LRA aicinājumam lemt par Matīsa demisiju maz sekotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas sēdē šodien tika pieņemts lēmums rosināt satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) demisiju, informēja LRA.

Šo iniciatīvu LRA aicinās atbalstīt arī pārējos parlamentā pārstāvētos politiskos spēkus, lai sasauktu Saeimas ārkārtas sēdi, kurā tiktu izskatīta Matīsa atbilstība ieņemamajam amatam un lemts par viņa atbrīvošanu.

LRA frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš skaidroja, ka šāds lēmums saistīts gan ar aizdomās par kukuļņemšanu turētā nu jau bijušā «Latvijas Dzelzceļa» prezidenta Uģa Magoņa lietu, gan arī ministram zināmā mērā jāuzņemas atbildība situācijā ar reibumā pieķerto «airBaltic» apkalpi.

«Mēs saprotam, ka ministrs nenosaka, kurš pilots vadīs lidmašīnu, bet šajās dienās nebija nekādas ministra reakcijas,» piebilda Liepiņš. Tāpat šāds lēmums saistīts arī ar situāciju uzņēmumā Latvijas Pasts un «Latvijas Autoceļu uzturētājs» .

Pēc LRA domām, Matīss pilnībā nekontrolē, kas notiek Satiksmes ministrijā, kā arī zaudējis uzticību kā ministrs pēc situācijas ar Magoni. Liepiņš piebilda, ka LRA frakcija iepriekš bija uzdevusi jautājumus saistībā ar Magoni, bet tad esot ticis apgalvots, ka viss ir kārtībā.

Liepiņš norādīja, ka demisijas rosināšanai nepieciešami vismaz desmit deputātu paraksti, un visi astoņi LRA deputāti atbalstīs šo ieceri. Liepiņš piebilda, ka vairāki politiskie spēki par šo jautājumu varētu lemt partiju valdes sēdēs nākamnedēļ.

Matīss neredz pamatu demisijai

Matīss neredz pamatu demisijai, jo esot skaidrs, ka nozarē var būt risināmi negatīvi jautājumi, taču pašreizējā situācija nav ministrijas vai ministra tiešas atbildības sekas, komentēja ministrs.

Matīss pauda viedokli, ka «opozīcija pilda savas funkcijas», taču viņš neredz pamatu demisijai, jo uzņēmumā «Latvijas Dzelzceļš» ir regulāri veikti auditi, Valsts kontroles un citu institūciju pārbaudes, taču nekas neesot konstatēts. Aizdomās par kukuļņemšanu turētā nu jau bijušā «Latvijas Dzelzceļa» prezidenta Uģa Magoņa nodarījums neesot bijis paredzams, turklāt Satiksmes ministrijas rīcība šajā gadījumā bijusi ātra un izšķirīga.

Savukārt attiecībā uz aviokompānijas «airBaltic» incidentu Matīss norādīja, ka reibumā pieķerta apkalpe uzņēmumam nedara godu, taču operatīvi veikti pasākumi, lai novērstu iespējamus negadījumus - četras reizes esot palielinātas pārbaudes. Matīss uzsvēra, ka viņš nevarot katram aviokompānijas apkalpes loceklim blakus stāvēt.

Viņš norādīja, ka šis gadījums tiks arī tālāk izmeklēts. «airBaltic» vadītājam Martinam Gausam uzdots ātri situāciju mainīt, kam sekojusi rīcība. Taču arī Gausam būšot jāatbild, kā šāda situācija bija iespējama.

Saeimā pārstāvētās partijas - skeptiskas

Parlamentā pārstāvēto politisko spēku vairākums ir skeptisks par Latvijas Reģionu apvienības (LRA) ierosinājumu prasīt Matīsa demisiju.

Koalīcijas politiķi šo LRA rīcību vērtēja kā ierasto opozīcijas soli, tomēr arī pārējās opozīcijas partijas pagaidām nesteidza paust atbalstu LRA iniciatīvai.

Opozīcijā esošās partijas «Saskaņa» politiķis Valērijs Agešins sacīja, ka pagaidām Saeimas deputātiem trūkst informācijas saistībā ar aizdomās par kukuļņemšanu turētā nu jau bijušā «Latvijas Dzelzceļa» prezidenta Uģa Magoņa lietu. Turklāt deputātiem nevajadzētu iejaukties izmeklēšanas darbā, piebilda Agešins. Viņš norādīja, ka šis jautājums nav pārrunāts «Saskaņas» frakcijā, tomēr viņš LRA ieceri vērtē atturīgi.

Opozīcijas partija «No sirds Latvijai» par šo jautājumu lems pirmdien valdes sēdē, norādīja politiskā spēka līdere Inguna Sudraba. Viņa skaidroja, ka vispirms nepieciešams iepazīties ar LRA argumentiem, rosinot ministra demisiju.

Koalīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neredz pamatu Matīsa demisijas prasīšanai, tāpēc neatbalstīs LRA iniciatīvu, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Kārlis Šadurskis šo iniciatīvu vērtēja kā «dabisku opozīcijas frakcijas soli», kad īsta vai sadomāta iegansta dēļ opozīcijas politiskais spēks cenšas pievērst sev uzmanību. «Vienotības» rīcībā neesot «absolūti nekādas informācijas», kas būtu pamats Matīsa demisijas prasīšanai, piebilda Šadurskis. Arī nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars šo ierosinājumu vērtēja kā ierasto opozīcijas soli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu