Pabeigts Turcijas dzeramā ūdens cauruļvads uz Kipru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pabeigts pēdējais posms cauruļvadam, pa kuru no Turcijas dzeramais ūdens tiks piegādāts turku apdzīvotajai Kipras ziemeļu daļai, piektdien paziņoja Turcijas mežu un ūdens lietu ministrs Veisels Erolu.

Starptautiski neatzītās Ziemeļkipras raidorganizācija BRT citēja ministra teikto, ka ūdens pa 80 kilometru garo cauruļvadu saks plūst pēc apmēram mēneša.

Pa cauruļvadu katru gadu tiks piegādāti 75 miljoni kubikmetru ūdens, kas ir pietiekami, lai nodrošinātu Ziemeļkipru ar tai nepieciešamo dzeramo un irigācijas ūdeni uz 50 gadiem.

Erolu norādīja, ka ūdeni saņems arī Kipras grieķu daļa salas dienvidos, ja sarunās izdosies panākt salas apvienošanos.

Kiprā ir liels ūdens trūkums, un salai dzeramais ūdens tiek piegādāts ar tankkuģiem: turku daļai - no Turcijas , bet grieķu daļai - no Grieķijas. Deviņdesmito gadu beigās Turcija mēģināja piegādāt ūdeni Ziemeļkiprai ar lieliem plastmasas baloniem, bet šis pasākums drīz izrādījās neefektīvs un tika pārtraukts.

Kipra ir sašķelta kopš 1974.gada, kad salas ziemeļdaļu okupēja Turcijas karaspēks pēc Grieķijas militārās huntas inspirēta valsts apvērsuma, kura nolūks bija Kipras pievienošana Grieķijai. Uz ziemeļdaļu tika pārvietoti visi Kipras turki, savukārt grieķus no ziemeļiem pārvietoja uz Kipras starptautiski atzītās valdības kontrolēto teritoriju salas dienvidos.

1983.gadā Kipras turku sektorā tika proklamēta Ziemeļkipras Turku Republika, kuru ir atzinusi tikai Turcija. Taču Ankara neatzīst Kipras Republiku salas dienvidos, kuras iedzīvotāju lielākā daļa ir grieķi un kas ir starptautiski atzīta valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu