Francijas policija atklāj nelegālu bitkoinu tirdzniecības tīklu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas policija pirmdien paziņoja, ka ir izjaukusi nelegālu virtuālās valūtas «Bitcoin» tirdzniecības tīklu, Eiropā pirmajā tamlīdzīgā operācijā konfiscējot bitkoinus 200 tūkstošu eiro vērtībā.

Diviem cilvēkiem ir izvirzītas apsūdzības un viņi ir aizturēti pēc pagājušajā nedēļā Francijas dienvidu pilsētās Nicā, Kannās un Tulūzā, kā arī Briselē notikušiem reidiem, kuros konfiscēti 338 «Bitcoin».

«Šī ir pirmā reize, kad tāda nelegāla «Bitcoin» maiņas platforma kā šī ir izjaukta Eiropā,» savā paziņojumā norādīja Francijas policija.

Viens no apsūdzētajiem ir 27 gadus vecs Tunisijas pilsonis, kas vadīja «Bitcoin» tirdzniecības vietni, un viņa iespējamais līdzdalībnieks 36 gadus vecs Francijas pilsonis.

Francijā platformas, kurās tiek veikta bitkoinu maiņa, ir apstiprinājusi banku un apdrošināšanas sektora uzraudzības institūcija ACPR.

Policija atklāja, ka vietne, ko vadīja abi apsūdzētie, nav saņēmusi ACPR apstiprinājumu un izvirzīja viņiem apsūdzības par nedeklarētu darbību un nelegālu baņķiera funkciju pildīšanu.

Aizturētajam Tunisijas pilsonim apsūdzības izvirzītas arī naudas atmazgāšanā.

Virtuālas valūtas, no kurām pazīstamākā ir «Bitcoin», pēdējā laikā izpelnījušās rūpīgu finanšu regulatoru uzmanību, jo ir pieaugusi to popularitāte.

2009.gadā noslēpumaina datoru guru izveidotā «Bitcoin» ir vienādranga apmaksas sistēma un digitālā nauda, kas ir balstīta uz atvērtā pirmkoda protokolu. To centralizēti nekontrolē neviena institūcija. Šīs valūtas izmantošana ir anonīma, tāpēc tā salīdzinoši bieži bitkoini tiek lietoti kriminālās aktivitātēs. Daudzu valstu centrālās bankas ir ieteikušas neizmantot bitkoinus to nenoregulētā statusa un strauji svārstīgās vērtības dēļ. Izmantot bikoinus neiesaka arī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Eiropas Savienības (ES) augstākais banku sektora regulators aicināja bloka bankas neveikt darījumus ar virtuālajām valūtām, piemēram, «Bitcoin», līdz nav izstrādāti noteikumi, kā izvairīties no pārkāpumiem šajā tirgū.

Bitkoini tiek uzglabāti virtuālos makos. Nozagt bitkoinus un apmainīt pret citu valūtu ir daudz vieglāk nekā nozagt naudu no bankas.

Virtuālo valūtu atbalstītāji teic, ka tās ļauj efektīvāk un anonīmi uzglabāt un pārskaitīt līdzekļus tiešsaistē, bet regulatori uzstāj, ka trūkst tiesiskā regulējuma tādu valūtu pārvaldīšanai, to tirdzniecība ir necaurskatāma un pastāv augsti pārkāpumu riski.

Šogad bankrota procedūru sāka Japānā bāzētā virtuālā valūtas bitkoinu birža «Mt.Gox», kas reiz bija lielākā virtuālās valūtas sektorā. Vēl vismaz 11 bankas virtuālās valūtas liekākajā tirgū Ķīnā ir apturējušas darījumus ar to.

Bitkoinu reputācija tika iedragāta arī pēc tam, kad ASV varas iestādes konfiscēja desmitiem tūkstošus virtuālās valūtas vienību izmeklēšanā par bēdīgi slaveno tiešsaistes tirgu «Silk Road», ko izmantoja arī narkotiku tirgotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu