Krievijā sadedzina Nīderlandes ziedus

LETA/CNBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas augu un dzīvnieku izcelsmes produktus uzraugošā institūcija «Rosseļhoznadzor» šonedēļ sadedzinājusi kravu Nīderlandes krizantēmu, kuras bija plānots pārdot Vladivostokā.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Krievija noteica, ka Nīderlandē audzētus ziedus turpmāk varēs pārdot valstī tikai tad, ja to atļaus Krievijas puses veiktu laboratorisko pārbaužu rezultāti.

Atbildīgais dienests «Rosseļhoznadzor» skaidroja, ka šī nosacījuma

mērķis esot pasargāt Krievijas teritoriju no augu slimību izplatības un «uzturēt fitosanitāro labklājību».

Nīderlandes ziedos vairākkārt esot konstatēti kaitēkļi un slimības, kas apdraud Krievijas ekonomiku un lauksaimniecību, iepriekš vēstīja «Rosseļhoznadzor», apgalvojot, ka konstatējis 183 kravas ar Nīderlandes ziediem, kuros bijuši kaitēkļi.

Kā ziņo aģentūra «Reuters», «Rosseļhoznadzor» galvenā sanitārā inspektore Jekaterina Slakova Krievijas televīzijā šonedēļ redzēta atļaujam darbiniekiem pielaist uguni rožu kastēm. «Šie ir svaigi griezti ziedi no Nīderlandes, kuri inficēti ar Kalifornijas ziedu tripsi,» paziņojusi dienesta vadītāja.

Nīderlande pārtraukusi fitosanitāro sertifikātu izsniegšanu grieztiem ziediem jau 2007.gadā, tādēļ tagad visi Krievijā ievestie Nīderlandes ziedi tiek piegādāti caur citām Eiropas valstīm, kuras kravām izsniedz savus fitosanitāros sertifikātus.

Šīs piegādātājvalstis ir Čehija, Slovākija, Bulgārija, Latvija, Lietuva, Ungārija un Polija. Šo valstu izsniegtajiem sertifikātiem būtu jāgarantē, ka tie atbilst Krievijas un Eirāzijas ekonomiskās savienības drošības normām, taču atrastie kaitēkļi un slimības par to neliecina, uzskata «Rosseļhoznadzor».

Iestāde pavēstījusi, ka konsultēties ar Krieviju par Nīderlandes ziedu piegādāšanu izteikušas gatavību Latvija un Lietuva. Latvija izteikusies, ka varētu izņemt Nīderlandes ziedus no kravām, kas tiek vestas uz Krieviju.

«Mēs redzējām attēlus, kuros Krievijas varasiestādes sadedzina puķes. Saskaņā ar viņu sniegto informāciju tie bija Ekvadoras, Spānijas, Itālijas un neliels daudzums Nīderlandes ziedu,» CNBC pavēstīja Nīderlandes Ziedu vairumtirdzniecības produktu asociācijas direktors Roberts Rodenburgs.

«Mēs ļoti gribētu apspriest jautājumu ar Krievijas varasiestādēm, lai noskaidrotu, kā mēs varam izpildīt Krievijas prasības,» sacīja Rodenburgs.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Krievija iznīcināja tonnām siera, persiku, nektarīnu un ķiršu, kuru izcelsme varēja būt Maskavas pretsankciju sarakstā iekļautajās valstīs.

Pretsankcijas Maskava noteica Eiropas Savienības sankcijām, kuras tika noteiktas pret Krieviju pēc Krimas aneksijas un Austrumukrainas destabilizācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu