Sākas sestais Vislatvijas dziesminieku saiets

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No 7. augusta līdz 9. augustam, Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā «Lielkrūzes» notiks sestais Vislatvijas dziesminieku saiets, informēja pasākuma organizatoru pārstāve Ilze Zveja.

Pasākumā var uzzināt, kas satrauc 21. gadsimta dziesminiekus, kā viņu dvēsele jūt un izteic šo trauksmaino laiku. Klausītāji varēs uzzināt, vai ar smeldzīgiem un tiešiem vārdiem dziesminieki atkal grib visus sapurināt cīņai kā 80. gadu beigās, kad aizsākās folkmūzikas festivālu tradīcija Latvijā. «Varbūt laiks ir mainījis dziesminiekus un viņi šobrīd ir vairāk dziļdomīgi vērotāji, kuru balādes uzrunā kā savulaik vecajo viedie un teiksmaini redzējumi. Vai arī dziesmās viņi izsaka savu latviski melanholisko un bagāto dvēseles pasauli,» par pasākumu stāstīja Zveja.

Dziesminieku saietā būs iespēja satikt, redzēt un uzklausīt gan sabiedrībā labi zināmus dziesminiekus, gan arī jaunus talantus. Šogad pasākumā piedalīsies Ieva Akuratere un Ilze Grunte, Valdis Atāls, Haralds Sīmanis, Austra Pumpure un dažādu paaudžu Austrasbērni, Varis Vētra, Maija Kalniņa, Uldis Kākulis, Gatis Vanags, Matīss Pavītols, Jānis Cirvelis, Arnis Miltiņš, aktrise Indra Burkovska, Jānis Mājenieks, Vilnis Punka, Jorans Šteinhauers, Andžejs Beļēvičs, Jana Egle un Jānis Rūcis, Inese Kozuliņa, Dace Priedoliņa, Rūta Ķergalve, Egons Pičners, Mikus Frišfelds un daudzi citi. Šogad dziesminieku saimei saietā pievienosies arī Ainars Virga un Andris Kivičs, atgādinot, ka dziesminieka galvenie instrumenti - ģitāra un balss - ir pirmsākums ikvienai dziesmai un jebkuram mūzikas žanram. Dalībnieku saraksts tiek papildināts.

Piektdien, 7. augustā, plkst.19 sāks skanēt pirmais vakara lielkoncerts, bet pusnaktī - jau tradicionālā nakts sadziedāšanās pie ugunskuriem. Šogad iecerēts degt «tautasdziesmu ugunskuru», «autordziesmu un dzejas ugunskuru» un ugunskuru, pie kura skanēs dažādu laiku un dažādu autoru dziesmas - «repertuārs bez robežām». Savukārt pulksten vienos naktī ar savu jauno koncertprogrammu klausītājus iepazīstinās mūziķis un dziesminieks Guntis Veilands un grupa «Masti».

Sestdienas, 8. augusta, priekšpusdiena būs atvēlēta radošām darbnīcām. Tajās būs iespēja mācīties dziesminieku dziesmas, kā arī būs dzīvesziņas nodarbības un amatnieku radošās darbnīcas. Sestdien varēs arī iepazīt Lielkrūžu teritoriju, izstaigājot «Dzejas taku» un baudot «Dzejas meditāciju». Šogad saietā gaidāms arī īpašs notikums - dzejas grāmatas «Tur dzimušais» atvēršanas svētki, pulcējoties arī dažādu paaudžu dzejniekiem.

Pēcpusdienā plkst.15 sāks skanēt jauno dziesminieku koncerts, bet plkst.19 - saieta otrais lielkoncerts. Plkst.23 Lielkrūžu estrādē muzicēs dziesminieku Pētera Draguna un Martas Kreituses veidotā grupa «Zāle», kas pavasarī laidusi klajā savu jau panākumiem bagāto debijas albumu «Viņa». Savukārt pusnaktī gaidāma saieta viesu - postfolkloras grupas «Iļģi» - uzstāšanās. Turpinājumā dziesmota nakts līdz rīta gaismai.

Svētdien, 9. augustā, plkst.12 Lielkrūžu kalnā, kur parasti tiek degta Jāņu uguns, saietu noslēdzot, tiks iedegts ugunskurs, lai dziedātu, vēl mirkli būtu kopā un atvadītos līdz nākamā gada augustam.

«Tie, kas Dziesminieku saietā pabijuši kaut reizi, zina, ka tās ir dziesmām piepildītas trīs dienas un divas naktis, vienalga, vai saule samīļo Lielkrūžu pakalnus, vai lietus mākoņi tos pārstaigā. Un patiesībā saieta dalībnieks ir ikviens, kas šajās dienās devies uz Lielkrūzēm - gan tie, kuri kāpj uz skatuves, lai iepazīstinātu ar savu jaunāko veikumu, gan tie, kuri skatītāju rindās dungo līdzi, bet pie naksnīgiem ugunskuriem ikviens ir dziesminieks,» stāstīja Zveja.

Ilze Zveja
Ilze Zveja Foto: LETA

Dziesminieku saieta rīkotāji turpina apzināt un vēl līdz 20.jūlijam gaidīs dziesminieku pieteikumus, kurus aicina sūtīt e-pastā «inese@austrasbiedriba.lv». Pieteikuma e-pastā norāda vārdu, uzvārdu, dzīvesvietu un mazu aprakstu par savu radošo darbību. Vēlams pievienot mūzikas ierakstus, ja tādi ir veikti.

Vislatvijas dziesminieku saiets šogad notiek ar Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Saietu organizē nodibinājums «Vislatvijas dziesminieku un tautas saieta fonds».

Biļetes var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs visā Latvijā un internetā «www.bilesuparadize.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu