «airBaltic» apkalpes locekļus, kuru asinīs tika konstatēts nepieļaujams alkohola līmenis.

Lidmašīnas kapteinim konstatētas 0,54 promiles, otrajam pilotam - 1,35 promiles, bet divām stjuartēm attiecīgi 0,91 un 0,55 promiles.

Apkalpes locekļi vēlāk atzinās, ka piektdien pirms sestdien plānotā reisa lietojuši alkoholu un ieradušies darbā alkohola reibumā.

50 gadus vecais galvenais pilots tiesā sacījis, ka tā bijusi kļūda, kas «izpostījusi viņa ģimenes nākotni».

Norvēģijas varasiestādes iepriekš vēstīja, ka «airBaltic» apkalpes locekļiem notiesāšanas gadījumā draud līdz divu gadu cietumsods.

Apkalpei bija paredzēts vadīt lidmašīnu «Boeing 737» ar 109 pasažieriem ceļojumu kompānijas «Star Tour» čarterreisā, lai nogādātu norvēģu tūristus Krētā.

Norvēģu raidorganizācija NRK vēstīja, ka

policiju par «airBaltic» apkalpes locekļu dzeršanu vakarā pirms reisa informējuši viesnīcas darbinieki.

Reaģējot uz šo informāciju, rītā pirms reisa apkalpes locekļiem tika veiktas pārbaudes, kas atklāja alkohola ietekmi.

No pieciem apkalpes locekļiem tikai vienai stjuartei alkohola līmenis asinīs nav pārsniedzis atļautās 0,2 promiles, pārējie četri apkalpes locekļi tika arestēti.

«airBaltic» pēc pēc skandāla ar iereibušajiem apkalpes locekļiem paziņoja, ka atstādinājusi viņus un gatavo visu nepieciešamo viņu atlaišanai no darba sakarā ar nodarīto kaitējumu, bet atteicās sniegt informāciju par šiem apkalpes locekļiem. Lidsabiedrība arī norādīja, ka nekavējoties palielinājusi alkohola pārbaužu biežumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu