FIB un NSA izspiegojuši prominentu amerikāņu musulmaņu e-pastus (9)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Nacionālās drošības pārvalde (NSA) izspiegojuši prominentu amerikāņu musulmaņu aktīvistu un politiķu e-pastus, liecina bijušā NSA analītiķa Edvarda Snoudena atklātībai nodotie dokumenti.

Atmaskojošo rakstu publiskojusi tīmekļa vietne «The Intercept», kuras saturu pārrauga žurnālists Glens Grīnvalds, ar kura starpniecību publiskoti daudzi Snoudena atklātie noslēpumi.

«The Intercept» identificējis vismaz piecas personas, kuru e-pasti izspiegoti. Tostarp izspiegots advokāts, kurš specializējies ar terorismu saistītās lietās, un Ratgersa Universitātes profesors.

Laikā no 2002. līdz 2008. gadam FIB un NSA izspiegojuši 7485 e-pasta adreses, liecina Snoudena atklātībai nodotie dokumenti.

Daudzi e-pasti piederējuši ārvalstu pilsoņiem

Daudzos gadījumos e-pasti piederējuši ārvalstu pilsoņiem, kas tiek turēti aizdomās par sadarbību ar teroristisko organizāciju «Al Qaeda», bet izspiegoti arī daudzi ASV pilsoņi, secinājuši žurnālisti.

Reaģējot uz mediju publiskoto informāciju, ASV amatpersonas paziņojušas, ka komunikācija novērota tikai ar «leģitīmu ārējās izlūkošanas vai pretizlūkošanas mērķi».

Tieslietu ministrija un Nacionālās izlūkošanas direktors kopīgajā paziņojumā strikti noraidīja apsūdzības, ka ASV izlūkdienesti izspiegotu politiskos, reliģiskos līderus vai aktīvistus tikai tāpēc, ka viņi oponē valdības politikai vai kritizē to.

«Atšķirībā no dažām citām valstīm Savienotās Valstis nenovēro neviena komunikāciju, lai apspiestu kritiku vai nostādītu cilvēkus neizdevīgā stāvoklī, pamatojoties uz viņu etnisko piederību, rasi, dzimumu, seksuālo orientāciju vai reliģiju,» norādīts paziņojumā, piebilstot, ka jebkurai šādai novērošanai nepieciešams tiesas orderis, kas iegūstams tikai ar nopietnu, faktos balstītu pamatojumu.

No Snoudena atklātībai nodotajiem materiāliem kļuvis zināms, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu