Mediķus Circenes demisija priecē, bet bažas par nozari tas nemazina (32)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Veselības nozares darbiniekus pārstāvošās organizācijas, kuras aktīvi uzstāja uz veselības ministres Ingrīdas Circenes demisiju, ir apmierinātas ar ministres lēmumu atkāpties, tomēr uzskata, ka būtiskas izmaiņas nozarē sasniegt neizdosies, ja vesels cilvēks netiks noteikts par valsts prioritāti un veselības nozare nesaņems adekvātu finansējumu.

Viena no šīm organizācijām ir Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), kas 17.jūnijā nolēma izteikt neuzticību veselības ministrei. Arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka Circenes lēmums demisionēt ir pareizs un objektīvi pamatots. «Kad cilvēkam ir nopietnas veselības problēmas, pirmkārt ir jāpadomā par savu dzīvības spēku atjaunošanu. Viņa tagad varēs visus spēkus veltīt, lai atveseļotos, bet tas cilvēks, kurš nāks viņas vietā, varēs ar svaigiem spēkiem ķerties pie nozares problēmu risināšanas,» sacīja Keris.

Plašākos komentāros LVSADA vadītājs neizplūda, kā arī vairījās izteikt prognozes par to, kurš varētu būt jaunais ministrs un kādam viņam būtu jābūt.

Neuzticību veselības ministrei izteikusi arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA), un tas notika 9.maijā. Asociācijas prezidents Pauls Princis uzskata, ka Circene spērusi pareizu soli, nolemjot atkāpties. «Demisijas raksts ir samērā loģisks šā brīža situācijas atrisinājums, jo, mūsuprāt, un arī daudzu citu nozares profesionāļu skatījumā Circenes kundze nav izpildījusi galveno veselības ministres uzdevumu - panākusi ilglaicīgas garantijas nozares attīstībai un finansējumu, kas ir vitāli nepieciešami,» viņš sacīja.

Princis uzskata, ka daļa vainas meklējama ministres politiskajā piederībā. Viņaprāt, visas nozares Latvijā vajadzētu pārstāvēt ministriem, kuri ir nozares profesionāļi vai tai pietuvināti cilvēki, bet ne partijai lojāli cilvēki, kuri būtu viegli ietekmējami. «Circenes kundze bija «atradums» valdošajai partijai - «Vienotībai», kas veica stingru taupības politiku, un Circenes kundze mēģināja taupīt veselības politikai. Tomēr vaina par situāciju nozarē ir dalīta, tā nav tikai ministres. Lielā mērā tā ir bijušā premjera Valda Dombrovska (V) vaina. Diemžēl arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ir «Vienotības» biedre. Šobrīd mēs viņai uzticamies, bet nezinām un vēl nevaram izvērtēt, vai viņa patiesi saprot, kas ir veselības aprūpes nozares vērtība,» sacīja LĢĀA vadītājs.

Princis uzskata, ka pašreizējā situācijā jebkura veselības nozares reforma bez papildu finansējuma būs neefektīva. «Reformēt var tikai tad, kas valsts izpilda savu mājasdarbu un atrod vajadzīgo finansējumu veselības nozarei - tam nav jābūt lielākam par vidējo Eiropā, bet tam vajag tuvināties. Valsts amatpersonām ir jāsaprot, ka ieguldījums veselībā ir investīcija,» viņš uzsvēra.

Līdzīgu viedokli pauž arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis. Šī biedrība gan nav viena no tām, kas prasījusi Circenes atkāpšanos. LĀB prezidents sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra, ka visu nozaru «centrā» ir jābūt veselam cilvēkam un valdībai ir jāsaprot, ka tā ir valsts prioritāte un attīstības pamats. «Ar Ingrīdas Circenes aiziešanu nozarē nekas nemainīsies. Tā līdzīgi dzīvoja gan ar viņu, gan tad, kad viņa bija prombūtnē,» norādīja Apinis.

Apinis pauž bažas par patiesajiem iemesliem, kādēļ Circene atkāpusies. «Pamata demisijai no ministres skatu punkta taču nebija nekāda - darba nespējas lapa turpinātos, nekādu citu reālu ienākumu viņai nav, cerības turpināt politiķes karjeru - nulle. Atkāpšanās iesniegums ir rūgtuma pilns, to, šķiet, diktējusi ministre pati. Loģika teiktu priekšā, ka demisijas cena būtu vieta «Pasažieru vilciena» valdē vai kādā tikpat nejēdzīgā, bet labi apmaksātā struktūrā. Iespaids, ka šoreiz tā tas nav un ministrei vienkārši lauzuši rokas tikmēr, kamēr viņa pati uzrakstījusi atlūgumu,» skarbs vārdos bija Apinis.

Tikpat skarbs viņš bija, runājot par nākamo ministru, jau šobrīd apšaubot valdošās partijas «Vienotība» mērķus konkrētā cilvēka izvēlē.

Kā ziņots, Circene ir iesniegusi demisijas rakstu Ministru prezidentei, aģentūru LETA informēja ministres preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

«Ņemot vērā atšķirīgo izpratni par veselības aprūpes nozarē būtiskāko un faktu, ka nav tikusi panākta konstruktīva sadarbība neatliekamu uzdevumu izpildē, kā arī to, ka es personīgi nekavējoties nevaru atsākt darbu veselības stāvokļa dēļ, uzskatu, ka turpmāk kopīgs darbs šādā komandā man nav iespējams. Tādējādi, pakļaujoties politiskajam spiedienam, atkāpjos no veselības ministres amata,» paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž Circene.

Amatpersona arī norāda, ka viņai nav pieņemams, tas, ka, šajā valdībā strādājot, Veselības ministrija (VM) nav saņēmusi atbalstu stabilam ilgtermiņa finansējuma pieaugumam un citiem veselīgai sabiedrībai stratēģiski svarīgiem jautājumiem.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu