Pie Rīgas cirka protestē pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs (100)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šovakar, pirms cirka vasaras programmas «Vasaras revija» atklāšanas, vairāki desmiti cilvēku pie Rīgas cirka ēkas protestēja pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs, novēroja aģentūra LETA. Protesta dalībnieki turēja rokās plakātus ar uzrakstiem «Pietiek mocīt dzīvniekus!», «Ziloņiem arī sāp», «Aizliegt dzīvnieku cirku» un «Rīgas cirkam 125 gadi - laiks pieaugt!». Kāds no protestētājiem turēja rokās arī plakātu ar uzrakstu «Zvēru cirks kultūras galvaspilsētā?».

Viedoklis: Rīgas Cirks slēpj patiesību

Biedrības «Dzīvnieku brīvība» dalībnieki aicināja garāmgājējus parakstīt petīciju «Par dzīvnieku cirka izbeigšanu». Tika dalītas skrejlapas ar aicinājumu neiet uz cirku, kurā izmanto dzīvniekus. Piketa dalībnieki lietoja arī skaņu pastiprinošas ierīces, stāstot par dzīvnieku izmantošanu cirkā.

Protesta dalībnieks Jānis pastāstīja, ka piketā piedalās, savas iniciatīvas vadīts. Viņš norādīja, ka

kādreiz cirkā izrādīja arī kroplus un slimus cilvēkus, bet tas mūsdienās vairs nenotiek.

Viņš pauda cerību, ka jebkādu dzīvnieku izmantošana cirkā ar laiku tiks izbeigta. Puisis uzskata, ka Rīgas cirks slēpj patiesību, tāpēc ka tā ienākumi ir atkarīgi no dzīvnieku izrādīšanas.

Par pasākumu interesi izrāda arī vairāku Latvijas mediju pārstāvji.

Pie Rīgas cirka kases, kā jau pirms katras izrādes, veidojās rinda, kurā stāvēja ģimenes ar bērniem. Rindā stāvošie cilvēki pārsvarā nepievērsa uzmanību protestam. Kāda māmiņa piekrita, ka dzīvniekus cirkā nevajadzētu izmantot. Viņa pastāstīja, ka vairāk atbalsta cilvēku izpildītus trikus izrādēs. Kāda cita sieviete, kura uz izrādi bija atvedusi savu dēlu, norādīja, ka dzīvniekus cirka izrādēs var izmantot, ja par tiem labi rūpējas. Pēc viņas domām, dzīvnieku dresūra nav nekas slikts. Sievieti vairāk uztrauc tas, ka dzīvnieki tiek turēti nepiemērotā platībā. Vairāki rindā stāvošie cilvēki pastāstīja, ka uz cirku nākuši, lai iepriecinātu savas atvases.

Vairāki garāmgājēji pievienojas protesta dalībniekiem, tomēr lielākoties cilvēki sarunās ar dzīvnieku tiesību aizstāvjiem neiesaistās. Kāda vecāka gadagājuma sieviete norādīja, ka pilnīgi piekrīt protesta dalībnieku paustajam. Viņa uzsvēra, ka jau daudzās citās valstīs dzīvnieku izmantošana cirkā ir aizliegta. Divas jaunietes, vērojot piketu, pauda, ka piekrīt tam, ka pret dzīvniekiem cirkā vajadzētu izturēties labi, tomēr uzsvēra, ka dzīvniekiem cirkā ir jābūt.

Lipinska: Cirks strādā saskaņā ar Eiropā un pasaulē pieņemtām konvencijām

Rīgas cirka valdes locekle Lolita Lipinska šodien žurnālistiem preses konferencē, kas notika neilgi pirms protesta, pastāstīja, ka Rīgas cirks strādā saskaņā ar Eiropā un pasaulē pieņemtām konvencijām un likumiem, kas nosaka dzīvnieku pārvadāšanu un citas ar dzīvnieku turēšanu saistītas prasības. Lipinska uzsvēra, ka Rīgas cirkā tiek nodrošināta dzīvnieku labturība. Viņa pastāstīja, ka dzīvnieki, kas uzstājas izrādēs, ir pieradināti, tie jau piedzimuši nebrīvē. «Tie ir dzīvnieki, kas pēc savas būtības ir mājdzīvnieki,» norādīja Lipinska.

Viņa atzīmēja, ka cilvēki par šiem dzīvniekiem ir rūpējušies kopš to dzimšanas.

Nebrīvē dzimušie dzīvnieki, pēc Lipinskas teiktā, dzīvo pat labāk nekā savvaļā dzimušie.

Cirka valdes locekle jau iepriekš noliegusi, ka ziloņu dresētājs Larss Hošlers, kuru biedrība «Dzīvnieku brīvība» apsūdz dzīvnieku spīdzināšanā, nežēlīgi izturētos pret ziloņiem.

«Dzīvnieku brīvība»: Cirks kaitē sabiedrības interesēm

Biedrības «Dzīvnieku brīvība» pārstāvis Aivars Andersons norādīja, ka Rīgas cirks savā pašreizējā veidolā ne tikai nekalpo, bet pat kaitē sabiedrības interesēm. Viņš uzsvēra, ka, pasniedzot dzīvnieku nedabisku uzvedību kā dabisku un pārvēršot tos par izklaides objektiem, skatītājos, jo sevišķi bērnos, tiek radīts aplams priekšstats par dzīvniekiem. «Līdz šim cirka vadība ir atļāvusies ciniski noniecināt dzīvnieku aizsardzības jautājumus, kas nozīmīgi lielai sabiedrības daļai,» pauda Andersons.

Kā ziņots, organizācija «Dzīvnieku brīvība» paziņojusi, ka šodien notiekošā akcija pie Rīgas cirka ir sākums veselai protestu sērijai pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs. Jūlijā un augustā piketi pie Rīgas cirka plānoti pirms visām cirka izrādēm, kurās tiks izmantoti dzīvnieki.

Komentāri (100)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu