Par Ziedoņa muzeju varētu pārvērst arī kādu Rīgas bibliotēku

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Lai lielākam apmeklētāju lokam būtu pieejams Ziedoņa muzejs, to varētu taisīt arī Rīgā, žurnālistiem pastāstīja viena no fonda «Viegli» veidotājām Žaneta Jaunzeme-Grende.

Tas nolemts, satiekoties ar Imanta Ziedoņa ģimeni un draugiem, kā arī muzeja mākslinieku Jāni Mitrēvicu. Domājot par muzeja stratēģiju, visi vienojušies, ka muzejs un tajā esošie priekšmeti ir jāsaudzē, tāpēc tajā nevar laist masas.

«Muzejs nav domāts masām, bet cilvēku, kuri gribētu iepazīt Ziedoni, ir liels skaits. Tāpēc pieņēmām lēmumu, ka veidos vēl vienu muzeju, lai piedāvātu cilvēkiem plašāku ieskatu par Imanta daiļradi un mantojumu, lai varētu viņu sastapt vieglāk. Ziedoņa vasaras mājā «Dzirnakmeņi» nav tik lielas kapacitātes, un tā nekad nebūs liela,» stāstīja Jaunzeme-Grende.

Šobrīd notiek sarunas ar Rīgas domi, ka Ziedoņa muzeju varētu ierīkot vienā no Rīgas bibliotēkām, savienojot ekspozīciju ar lasītavu. Pieejamību Ziedoņa mantojumam šādā radošā telpā varētu nodrošināt 2018.gadā, kad Latvija svinēs simts gadu jubileju.

Ziedoņa muzejs vasaras mājā «Dzirnakmeņi», Murjāņos, tapis kā netipisks muzejs, lai cilvēkus ne tikai iepazīstinātu ar Ziedoni, bet arī aicinātu uz jaunradi. Dzejnieks esot teicis, ka vēlas muzeju, kas nav muzejs. Pēc viņa domām, tam jābūt tādam, kur cilvēki var apsēsties, dzert tēju pie viņa kamīna un justies kā mājās, it kā viņš pats būtu tikko izgājis, lai tūlīt atgrieztos.

Kā stāstīja Jaunzeme-Grende, Ziedonis vēlējies, lai visus priekšmetus var ņemt rokās un lai uz māju brauktu tikai tie, kuri to patiešām būtu nolēmuši darīt. Dzejnieks nav gribējis gidu, kas staigātu pa istabām un stāstītu par viņu cilvēku masām, kas nesaprastu, kur ir atbraukuši.

Grāmatā «No Jāņiem līdz Murjāņiem» Ziedonis aprakstījis savu māju un tās tapšanu. Tajā var izlasīt arī par to, kur viss atrodas un ko katrs ir dāvinājis, skaidroja Jaunzeme-Grende, norādot, ka neviens cits labāk par Ziedoņa māju nemācēs pastāstīt kā pats dzejnieks. Ziedoņa muzejā Murjāņos tādējādi nav gida, kā arī nokļūt tajā var tikai iepriekš piesakoties. Interesentiem tiek piedāvāta trīs stundu programma, kurā var iepazīt dzejnieka māju, tās teritoriju, kā arī lasīt, radīt un dalīties savos iespaidos.

Jaunzeme-Grende pērn sākusi muzeoloģijas studijas Latvijas Kultūras akadēmijā, jo, lai saprastu, kā veidot «nemuzeju», kādu vēlējies Ziedonis, viņai vajadzējis uzzināt - kas ir muzejs. Mācoties viņa sapratusi, ka Ziedonis bijis ļoti moderns. «Viss tas, ko stāsta Imants, ir nākotnes muzejs. Tādiem muzejiem ir jābūt - cilvēku iesaistošiem, mobiliem, digitāliem un tādiem, ka visu ir iespējams ņemt. Nākotnes muzejā galvenais ir nevis objekts, bet stāsts,» uzsvēra Ziedoņa muzeja veidotāja, norādot, ka šodien pasaulē ir daudz šādu muzeju.

Jau ziņots, ka 8.augustā, 9.augustā, 29.augustā un 6.septembrī ikvienam būs iespējams apmeklēt Imanta Ziedoņa muzeju Murjāņos, iepriekš informēja fonda «Viegli» pārstāve Inga Zālīte.

2010.gadā dzejnieks novēlēja sava muzeja veidošanu fondam «Viegli», lai īstenotu senu sapni par to, ka viņa vasaras māja «Dzirnakmeņi» Murjāņos top par netipisku muzeju - vietu jaunradei. Fonda pārstāvji iecerējuši, ka Ziedoņa muzejs būs katra ceļš uz radošu ideju īstenošanu un sevis izzināšanu.

Tā kā šis ir Ziedoņa muzeja pilotsezonas gads, notiek eksperimenti ar dažādām muzeja darbības formām.

Nodarbībām Ziedoņa muzejā obligāti jāpiesakās. Vienā dienā paredzētas trīs nodarbības. Muzejā plānotas arī ieejas biļetes, atlaides piešķirot pensionāriem un jauniešiem, kā arī lielām grupām un ģimenēm. Bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja muzejā būs brīva, bet, kā norādījuši fonda pārstāvji, pasākums šai vecuma grupai nav piemērots.

Pieteikties muzeja apmeklējumam iespējams fonda «Viegli» mājaslapā «www.fondsviegli.lv». Ziedoņa muzeja apmeklējumam jāpiesakās savlaicīgi, ne vēlāk kā trīs darba dienas pirms pasākuma. Vietas grupā tiek rezervētas pieteikšanās secībā. Viesu skaits vienā grupā ir līdz 28 cilvēkiem, programma var notikt, ja grupā ir vismaz desmit cilvēku.

Ziedoņa muzejs atrodas Murjāņos, Krimuldas novadā. Savu pilotsezonu tas sāka 1.jūlijā, sākotnēji kā mērķgrupu izvēloties uzņēmējus, 3.klases skolotājus, kaimiņus un muzeju darbiniekus.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu