NSA datu vākšana par ārzemniekiem esot legāla un vērtīga (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) plašā datu vākšanas programma par ārvalstu pilsoņiem ir lielā mērā legāls un vērtīgs līdzeklis cīņai pret terorismu, uzskata ASV Privātuma un pilsonisko brīvību pārraudzības padome.

Pārraudzības padome, kas janvārī bija asi kritizējusi NSA veiktas ASV pilsoņu novērošanas darbības, otrdien provizoriskā ziņojumā atzina, ka NSA ārējās izlūkošanas pasākumi vispār atbilst ASV konstitūcijai. Padome gan arī pauda bažas par amerikāņu datu vākšanu bez iepriekšēja nodoma.

Ir pierādīts, ka šī programma ir vērtīga valdības centienos apkarot terorismu,

kā arī citās ārējās izlūkošanas jomās,» teikts padomes ziņojumā.

Padome lielā mērā atbalstīja NSA programmas, kuru īstenošanu atļauj Ārējās izlūkošanas pārraudzības likuma 702.pants. Janvārī tā bija izteikusi pretēju atzinumu par NSA darbībām telefonsarunu metadatu vākšanā.

Privātuma un pilsonisko brīvību pārraudzības padome pērn sāka izvērtēt NSA programmas, kuras nonāca atklātībā ar bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātiem slepeniem materiāliem un izpelnījās kritiku gan ASV, gan ārvalstīs.

Padome izpētīja programmu PRISM, kas vāc datus no lielākajām interneta kompānijām, un secināja, ka

šāda novērošana ir pieļaujama atšķirībā no telefonsarunu izspiegošanas.

ASV parlamenta apakšpalāta maijā pieņēma plašas reformas, kas ierobežo ASV iedzīvotāju telefona saziņas datu ievākšanu. Tas ir pirmais solis, lai iegrožotu NSA izlūkošanas slepenās programmas, par kuru plašo apmēru informēja Snoudens.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu