Seniori aicina premjeri uzņemties līderību medicīnas sakārtošanā (39)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jau vairāk kā mēnesi Ministru prezidente Laimdota Straujuma pilda Veselības ministres pienākumus. Līdzšinējā Veselības ministre Ingrīda Circene ir īstenojusi vairākas sekmīgas programmas veselības sektorā, vienlaikus tās nav bijušas pietiekamas, lai uzlabotu vispārējo Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpi Latvijā, tā uzskata Rīgas aktīvo senioru alianse.

«Problēmas veselības sektorā ir tik lielas un kritiskas, ka bez skaidras valdības vadītāja nostājas uz priekšu mēs netiksim. Uzņemoties pārliecinoša līdera lomu un uzsākot nepieciešamās reformas pacientu veselības aprūpes uzlabošanā, Ministru prezidentei ir iespēja piesaistīt citas ministrijas un kompetentās iestādes, lai beidzot uzsāktu konkrētus darbus ceļā uz ievērojamu sabiedrības veselības aprūpes uzlabošanu, « ierosina Rīgas aktīvo senioru alianse.

Alianse vērš uzmanību, ka neviena partija nevēlas uzņemties Veselības ministrijas vadību, nozares neatrisināto problēmu dēļ. Tā ir partijas reitingu un paša ministra reputāciju graujoša joma, jo ar esošām finansēm jāatrisina gadu desmitiem sakrājušās problēmas.

Statistika nav iepriecinoša

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem redzams, ka 2012. gadā veselības stāvokļa dēļ tika kavēti 8 miljoni darba dienu. Šajās dienās cilvēki ne tikai nav strādājuši, bet arī ir saņēmuši atbilstošos sociālos pabalstus.Latvija, kura jau tā ir maza valsts, ar nepilniem 2 miljoniem iedzīvotāju, nevar atļauties zaudēt tik daudz darba dienu veselības dēļ. Skatoties uz šādiem skaitļiem, nav jābrīnās, ka drīz nebūs neviena, kas vēlēsies maksāt nodokļus, tostarp sociālo nodokli, kas šodienas pensionāriem nodrošina pensijas.

Kompensējamās zāles vajadzīgas pusmiljonam cilvēku

Kompensējamās zāles, kas ir viena no veselības sektora galvenajām problēmām, Latvijā lieto aptuveni 500 tūkstoši iedzīvotāju, un katru gadu šis skaits aug.Zāles ir viens no ātrākajiem un bieži vien arī izmaksu ziņā efektīvākajiem līdzekļiem veselības stāvokļa noturēšanā un uzlabošanā, taču Latvijā to nez kāpēc politiķi nesaprot. Diezgan bēdīgs ir fakts, ka Latvijas iedzīvotāji, atšķirībā no pārējām ES valstīm, par kompensējamām zālēm maksā vislielāko līdzmaksājumu (pat Lietuvā un Igaunijā tas ir mazāks). Tas ir novedis pie situācijas, kad katrs trešais Latvijas pensionārs nevar atļauties iegādāties sev nepieciešamos medikamentus.

Tiek zaudēti mūža gadi

Kā vēl viens šokējošs fakts jāmin augsts potenciāli zaudēto mūža gadu rādītājs Latvijā. 2012.gadā, nomirstot iedzīvotājiem vecumā līdz 64 gadiem, tika zaudēti turpat 100 tūkstoši potenciālo mūža gadu. Šo gadu laikā cilvēki būtu dzīvojuši, strādājuši un maksājuši nodokļus. Rīgas aktīvo senioru alianse norāda, ka tas rada milzīgus zaudējumus Latvijas sabiedrībai un valsts ekonomikai.

Lai pievērstu pastiprinātu valdības uzmanību veselības sektoram, biedrība «Rīgas aktīvo senioru alianse» maija beigās tikās ar vairākām sabiedriskajām organizācijām: Apvienība Hiv.lv, Latvijas Sarkanais krusts, Vidzemes priekšpilsētas pensionāru biedrība, ParSirdi.lv, Latvijas senioru alianse, Alūksnes invalīdu biedrība, Latvijas Lauku sieviešu apvienība, Rīgas Politiski represēto biedrība, Pacientu ombuds, Latvijas Samariešu apvienība, EAPN Latvija, kas piekrita atbalstīt šo iniciatīvu par uzlabojumiem veselības sektorā, lai tā centrā beidzot nokļūtu pacients.

Iniciatīvas pamatā ir aicinājums valdībai no 2015. gada ik gadu palielināt veselības aprūpes budžetu vismaz par 15%, bet zāļu kompensācijas apjomu – par 20 miljoniem eiro.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu