Organizatori: Pasaules koru olimpiāde Rīgā notikusi augstā mākslinieciskajā un organizatoriskajā līmenī (12)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Astotā Pasaules koru olimpiāde šogad Rīgā noritējusi mākslinieciski un organizatoriski augstā līmenī - kori uzrādījuši nebijuši augstu māksliniecisko kvalitāti, noslēguma preses konferencē šodien norādīja olimpiādes rīkotāji.

Pirms dalīties pārdomās par koru olimpiādes norisi, kultūras ministre Dace Melbārde preses konferences sākumā valdības un visas sabiedrības vārdā izteica līdzjūtību ceturtdien Ukrainas gaisa telpā notriektās Malaizijas lidmašīnas katastrofā bojā gājušo piederīgajiem un aicināja ar klusuma brīdi pieminēt 298 mirušos.

Pēc klusuma brīža ministre izteica pateicību koru olimpiādes rīkotājiem un dalībniekiem no 73 pasaules valstīm, kas desmit dienas dalījās savos talantos un nesa lielu gandarījumu Latvijā. Viņa izteica cerību, ka ārzemju viesi savā pasaules kartē tagad Latviju un Rīgu iezīmēs kā vietu, kur satiekas senas kordziedāšanas tradīcijas ar mūsdienīgu izpildījumu un atvērtību pasaulei.

«Pasaules koru olimpiāde noteikti ir stiprinājusi mūsu pašapziņu, palīdzējusi mums apzināties pašiem savu varēšanu, spēku un vērtības. Manuprāt, pasaules koru olimpiādes misija veicināt mieru un draudzību un vienot nācijas ar kultūras palīdzību pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos izskan īpaši spēcīgi. Domājot par Pasaules koru olimpiādes nākotni, gribētu izteikt cerību, ka Latvijas vēsturē piedzīvotais, ka dziesma un kultūra var būt ļoti spēcīgs līdzeklis pozitīvu pārmaiņu nešanai, ietekmēs arī nākamos Pasaules koru olimpiādes procesus. Ceru, ka nākamās Pasaules koru olimpiādes laikā kordziedāšanas misija vienot cilvēku, nest mieru un kultūras idejas, izskanēs ar jaunu spēku. To es arī gribētu novēlēt nākamajiem rīkotājiem,» sacīja Melbārde.

Nodibinājuma «Rīga 2014» un Pasaules koru olimpiādes nacionālās organizācijas komitejas vadītāja Diāna Čivle norādīja, ka Eiropas kultūras galvapilsēta Rīga šajās desmit dienās piedzīvoja krāsainus un daudzveidīgus pasaules kultūras svētkus. «Pateicoties dziedātājiem no visas pasaules, Rīga kļuva par Pasaules koru galvaspilsētu, ar lielu atbildību apliecinot kultūras pozitīvo spēku, nacionālo kultūru krāšņumu un to, ka patiešām dziesma vieno tautas. Pateicos visiem, kas piedalījās organizēšanā un lieliski tika galā ar visiem izaicinājumiem šī lielā starptautiskā kultūras notikuma veidošanā,» uzsvēra Čivle.

Vācijas kultūras organizācijas «Interkultur» prezidents Ginters Tīčs, raksturojot aizvadītās olimpiādes vērienu, atzīmēja, ka Rīga un Latvija lieliski tikusi galā ar organizatoriskajiem izaicinājumiem. «460 kori, vairāk nekā 800 konkursu uzstāšanās, 71 000 maltīšu ēdināšanas centrā, gandrīz 80 000 nakšņošanu un tūkstošiem kilometru pārbraucienu - viss ir noorganizēts augstā līmenī, par ko esmu ļoti pateicīgs. Tāpat paldies daudzajiem brīvprātīgajiem, bez kuru palīdzības mums nebūtu izdevies radīt pilsētā tik sirsnīgu atmosfēru,» sacīja Tīčs.

Savukārt Pasaules Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags norādīja, ka koru olimpiādes dalībnieki uzrādījuši ļoti augstu māksliniecisko kvalitāti, par ko liecina gan tas, ka žūrija astotās olimpiādes dalībniekiem piešķīrusi rekordlielu medaļu skaitu, gan arī klausītāju atsauksmes.

Preses konferences noslēgumā tās goda mākslinieciskais vadītājs Mortens Lauridsens pateicās koru olimpiādes rīkotājiem par iespēju viesoties zemē ar tik bagātām kordziedāšanas tradīcijām un iepazīt korus no visas pasaules. «Mēs esam liecinieki ļoti svarīgam notikumam – tam, ka spējam apvienoties vienā dziesmā, un to no Pasaules koru olimpiādes dalībniekiem var mācīties visa pārējā pasaule. Šis ir notikums, kur 27 000 dziedātāju dalījās ar pašu personiskāku instrumentu, kas viņiem pieder, - ar savu balsi. Esmu lepns būt par daļu no šī notikuma,» atzina Lauridsens.

Pasaules koru olimpiāde ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kas no 9.jūlija līdz 19.jūlijam Rīgā pulcēja piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībnieku. Tās mērķis ir apvienot korus draudzīgā sacensībā un apliecināt kopā dziedāšanas nozīmīgumu. Desmit dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisināsies konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpašie koncerti un koru draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi aizraujoši pasākumi. Pasaules koru olimpiādes tiek rīkotas kopš 2000. gada un notiek reizi divos gados. Pasaules koru olimpiādi Rīgā rīko nodibinājums «Rīga 2014» sadarbībā ar Vācijas kultūras organizāciju «Interkultur».

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu