Situācija ar HIV, AIDS un hepatīta izplatību Latvijā ir ļoti bēdīga

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šā brīža situācija ir bēdīga Latvijā saistībā ar bīstamajām infekcijām LIC HIV/AIDS, tā izteicās ambulatorās nodaļas vadītāja Inga Januškeviča, piebilstot, ka to var saukt arī par šausmu stāstu, jo ieņemam vadošo pozīciju ES valstu vidū.

Diemžēl situācija ir skumja tādā ziņā, ka par šo infekciju cilvēki domā tikai pēdējā brīdī. Turklāt šobrīd ir tendence, ka vīruss sācis masveidā izplatīties heteroseksuālu sakaru ceļā pārtikušu cilvēku lokā, un problēma - gadus sešus par inficēšanos cilvēks var arī nezināt.

Atzīmējot pasaules hepatīta dienu, bez maksas varēs veikt testu

Atzīmējot pasaules hepatīta dienu, no 27.jūlija līdz 1.augustam bez maksas varēs veikt B un C hepatīta testu, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Anete Jansone.

Bezmaksas testi būs pieejami gan Rīgā, gan arī reģionos. Ērtāko testa veikšanas vietu iespējams sameklēt SPKC mājas lapā.

SPKC norāda, ka B un C hepatīta simptomi bieži ir nemanāmi līdz sākušās nopietnas veselības problēmas, kad ārstēšana ir daudz sarežģītāka un nopietnāka, tāpēc ārsti uzsver hepatīta testa nozīmi un aicina to veikt ikvienam.

Ar B un C hepatītu iespējams inficēties, lietojot kopīgus injicēšanas piederumus, tostarp šļirces, adatas, higiēnas piederumus, piemēram skuvekļus, zobu birstes, ja netiek lietots prezervatīvs dzimumkontaktu laikā ar inficēto personu, ja nav pareizi sterilizēti instrumenti, arī skaistumkopšanas procedūru vai medicīnisko manipulāciju laikā, kā arī asins pārliešanas laikā. Latvijā asinis pirms pārliešanas tiek pārbaudītas, lai novērstu šādu iespēju.

Pret B hepatītu ir pieejama vakcinācija, ko apmaksā valsts un bērni to saņem vakcinācijas kalendāra ietvaros, savukārt no C hepatīta sevi var pasargāt, tikai ievērojot profilakses pasākumus.

SPKC dati liecina, ka saslimstība ar akūtu B hepatītu samazinās un katru gadu tiek reģistrēti trīs līdz četri gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. 2014.gadā reģistrēti 70 akūta B hepatīta gadījumi, bet 2013.gadā - 87. Savukārt hronisko B hepatītu gadījumu skaits pamazām pieaug - 2014.gadā tika reģistrēti 77 jauni hroniska B hepatīta gadījumi, bet gadu iepriekš - 76.

Šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrēts 31 akūta B hepatīta gadījums, bet 2014.gada tajā pašā laika periodā - 37 gadījumi, kā arī 43 hroniska B hepatīta gadījumi, bet 2014.gada tajā pašā laika periodā - 41 gadījums.

Analizējot datus par saslimstību ar C hepatītu redzams, ka pēdējos gados akūtu C hepatītu gadījumu skaits saglabājas aptuveni vienā līmenī - apmēram trīs gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. 2014.gadā tika reģistrēti 58 akūta C hepatīta gadījumi, 2013.gadā – 53. Hronisko C hepatīta gadījumu skaits palielinās – 2014.gadā reģistrēti 1706 hroniska C hepatīta gadījumi, bet 2013.gadā - 1221.

Savukārt šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 28 akūta C hepatīta gadījumi, kas ir par diviem gadījumiem vairāk, nekā pērn un 936 hroniska C hepatīta gadījumi, kas ir par 82 gadījumiem vairāk, nekā 2014.gada pirmajos sešos mēnešos.

A

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu