28.jūlijs - Pasaules hepatītu diena

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules veselības kalendārā 28.jūlijs ierakstīts kā starptautiskā diena cīņai pret B un C hepatītu, pret slimību, kuras izplatība pasaulē ir milzīga - katrs 12. zemeslodes iedzīvotājs inficēts ar vienu no šiem hepatīta vīrusiem. Pēc Pasaules Veselības organizācijas aprēķiniem, 240 miljoni cilvēku pasaulē inficēti ar hronisku vīrushepatītu B un 150 miljoni ar hronisku vīrushepatītu C.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vēlas pievērst uzmanību B un C vīrushepatītiem kā globālai sabiedrības veselības problēmai, kas skar miljoniem cilvēku dzīvi un nopietni ietekmē valsts ekonomiku un iedzīvotāju labklājību.

Vīrushepatīti B un C attiecas uz ikvienu. Hepatīti nezina robežas, tie var skart jebkuru, neatkarīgi no vecuma, dzimuma, tautības izglītības, ienākumu līmeņa... Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos, katram ir jāpārzina vīrushepatītu B un C profilakses principi un ar atbildību jāizturas pret savu veselību. Tāpat nozīmīgas vīrushepatītu B un C izplatības kontroles sastāvdaļas ir iedzīvotāju informēšana un vīrusu agrīnas diagnostikas iespējas. Par profilakses un diagnostikas jautājumiem iespējams konsultēties pie sava ģimenes ārsta vai pie speciālistiem HIV profilakses punktos visā Latvijā, arī Liepājā - Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punktā (NPPP).

NPPP ikdienā un šodien - jo īpaši - sniedz iespēju uzzināt vairāk par vīrushepatītiem B un C un ar tiem saistītiem jautājumiem, kā arī bez maksas un anonīmi veikt vīrushepatītu B un C eksprestestu, saņemot pirms un pēc testa konsultāciju. NPPP atrodas Liepājā, Flotes ielā 7, 1.stāvā. Darba laiks: katru darba dienu un katra mēneša otrajā sestdienā no plkst.08:00 - 17:00. Kontaktinformācija, lai pieteiktos uz testu veikšanu: 26308079, 63456120, narkopunkts@gmail.com.

Tests ir vienīgais veids, kā noskaidrot, vai cilvēks ir inficējies ar vīrushepatītiem.

Neskatoties uz daudzajiem pētījumiem, vakcinācija pret vīrushepatītu C vēl nav izstrādāta, savukārt visefektīvākais veids cīņā ar vīrushepatītu B ir vakcinācija. Vīrushepatīta B vakcīnu ir vēlams saņemt gan bērniem, gan pusaudžiem, gan pieaugušajiem, kuri to vēl nav saņēmuši. Jāņem vērā, ka kopš 1997.gada saskaņā ar valsts vakcinācijas kalendāru visi jaundzimušie (no 4 mēnešu vecuma) saņem valsts apmaksāto vakcīnu pret vīrushepatītu B.

SPKC dati liecina, ka 2014.gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 37 akūti vīrushepatīta B gadījumi un 41 hronisks vīrushepatīta B gadījums, kas ir mazāk nekā 2013.gada pirmajos sešos mēnešos. 2014.gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 854 hroniski vīrushepatīta C gadījumi, kas salīdzinājumā ar 2014.gadu ir par 52% vairāk nekā 2013.gada pirmajos sešos mēnešos. Šāda situācija varētu būt skaidrojama ar to, ka valsts kompensējamā daļa par medikamentiem vīrushepatīta C ārstēšanai ir pieaugusi.

2014.gadā Latvijā hroniska vīrushepatīta C ārstēšanu apmaksā valsts 75% apmērā. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, trūcīgās personas vīrushepatītu C var ārstēt, nemaksājot pacientu līdzmaksājumu.

C hepatīta testu ieteicams veikt ikvienam iedzīvotājam, bet īpaši gadījumos, kad:

• cilvēks ir ārstējies medicīnas iestādēs līdz 1993.gadam, kad pārbaudes uz vīrushepatītiem B un C netika veiktas;

• ir veicis tetovēšanos vai pīrsingu;

• ir veicis manikīru un/vai pedikīru;

• ir bijis «nedrošs sekss» - dzimumkontakti, nelietojot prezervatīvu, ja personai ir vairāki dzimumpartneri vienlaikus, dzimumpartneri tiek bieži mainīti, tiek praktizēts anālais dzimumakts, dzimumattiecības alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, ir citas seksuāli transmisīvās infekcijas;

• ir bijusi narkotiku injicēšana ar citas personas šļirci, adatu vai lietots kopīgs injekciju ūdens;

• cilvēks ir profesionālis, kas pakļauts paaugstinātam inficēšanās riskam, piemēram, medicīnas darbinieks, policists u.c.;

• ir bijusi cieša saskare ar C hepatīta slimnieku.

Visbiežāk inficēšanās ar vīrushepatītiem B un C notiek, asinsritē iekļūstot ar vīrushepatītu B un C inficētām asinīm. Tas var gadīties:

• lietojot kopīgus injicēšanās piederumus (šļirces, adatas, injekciju ūdeni);

• lietojot kopīgus personīgās higiēnas piederumus, piemēram, skuvekli, zobu birsti, nagu šķērītes;

• veicot manikīru, pedikīru, tetovēšanu vai pīrsingu, stomatoloģiskas u.c. medicīniskās manipulācijas, ja nav pareizi sterilizēti instrumenti;

• medicīnas darbiniekiem nejaušu ievainojumu rezultātā medicīnisko manipulāciju laikā;

• asins pārliešanas laikā (Latvijā visas asinis pirms pārliešanas tiek pārbaudītas, lai novērstu šādu iespēju).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu