Kā augustā kopt zemenes, lai nākamajā gadā būtu izcila raža

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Iguanasan, CC BY-NC-ND 2.0

Zemenes noražojušas, kā pareizi tās kopt, lai nākamajā gadā būtu laba raža?

Rudenī darāmie darbi:

Vai zemenēm rudenī jānogriež lapas? Ja augiem ir problēmas ar slimībām, lapas jānogriež, virs zemes atstājot aptuveni 2,5 cm. Atceries, ka lapas jānogriež savlaicīgi, lai jaunie dzinumi paspēj līdz rudenim izaugt, citādi augs var aiziet bojā.

Augustā atdala stīgas,tā iegūstot labu dēstu materiālu. Stīgas jāatdala noteikti, ja arī dēsti nav nepieciešami, tāpat, starp stādiem nedrīkst būt nezāles.

Rudenī zemenes mēslo, ja jāgriež lapas, to dara pirms mēslošanas. Zemenes var mēslot ar augu vircu, organisko vai komplekso mēslojumu, kurā ir slāpeklis, fosfors, kālijs un mikroelementi. Vēlams, lai kālija būtu visvairāk, bet fosfora vismazāk, tas uzlabos ziemcietību.

Mēslojumu jākaisa pirms lietus vai arī pēc uzkaisīšanas zemenes aplaista.

Pēc tam augsni var nomulčēt ar kūdru, šķeldu, zāģu skaidām vai citu maisījumu

Zemeņu stādi vislabāk jutīsies auglīgā smilšainā vai smilšmāla augsnē, kas nav pārlieku sārmaina (ar pH līmeni no 5 līdz 6).

Zemenes ieteicams pārstādīt ik pa 3 - 4 gadiem, izvēloties citu vietu dārzā, zemenes zemenēm nav labs priekštecis. Lieliski, ja zemeņu priekšteči ir pupiņas vai zaļmēslojums.

Vai tu zināji, ka:

· zemenes vienmēr dēvējam par ogām, taču patiesībā tās ir augļi;

· sulīgie, sārtie augļi ir bagāti ar C, B6 un K vitamīniem;

· viens no auga nosaukuma izcelsmes variantiem ir anglo-sakšu valodas vārds to strew, kas nozīmē «izplesties» un varētu asociēties ar zemeņu stīgām;

· uz vienas zemenes ir ap 200 mazu sēkliņu, kas patiesībā ir atsevišķi, sīki auglīši;

· Beļģijā izveidots speciāls Zemeņu muzejs;

· aptuveni 53% bērnu vecumā no 7-9 gadiem zemenes uzskata par savu mīļāko augli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu