Pētnieks: dinozaurus iznīcināja nelaimīga sakritība (57)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kā zināms, dinozaurus pirms 65 miljoniem gadu iznīcināja nāvējoša asteroīda ietriekšanās Zemē. Tomēr jauns pētījums liecina, ka asteroīda trieciena sekas nebūtu bijušas tik iznīcinošas, ja tas Zemi būtu sasniedzis ar dažu miljonu gadu nobīdi.

Edinburgas universitātes profesors Stīvs Brusate ir pārliecināts, ka dinozauru izzušana no planētas virsmas ir vairāku nelabvēlīgu apstākļu sakritība. Viens no cēloņiem, protams, ir asteroīds. Bet ne mazāk nozīmīgs iznīkšanas veicinātājs bija vispārējā situācija uz Zemes - augsts pasaules okeāna līmenis, augsta vulkāniskā aktivitāte un kopumā nelabvēlīgi dzīves apstākļi, kas jau ilgstoši bija novārdzinājuši Zemes apdzīvotājus un daudzus no tiem jau iepriekš pakļāvuši izzušanas riskam, ziņo BBC.

Pēc Brusates teiktā, dinozauri būtu varējuši izdzīvot, ja vien asteroīds būtu Zemē ietriecies dažus miljonus gadu agrāk vai vēlāk. Citiem vārdiem sakot, dinozauri tika iznīcināti nelaimīgas sakritības rezultātā. «Tā bija perfekta notikumu vētra, kas plosījās, kad dinozauri bija visvieglāk ievainojami,» sacījis Brusate.

Pētījuma veikšanai galvas kopā salika 11 dinozauru eksperti no Lielbritānijas, ASV un Kanādas. Viņu mērķis bija pētīt atsevišķu sugu populācijas samazināšanos pirms asteroīda trieciena un noskaidrot, vai šīs dinozauru sugas būtu izzudušas ar tad, ja kosmiskais objekts būtu palidojis Zemei garām.

Eksperti secinājuši, ka vairāku zālēdāju sugu populācijas Ziemeļamerikā sākušas sašaurināties jau pirms asteroīda trieciena, taču šāda tendence nav bijusi novērojama ilgtermiņā. Daudz sugu gan bija apdraudētas, taču tās būtu spējušas izdzīvot, ja vien nebūtu asteroīda. Brusate ir pārliecināts, ka, asteroīdam Zemi sasniedzot dažus miljonus gadu ātrāk, pirms nelabvēlīgajām klimatiskajām pārmaiņām, vai arī dažus miljonus gadu vēlāk, kad dinozauri jau būtu bijuši atguvušies, tie joprojām valdītu pār pasauli.

«Piecus miljonus gadu pirms asteroīda dinozauru ekosistēmas bija ievērojami spēcīgākas, dinozauru dažādība bija daudz lielāka, barības ķēdes bāze bija noturīgāka un būtu bijis krietni vien grūtāk iznīcināt tik daudz dzīvo radību sugu,» ir pārliecināts Edinburgas universitātes profesors, norādot, ka savā 160 miljonus gadu ilgajā pastāvēšanā dinozauri veiksmīgi pārcietuši ne vienu vien krīzi.

No otras puses - tieši dinozauru izzušana veicināja zīdītāju, tai skaitā arī cilvēku izvēršanos. Pēc Brusates domām, ja asteroīds būtu ietriecies Zemē citā brīdī, mēs šobrīd dzīvotu pasaulē, kurā dominē dinozauri. Lai gan lielāka ir varbūtība, ka zīdītājiem nebūtu bijusi iespēja dažādoties un cilvēku, visticamāk, vispār nebūtu.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu