Krievijas propaganda visā spožumā: kā krievi par CIP spiegiem izlikās?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ne visa propaganda tiek radīta vienādi. Dažkārt eleganti pieslīpēta dezinformācija mijas ar tik vāji radītiem garadarbiem, ka tas robežojas ar absurdu, raksta «Foreign Policy». Konkrētajā gadījumā Krievijas tabloīdā «Komsomolskaya Pravda» publiskots komiski slikts audioieraksts, kurš it kā notiek starp diviem CIP aģentiem, kuri šķietami veido sazvērestību, kā notriekt Malaizijas lidmašīnas reisu MH17, kurš 2014. gada vasarā avarēja Ukrainas austrumos.

Audioieraksts sākas ar samākslotiem sveicieniem abu vīriešu starpā. Un pats dialogs izklausās tā, it kā abi vīri to lasītu no lapiņas.

Krievijas prese apgalvo, ka saruna notikusi starp diviem ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) spiegiem Deividu Hamiltonu un Deividu L. Sternu. Abi diskutē par gatavošanos kādai operācijai, kuras ietvaros ar zeme-gaiss tipa raķeti plānots notriekt kādu lidmašīnu, kā arī «plānu B», kas paredz bumbas ievietošanu pašā lidmašīnā - tas viss, lai izraisītu avāriju, kas diskreditētu Krievijas atbalstītos separātistus Ukrainas austrumos un pašu Kremli.

Taču nav jānoklausās pat viss ieraksts, lai rastos visai pamatotas šaubas par tā autentiskumu.

Vīriešu akcenti ir savādi, lai neteiktu vairāk. Viens no runātājiem pusi ieraksta laika izklausās kā brits, līdz «pārsviežas» uz amerikāņu akcentam līdzīgu izrunu. Arī otrs runātājs dara visu iespējamo, lai noslēptu krievu akcentu, kas gan izpaužas jau pašā sākumā, kad viņš lauzītā angļu valodā pajautā: «Kā veicas ar sagatavošanās darbiem?» Taču visspilgtāko iespaidu rada pati saruna, kura izklausās kā pa tiešo pārtulkota no krievu uz angļu valodu, turklāt liekot lietā kādu ne visai veiksmīgu teksta tulkošanas programmu. Atvadoties abi «spiegi» viens otram saka «luck» [veiksme].

Ja runā par MH17 avāriju, kurā gāja bojā 298 cilvēki, propaganda un konspirācijas teorijas nav nekas jauns. Ukraina un Rietumvalstis lidmašīnas notriekšanā apsūdzējušas prokrieviskos separātistus, kuri avāriju izraisīja ar BUK zeme-gaiss tipa raķeti, iekārtu, kuru separātistiem, domājams, piegādājusi Maskava. Taču Krievijā šī nav populāra notikušā versija. Sākotnēji Krievijas amatpersonas paziņoja, ka lidmašīnu notriekusi Ukrainas kaujas lidmašīna Su-25. 2014. gada 21. jūlijā Krievijas Aizsardzības ministrija sasauca preses konferenci, kurā prezentēja radaru datus, kas it kā pierādot, ka MH17 tuvumā pirms avārijas bijis vēl kāds lidaparāts. Savukārt Krievijas Inženieru apvienības speciālisti izteicās, ka lidmašīnas atlūzas liekot domāt, ka lidmašīnu iznīcinājusi ar siltuma indikatoriem aprīkota gaiss-gaiss tipa raķete. Krievijas mediji arī plaši ziņoja par kādu vīru, kurš uzdevās par spāņu gaisa kontroles darbinieku Kijevā. Viņš apgalvoja, ka pasažieru lidmašīnai sekojuši divi Ukrainas iznīcinātāji. Pēc tam, kad šis «gaisa satiksmes kontrolieris» publiski tika diskreditēts, Kremlis pieslējās jaunai teorijai - lidmašīnai trāpījusi raķete, kura palaista no Ukrainas teritorijas, un to izdarījuši Kijevai lojāli karavīri. Jaunākā Krievijas mediju teorija ir, ka lidmašīna nogāzās, kad tajā tika detonēts spridzeklis, kuru esot ievietojuši «rietumu aģenti».

Pētnieciskās žurnālistikas tīkla «Bellingcat» dibinātājs Eliots Higinss šādu versiju noraida kā smieklīgu. Higinss kopā ar vairākiem citiem žurnālistiem jau vairāk nekā gadu atmasko visdažādāko Krievijas propagandu šajā lietā. Žurnālisti no «Bellingcat» izmantojuši sociālo mediju publikāciju un video ģeolokalizācijas metodes, kā arī satelītu datus, lai iespējami precīzi noteiktu BUK raķešu sistēmas kustību uz zemes - pirms un pēc lidmašīna tika notriekta. Balstoties uz «Bellingcat» pētījumiem, Higinss pauž pārliecību, ka MH17 notrieca tieši ar BUK raķešu sistēmas palīdzību un to izdarīja prokrieviskie separātisti. «Nevienam citam scenārijam nav tāda apmēra pierādījumu,» viņš saka.

Tomēr MH17 lieta ne tuvu nav noslēgusies. Apvienotā izmeklētāju komanda, kurā darbojas pārstāvji no vairākām valstīm, kā arī Nīderlandes Drošības padome īsteno vienu no otras neatkarīgas izmeklēšanas. Nīderlandes izmeklētāji otrdien paziņoja, ka lidmašīnas vrakā atrasti raķetes fragmenti, kas, kā tiek uzskatīts, nākuši tieši no Krievijas raķešu sistēmas BUK.

Oficiālais Nīderlandes Drošības padomes ziņojums šajā lietā ir gaidāms līdz oktobra beigām, savukārt starptautiskā izmeklēšana varētu noslēgties vēl vairākus mēnešus vēlāk.

29. jūlijā Krievija ANO Drošības padomē izmantoja veto, lai nobloķētu rezolūcijas projektu par starptautiska tribunāla izveidi notriektās lidmašīnas lietas izskatīšanai. Maskava paziņoja, ka šāda rīcība būtu subjektīva un politiski motivēta propaganda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu