ES un ASV būs grūti atrast kopsaucēju jautājumā par ĢMO (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) un ASV būs grūti atrast kopsaucēju tādos jautājumos kā hormonu lietošana lopkopībā un ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO), sacīja biedrības «Zemnieku saeima» priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

Dzelzkalēja šomēnes ASV piedalījās ekspertu mācību braucienā, kura mērķis bija iepazīties un pārrunāt ar ASV augsta līmeņa ekspertiem un uzņēmējiem šobrīd izstrādē esošo ES un Amerikas tirdzniecības un investīciju sadarbības līgumu.

«Patlaban, kad ir uzsāktas līguma veidošanas sarunas, šķiet, ka būs grūti atrast kopsaucēju tādos jautājumos kā hormonu lietošana lopkopībā un ĢMO. Saprotot, ka nav iespējama piekāpšanās nevienā pusē, paveras jauns darba lauks kopīga risinājuma meklēšanai. Piemēram, attiecībā uz ĢMO, mēs nevaram apturēt to audzēšanu ASV, tāpat kā neviens nevar piespiest Eiropā audzēt ģenētiski modificētus augus, bet Eiropas lauksaimnieki ir gatavi audzēt konvencionālas ASV izveidotas šķirnes un izmantot lopbarību, kuras sastāvā ir ĢMO augi,» norādīja «Zemnieku saeimas» pārstāve.

Viņa prognozēja, ka tuvākajos gados sarunu procesā tiks panāktas daudzas vienošanās, kuras atvieglos sarežģīto savstarpējo preču kustību starp abiem kontinentiem. «Par to, kad un vai vispār oficiālais līgums tiks noslēgts, šobrīd neprognozēšu,» piebilda Dzelzkalēja.

Dažādās tikšanās un darba grupās Vašingtonā, Aiovas štatā un Čikāgā desmit dienu laikā ES un ASV nevalstisko organizāciju, pētniecības un pārvaldes iestāžu pārstāvji un uzņēmēji diskutēja par kopējo un atšķirīgo likumdošanā, standartos, iepirkumu procesos, produktu marķēšanā u.c. jautājumos.

Lielākās diskusijas ne tikai ar lauksaimniekiem, bet ar jebkuras institūcijas pārstāvjiem bija par ĢMO. Atšķirīga pieeja abos kontinentos ir arī attiecībā uz hormonu lietošanu lopkopībā, vistas gaļas apstrādi ar hloru un ģeogrāfiskās izcelsmes zīmēm produktu marķēšanā. Šobrīd tie ir galvenie un lielākie pretstatus jautājumi lauksaimniecībā, no kuru veiksmīgas atrisināšanas lielā mērā būs atkarīgs, vai izdosies noslēgt šo sadarbības līgumu.

Plašāk Dzelzkalēja par runāto ASV stāstīs 25.jūlijā plkst.10 Zemkopības ministrijā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu