Mediķi vēlas Circenes atkāpšanos pirms vēlēšanām (69)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mediķu organizācijas, kas izteikušas neuzticību Veselības ministrei Ingrīdai Circenei, turpina uzstāt, ka jauns ministrs jāizvēlas jau pirms Saeimas vēlēšanām, jo tikai tā varot aktualizēt nozares problēmas, ziņo LTV raidījums «Panorāma». Tomēr premjerministre Laimdota Straujuma pagaidām vēl neatklāj, kā rīkosies. Circene nevēlas pati labprātīgi pamest amatu, un partijas pūliņi viņu pierunāt, vismaz līdz šim bijuši neveiksmīgi.

Veselības ministre Ingrīda Circene joprojām atgūstas pēc mugurkaula operācijas. Tomēr slimība nebija kavēklis, lai vēl pirms Līgo svētkiem vairākas mediķu organizācijas izteiktu viņai neuzticību. Mediķu arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris skaidro, ka galvenā prasība ir, lai nozarei būtu profesionāli un arī politiski spēcīgs ministrs, kurš panāks adekvātu finansējumu. Circene šiem kritērijiem neatbilstot, jo par spīti tam, ka ir valdošās partijas biedre, viņas laikā finansējums veselībai sarucis no 3,5% līdz 3% no iekšzemes kopprodukta, kaut izteikti solījumi to palielināt līdz pat 4,5%. Tajā pašā laikā, piemēram, aizsardzības nozarei pieņemts konkrēts plāns finansējuma palielināšanai.

Valdis Keris: «Jāvaicā, ko tad mūsu armija te aizsargās, ja Latvija būs izmirusi? Nu un, kas tā būs par armiju, ja viņā būs slimi, vārgi kareivji? Ne jau velti starptautisko investoru padome ir vērsusi valdības uzmanību uz to, ka veselības aprūpes sliktā pieejamība un kvalitāte jau tagad būtiski pasliktina Latvijas darbaspēka kvalitāti. Es domāju, ka tas ir ļoti skaidrs un nopietns signāls, ka valdībai beidzot ir jāsāk rīkoties.»

Ļoti līdzīgās domās ir Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija. Tās vadītāja Līga Kozlovska uzsver – svarīgi, lai ministrs oficiāli tiktu nomainīts jau pirms vēlēšanām.

Kozlovska: «Var jau pateikt tā – trīs mēnešus, lai pastrādā iepriekšējais ministrs un neizdara neko, vai arī otrādi, tiek pieņemts «tehniskais ministrs», kurš arī veic tikai ikdienas pelēkos darbus, kas ir katram ministram tāpat jāizdara. Bet tad šajos trīs mēnešos nekas netiks izdarīts saistībā ar šīs problēmas aktualizēšanu.»

Jāatgādina, ka valsts prezidents ir izteicies, ka risinājums šim jautājumam jāatrod līdz pirmdienai, septītajam jūlijam. Līdzīgu solījumu devusi arī premjerministre Laimdota Straujuma, kura jau ilgstoši pilda veselības ministres pienākumus. Tomēr ātrāk par pirmdienu ar savu risinājuma piedāvājumu viņa nākt klajā neplāno.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu