ASV pirms izdošanas Vācijai miris bijušais Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnes sargs (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV naktī uz trešdienu nomiris 89 gadu vecais Johans Breiers, kurš Otrā pasaules kara laikā strādāja par sargu koncentrācijas nometnē.

Breiers mira pāris stundas pirms ASV tiesa pieņēma lēmumu par viņa izdošanu Vācijai, kura vēlējās viņu tiesāt par dalību vairāk nekā 200 000 cilvēku slepkavībās bēdīgi slavenajā Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnē.

Breiers tika arestēts šā gada jūnijā.

Breiers atzina, ka bija sargs Aušvicā, taču norādīja, ka viņam bijis uzdevums strādāt ārpus nometnes, un apgalvoja, ka viņam neesot nekādas saistības ar cilvēku nogalināšanu.

Breiers ASV imigrēja 1952.gadā. Viņš dzimis toreizējā Čehoslovākijā.

1990.gados ASV mēģināja atņemt viņam pilsonību un izraidīt no valsts, taču to liedza tiesa, atzīstot, ka Breiers, pateicoties savai mātei, ir pilntiesīgs ASV pilsonis, un SS spēkiem viņš bijis spiests pievienoties, vēl būdams nepilngadīgs.

Breiers bija vecākā persona, kura jebkad ASV apsūdzēta par saistību ar nacistu kara noziegumiem.

Kopš 2011.gadā Vācijā tika notiesāts bijušais Sobiboras nāves nometnes sargs Ivans Demjaņuks, nacistu kara noziegumu interpretācija kļuvusi plašāka.

Demjaņuka lietā tiesa nosprieda, ka jebkāds darbs nāves nometnē ir uzskatāms par līdzzināšanu slepkavībā, paplašinot vainas interpretāciju, kas iepriekš tika attiecināta tikai uz tiem, kas personīgi devuši rīkojumus vai arī piedalījušies slepkavībās un zvērībās.

Demjaņukam, kurš nomira 2012.gadā 91 gada vecumā, tika piespriesti pieci gadi cietumā par līdzdalību 28 000 slepkavību.

Viņš noliedza, ka būtu strādājis par apsargu Sobiboras nāves nometnē Polijā.

Pēc tiesas sprieduma Demjaņuka lietā Vācijas varasiestādes atsāka izmeklēšanu vairākās citās lietās.

Vācijas nacistisko kara noziegumu izmeklētāji pērn prokuratūrai nosūtīja 30 bijušo Aušvicas koncentrācijas nometnes apsargu lietas, iesakot izvirzīt apsūdzības.

Bēdīgi slavenajā Aušvicas-Birkenavas nāves nometnē laika posmā no 1940. līdz 1945.gadam tika nogalināts aptuveni 1,1 miljons cilvēku, tostarp miljons Eiropas ebreju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu