Vācijas studenta sapnis ir būt par birokrātu (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vācijas augstskolu studenti izvēlas neriskēt, liecina «Ernest & Young» (EY) apkopotie aptauju dati, un vislabprātāk viņi strādātu sabiedriskajā sektorā, bet visaugstāk vācu studējošā jaunatne vērtē darba nodrošinājumu.

Darbu sabiedriskajā sektorā par visvēlamāko karjeras iespēju uzskata gan vīrieši, gan sievietes. 36% aptaujāto studenšu izvēlētos strādāt valsts darbā, savukārt vīriešu vidū šādai karjerai priekšroku dotu 23%, liecina uzņēmuma EY rīkotā aptauja.

Vēl 19% studentu vēlas strādāt zinātnē, bet 17% savas karjeras cerības saista ar kultūru.

Savukārt privātajā sektorā visiecienītākā ir konsultanta vai auditora karjera, kam seko darbs autorūpniecībā. Šajās jomās savu nākotni saskata attiecīgi 15 un 14% vācu studentu.

Tikmēr darbs finanšu sektorā studentiem acīs ir visai nepievilcīgs. Tajā vēlētos strādāt tikai 6% respondentu, kaut arī sākotnējā alga šajā nozarē ir 42 700 eiro gadā.

Savukārt valsts iestāžu darbinieki sākotnēji vidēji saņem 30 300 eiro gadā.

Izvēloties karjeru, studentiem visvairāk interesē darba nodrošinātība un alga, kam seko iespēja apvienot darbu un ģimenes dzīvi.

Labu darbu atrast uzreiz pēc universitātes pabeigšanas cer 86% aptaujāto.

Karjeru privātajā sektorā visvairāk izvēlas studenti ar lieliskām sekmēm, aptaujas rezultātus trešdien komentēja laikraksts «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Seši no desmit ārvalstu studentiem apgalvoja, ka pēc studiju pabeigšanas Vāciju pametīs.

«Daudzi studenti izjūt spiedienu, jo, pabeidzot studijas, beidzas viņu vīza,» skaidro EY pārstāve.

Visbiežāk par paraugu studenti uzskata savus vecākus. Savu tēvu kā paraugu min 12% aptaujāto, bet 10% - savu māti. Vēl un 7% respondenti minējuši abus vecākus.

No sabiedrībā redzamām personām četri procenti aptaujāto vēlējās līdzināties Vācijas kanclerei Angelai Merkelei. Viņai ar diviem procentiem seko pirmais Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela un uzņēmuma «Microsoft» dibinātājs Bils Geitss.

Kā savu paraugu pa vienam procentam aptaujāto minējuši uzņēmuma «Aple» nelaiķa dibinātāju Stīvu Džobsu, ASV prezidentu Baraku Obamu, Indijas leģendāro neatkarības cīnītāju Mahatmu Gandiju, tibetiešu garīgo līderi Dalailamu, Vācijas prezidentu Joahimu Gauku, uzņēmuma «Facebook» vadītāju Marku Cukerbergu un pazīstamo investoru Vorenu Bafetu.

Šā gada pavasarī EY aptaujāja 4300 Vācijas augstskolu studentus.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu