Sākas 5. starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls «Vides deja»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ropažos sākas 5. starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls «Vides deja».

«Festivāla idejas pamatā - performanču veidošana āra apstākļos, apspēlējot dažādus vides objektus un teritorijas, laužot stereotipu, ka dejas māksla ir ieslodzīta tikai telpās. Ķermeņa kustību saspēle ar vides objektiem piešķir gluži citu nozīmi vietai, kuru līdz šim esam uzlūkojuši tikai kā garāmgājēji,» atklāj festivāla idejas autore un radošā direktore Lilija Lipora.

Festivālu šodien plkst.21 atklās pie Ropažu kultūras un izglītības centra ar izrādi «Ar putniem». Izrādes tēmas ir pavasaris, mīlestība un attiecības, tā tiks spēlēta publiskā telpā, lai uzrunātu nejaušu garāmgājēju. Iestudējuma mērķis ir sniegt patīkamas izjūtas - pārsteigumu cilvēkiem viņu ikdienas gaitās. Tā būs nejauši sastapta deja, smaidi, komunikācija tur, kur cilvēki to negaida. Būs iespēja vērot, kļūt par daļu no notikuma vai doties tālāk, bet skatītājs pats izdarīs savu izvēli atkarībā no aizņemtības un atvērtības. Izrādes horeogrāfe - Katrīna Albuže, mūziku spēlēs Mārtiņs Zariņš.

Šogad plānots, ka profesionālu horeogrāfu vadībā taps sešas dejas performances, kas festivāla apmeklētājiem tiks izrādītas festivāla izskaņā 8.augustā brīvā dabā un dažādos vides objektos. Performances vadīs horeogrāfi Katrīna Albuže, Krišjānis Sants, Ēriks Ēriksons no Zviedrijas, Agnese Bordjukova, Gunta Liepiņa un Gabija Bīriņa.

Ceturtdien, 6.augustā, plkst.21.30 festivālā izrādīs Latvijā zināmās horeogrāfes Olgas Žitluhinas pirms pāris gadiem radīto dejas izrādi jeb instalāciju «Mazāk domā, ātrāk skriesi», kur dejā tiek atainots nerimstošs process ar sākumu un nobeigumu, un ar cerību, ka process vienmēr paliks procesā.

Festivāla viesi šogad būs dejotāji no Slovākijas - Sonja Feriencikova, Tereza Ondrova, Giula Cserepes ar horeogrāfa Pētera Šavela radīto izrādi pieaugušajiem «Bakkheia - dancing on the edge». Uz festivāla lielās skatuves viesu dejas performance tiks izrādīta 7.augusta vakarā plkst.21.30.

Pirmizrādi festivālā uz lielās skatuves 8.augustā plkst. 21.30 piedzīvos laikmetīgās dejas un ēnu teātra principu sintēze - izrāde «Ēnas». Izrādes attīstībā izmantoti Junga pētījumi par ēnas projekcijām cilvēka personībā un atzinums, ka tas, kas ir pretstats vadošajai funkcijai, atrodas ēnā.

Festivālā aktīvu un radošu mēģinājumu procesā, sadarbojoties horeogrāfiem, mūziķiem, māksliniekiem un performanču dalībniekiem, tiks radīti jauni dejas mākslas darbi, kas kā kopīgs darba rezultāts skatītāju vērtējumam tiek nodots festivāla noslēgumā.

Festivālu «Vides deja» rīko dejas teātra kompānija «Starswell» un Ropažu kultūras un izglītības centrs. Lielākajos festivāla notikumos - izrādēs, performancēs, izstādēs vai deju filmu vakaros, kā arī lekciju un grāmatu prezentācijās ieeja būs bez maksas.

Jau vairākus gadus laikmetīgās dejas māksla Latvijā meklē savdabīgas spēles vietas, vienlaikus apvienojot un sintezējot dažādus mākslas žanrus. Viens no laikmetīgās dejas izpausmes veidiem ir vides deja, kur horeogrāfija tiek piemērota konkrētai vietai un objektam.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu