Somijas premjers: Stīvs Džobss atņēma mums darba vietas (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs piektdien apsūdzēja ASV datortehnoloģiju milža «Apple» dibinātāju Stīvu Džobsu, kas 2011.gada oktobrī mira pēc cīņas ar vēzi, par Somijas darba tirgus iznīcināšanu, pārdodot jaunievedumus, kas šīs Ziemeļvalsts kompānijas pārsteidza nesagatavotas.

«Mums bija divi pīlāri, uz kuriem mēs stāvējām: viens bija informācijas tehnoloģiju (IT) industrija, otrs bija papīrrūpniecība,» Stubs sacīja intervijā Zviedrijas finanšu laikrakstam «Dagens Industri».

Zviedrijas bankas «»Nordea» prezidents Nalle Vālross diezgan labi to raksturoja, kad sacīja, ka «iPhone» iznīcināja «Nokia» un «iPad» iznīcināja mūsu mežrūpniecību», jo paātrināja pieprasījuma pēc papīra kritumu.

Stubs par Somijas premjeru kļuva jūnija beigās. Valsts ir cīnījusies par ekonomikas atgūšanos pēc divus gadus ilgās recesijas, tomēr šogad tiek plānota vien pieticīga izaugsme.

«Jā, Stīvs Džobss atņēma mums darbavietas, tomēr tas sāk mainīties,» norādīja Stubs.

«Mūsu mežrūpniecība lēnām, bet pārliecinoši pārorientējas no papīra uz bioenerģiju. Mūsu IT industrija virzās uz spēļu sektoru, tas nav jautājums tikai par ierīču izstrādāšanu, kā tas bija ar «Nokia» mobilajiem telefoniem,» Somijas premjers kārtējo reizi pieminēja kādreizējo valsts ekonomikas lepnumu, kas pēc vairākiem finanšu grūtību gadiem tagad ir pārdots ASV datortehnoloģiju kompānijai «Microsoft».

Liberālisma un Eiropas integrācijas aizstāvis Stubs brīdināja, ka nevar apsolīt tūlītējas ekonomiskās ainavas izmaiņas.

«Mums nevajadzētu radīt ilūziju, ka valsts var radīt izaugsmi,» viņš teica.

«Mēs varam darīt trīs lietas ekonomikas veicināšanai: strukturālas reformas nacionālā līmenī, Eiropas Savienības iekšējā tirgus liberalizācija un globālās tirdzniecības veicināšana. Tomēr ne es kā premjerministrs varu radīt izaugsmi šajā valstī,» piebilda Stubs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu