Zviedrijas tiesa patur spēkā Asanža aresta orderi (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zviedrijas tiesa trešdien paturējusi spēkā orderi tīmekļa medija «Wikileaks» dibinātāja Džūljena Asanža arestam.

Asanžs kopš 2012.gada 17.jūlija dzīvo Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šādi izvairoties no izdošanas Zviedrijai, kur likumsargi grib viņu nopratināt saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

43 gadus vecais Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Oficiāls apsūdzības raksts Asanžam nav izvirzīts.

2012.gada 16.augustā Ekvadora piešķīra Asanžam diplomātisko patvērumu, tomēr Lielbritānijas varasiestādes atsakās garantēt viņam tiesības netraucēti izceļot no valsts.

Asanža advokāti vēlas panākt aresta ordera anulēšanu, norādot, ka Asanžu nevar nopratināt, kamēr viņš ir Ekvadoras vēstniecībā, un prokurori nav apsvēruši iespēju nopratināt viņu Londonā.

Ekvadora vēlas, lai Lielbritānija nodrošina Asanžam drošu nokļūšanu Ekvadoras galvaspilsētā Kito. Bet Lielbritānijas policija izvietojusi apsardzi pie vēstniecības un devusi rīkojumu Asanžu arestēt gadījumā, ja viņš pamestu ēku.

Policijas nepārtrauktā klātbūtne pie vēstniecības Lielbritānijas valdībai izmaksājusi jau sešus miljonus mārciņu (7,6 miljonus eiro).

2010.gadā «WikiLeaks» pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošus slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumus diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu