Doma dārzā - Rainis un «Pūt, vējiņi!»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

23.jūlijā pl. 22:30 Doma dārzā gaidāma lielu talantu koncentrācija - Rainis, Gunārs Piesis un Imants Kalniņš spēlfilmā «Pūt, vējiņi!» (1973). Tas ir jau ceturtais brīvdabas kinovakars Nacionālā Kino centra un sabiedriskās kustības «Mans Doms» organizētajā programmā «Divi dzejnieki Doma dārzā», ievadvārdus teiks kinozinātniece Inga Pērkone. Ieeja bez maksas!

Talantīgais un arī ambiciozais Gunārs Piesis ir vienīgais no Latvijas kino režisoriem, kas uzdrošinājies tieši pārcelt uz ekrāna Raiņa dzejas pantus. Filmas tapšanu pavadīja Pieša vērienam un impulsivitātei atbilstoši procesi - republikas mērogā izsludināta aktieru meklēšana Baibas un Gatiņa lomām, apskatot 2000 pretendentu un galu galā izvēloties Iecavas vidusskolnieci Esmeraldu Ermali un medicīnas studentu-pirmkursnieku Pēteri Gaudiņu; pirms filmēšanas sacerēta un ierakstīta Imanta Kalniņa mūzika, kas ļāva aktieriem filmas finālu izspēlēt īpašā emocionālā pacēlumā; arī darba procesā nobriedušas domstarpības ar scenārija līdzautoru, dzejnieku Imantu Ziedoni, kurš pārmeta Piesim Raiņa filozofijas melodramatizēšanu, akcentējot «nepareizo» attiecību trīsstūri. Savukārt kinostudijas revīzijas komisija pārmeta direktoram pārmērīgu naudas tērēšanu etnogrāfiskajām rotām (gandrīz 30 000 rubļu), taču nekas no iepriekšminētā nespēj aizēnot filmas «Pūt, vējiņi!» panākumus 70. gados un turpmāk. Filmā mirdz spožs aktieru ansamblis - Astrīda Kairiša (Zane), Ģirts Jakovļevs (Uldis), Elza Radziņa (Māte), Lidija Freimane (Orta), Antra Liedskalniņa (Ciepa), Uldis Dumpis (Didzis), izcilu māksliniecisko ietērpu radījuši operators Mārtiņš Kleins, mākslinieks Dailis Rožlapa, kostīmu māksliniece Austra Melnāre un grima mākslinieks Jānis Rība.

Ievadvārdus seansam teiks kinozinātniece Inga Pērkone, šobrīd erudītākā padomjlaiku kino speciāliste, kura savā pētījumā par Latvijas aktierkino vēsturi raksta: «Gunāram Piesim izdevās, šķiet, neiespējamais - tautisko ornamentu viņš iekausēja reālistiski būvētā vēstījumā, simboliskos tēlus pasniedza kā psiholoģiski veidotus raksturus. (..) Filmas krāšņums, arī Imanta Kalniņa mūzika radīja publikā sajūtu, ka «Pūt, vējiņi!» atklāj ko būtisku par tautas saknēm, sniedz atslēgu nācijas identitātes koda slēdzenei.»

Programmu «Divi dzejnieki Doma dārzā» veido septiņi brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros pl. 22:30, nākamie - 30.07., 6.08. un 13.08. Katra seansa sākumā īsus ievadvārdus teiks kāds erudīts, Raiņa un Aspazijas dzīvē un darbībā iedziļinājies speciālists - turpmāk vēl kinozinātniece Inga Pērkone, režisors Viesturs Kairišs, aktieris un Raiņa lomas tēlotājs Juris Strenga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu