Baltijas ceļa 25.gadadienu augustā atzīmēs ar sporta un kultūras pasākumiem visā Latvijā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadadienu, visā Latvijā šovasar un rudenī notiks dažādi kultūras, izklaides un sporta pasākumi, šodien žurnālistiem pastāstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

«Tie, kas ir sportisti, var atrast sportiskus pasākumus - velobraucienus, skrējienus. Tie, kas ir vairāk orientēti uz vēsturiskās atmiņas kopšanu, kalendārā var atrast izstādes,» stāstīja ministrs.

Visi pasākumi, kas vēl šovasar un rudenī ir gaidāmi saistībā ar Baltijas ceļa 25.gadadienu, ir pieejami interaktīvā kalendārā, kas atrodams gan Ministru kabineta mājaslapā, gan vairāku citu iesaistīto ministriju, iestāžu un organizāciju mājaslapās.

Kopumā ir paredzēti vairāk nekā 50 pasākumi, kas norisināsies no augusta sākuma līdz pat decembrim, stāstīja Rinkēvičs. Pasākumu kulminācija ir gaidāma laikā no 20. līdz 25.augustam, kad notiks spilgtākie pasākumi, taču līdz ar jaunā mācību gada sākumu Baltijas ceļa aktīvisti dosies uz skolām un universitātēm, lai par tālaika notikumiem vēstītu jaunajai paaudzei.

Pasākumiem ir trīs virzieni - pirmais ir fiksēt Baltijas ceļa dalībnieku un organizatoru atmiņas, otrais - atgādināt tiem, kas vēl nebija piedzimuši par to, kas notika Baltijas ceļa laikā. Treškārt, ar dažādu pasākumu palīdzību maksimāli iesaistīt sabiedrību akcijas atceres pasākumos.

Jubilejas pasākumi sāksies 3.augustā ar Piena svētkiem Lucavsalā. Augusta laikā gaidāmi dažādi festivāli, koncerti, mākslinieciskas aktivitātes un sporta pasākumi. Galvenais pasākums būs 23.augustā pie Brīvības pieminekļa - tas būs koncerts par godu 25.gadadienai, kurā piedalīsies arī abu pārējo Baltijas valstu valdību vadītāji. Koncertā piedalīsies visu trīs Baltijas valstu mūziķu grupas, tostarp arī grupa no Latvijas «Remix», kas atskaņos Atmodas laikā izskanējušās dziesmas.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pauda gandarījumu, ka, pateicoties Baltijas ceļa akcijai, pasaule zina šīs trīs valstis un atceras tās. «23.augustā Baltijas valstis visai pasaulei parādīja savu vienotību un iespēju visām kopā veidot mūsu brīvības ceļu,» teica politiķe.

Atceroties pašas dalību akcijā, viņa atzina, ka tajā dienā viņa aiz saviļņojuma nav varēju nostāvēt kājās. «Man ļima kājas, es nespēju nostāvēt. Tā bija kulminācija,» atmiņās dalījās Straujuma.

Baltijas ceļa jubilejas pasākums ir nozīmīgs, lai šodien pasaulei atgādinātu, par ko cīnījās Baltijas valstis, pauda Rinkēvičs. Jo īpaši svarīgi tas ir saistībā ar nestabilo situāciju pasaulē. «Šobrīd ir īpaši svarīgi gan pašiem sev, gan arī pasaulei atgādināt, ko mēs pirms 25 gadiem darījām,» uzsvēra ministrs.

UNESCO Latvijas nacionālās komisijas ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāja Baiba Moļņika pastāstīja, ka pasākumu stāsta pamatā bija izcelt Baltijas ceļu kā jēdzienu, kas apzīmē cilvēku spēju būt vienotiem savā pārliecībā un izvēlē, tāpēc Baltijas ceļš tiek veidots kā kolektīvs stāsts.

Kā viens no galvenajiem elementiem 25.gadadienā ir katra personīgais stāsts par tā laika izjūtām. Projekta autori cer savākt pēc iespējas vairāk Baltijas ceļa dalībnieku atmiņu stāstījumus.

Šogad aprit 25 gadi, kopš Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji sadevās rokās, vienojot vairāk nekā miljons cilvēku ķēdē, kas visā pasaulē kļuvusi par simbolu centieniem pēc brīvības un neatkarības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu