Pikets pie Saeimas: Maļot aknas, pievērš uzmanību kompensējamo zāļu pieejamības problēmai (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai pievērstu uzmanību kompensējamo zāļu pieejamības problēmai, šodien traģiski ironiskā piketā pie Saeimas bija pulcējušies 17 biedrības «Apvienība HIV.LV» pārstāvji. Saeima gan pašlaik ir devusies vasaras brīvdienās un politiķus tur sastapt var visai reti.

Kā novēroja aģentūra LETA, piketa dalībnieki mala aknas gaļas maļamajā mašīnā, tādējādi uzsverot tieši C hepatīta pacientiem aktuālās problēmas.

Viens no dalībniekiem bija tērpies kā «nāve» - melnā tērpā ar kapuci, rokās turot plastmasas izkapti. Aktīvistu vidū bija arī viens mazs bērns, kā arī Latvijas Senioru apvienības un biedrības «Parsirdi.lv» pārstāvji.

Dalībniekiem rokās bija plakāti, kas vēstīja «C hepatīts dejo rokenroku slimnieki bērēs», «Mēs nevaram atļauties neārstēt C hepatītu», «Mūsu valstī ir zelta aknas, to ārstēšana ir zelta vērtībā». Tāpat dalībniekiem rokās bija nelieli kartona zārki un plakāti, kurus dalīt garāmgājējiem.

Foto: Ieva Lūka/LETA

Notikuma vietu uzraudzīja aptuveni seši Saeimas kārtībsargi. Kopumā piketētāji bija klusi un mierīgi.

Protestētāji iesniedza Saeimā Veselības ministrijas (V) pērn izstrādāto ziņojumu «Finanšu situācija veselības aprūpes jomā», kurā ministrija prasīja papildu finansējumu nozarei, tai skaitā 4,2 miljonus eiro C hepatīta ārstēšanai nepieciešamo zāļu kompensācijas palielināšanai no 70% līdz 90% 2014.gadā. Saeimā iesniegto ziņojumu pacientu organizācijas «izdaiļojušas» ar zīmējumiem, piemēram, karātavām un krustiem.

Tāpat Saeimā tika iesniegta 12 nevalstisko organizāciju izstrādāta «Prasība par veselības aprūpes budžeta palielinājumu 2015.-2016.gadā». To plānots nosūtīt arī VM, Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Prasībā organizācijas lūdz nākamgad palielināt veselības aprūpes budžetu par 15% jeb 108 miljoniem eiro, bet 2016.gadā - par 16%. Vienlaikus tiek prasīts palielināt zāļu kompensācijas apjomu par 20 miljoniem eiro gadā, lai tas līdz 2016.gadam sasniegtu vismaz Igaunijas un Lietuvas budžeta līmeni. Tāpat tiek lūgts nekavējoties atjaunot zāļu kompensācijas apmēru diagnozēm, kurām krīzes laikā tas tika samazināts.

Pie aktīvistiem piketa noslēgumā iznāca divi deputāti - Kārlis Seržants (ZZS) un Aija Barča (ZZS). Deputāts Seržants, vaicāts, kad iedzīvotāji varētu gaidīt finansējuma pieaugumu kompensējamām zālēm, izteicās, ka Saeima jau esot par to nobalsojusi. To apšaubīja «Apvienības HIV.LV» vadītājs Aleksandrs Molokovskis, norādot, ka neatceras šādu Saeimas lēmumu.

Foto: Ieva Lūka/LETA

Savukārt Saeimas Sociālu un darba lietu komisijas vadītāja Barča sacīja, ka ir piedalījusies diskusijā ar Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) pārstāvjiem par iespēju C hepatīta pacientiem kompensēt jaunākās paaudzes zāles. Augusta beigās būšot zināmas šāda risinājuma izmaksas, tāpēc deputāte lūdza apvienības pārstāvjiem nogaidīt līdz tam.

«Apvienības HIV.LV» vadītājs gan uzsvēra, ka valsts nevarēs atļauties kompensēt jaunākas paaudzes medikamentus un kādu laiku C hepatīta pacientiem būs jāārstējas ar līdzšinējiem medikamentiem. Viņš redz divus iespējamos risinājumus to pieejamības uzlabošanai - piespiest ražotājus samazināt zāļu cenas vai arī palielināt valsts budžeta finansējumu to kompensācijai.

Akcija sākās pie Finanšu ministrijas, kur tās dalībnieki atradās 20 minūtes. Pie dalībniekiem neviens neiznāca un viņu sniegtos materiālus ministrijā nepieņēma.

Garāmgājēju vidū akcija lielu uzmanību neizpelnījās. Uz mirkli pie dalībniekiem apstājās pāris tūristu grupas.

Biedrību «Apvienība HIV.LV» prasībām atbalstu paudušas 11 senioru un pacientu organizācijas, tai skaitā Rīgas Aktīvo senioru alianse, pacientu biedrība «ParSirdi.lv», Latvijas Senioru alianse, Latvijas Politiski represēto apvienība, Latvijas Lauku sieviešu apvienība, Latvijas Samariešu apvienība, Astmas un alerģijas biedrība, Latvijas Krona un Kolīta slimnieku biedrība, biedrība «EAPN-Latvia», Alūksnes invalīdu biedrība un Latvijas Diabēta asociācija.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu