Francijas eksprezidentam Sarkozī izvirzītas apsūdzības korupcijā (26)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas bijušajam prezidentam Nikolā Sarkozī izvirzītas apsūdzības korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā. Lēmumu izvirzīt apsūdzības Francijas prokurori pieņēma trešdienas naktī - pēc tam, kad Sarkozī 15 stundas tika nopratināts.

Viņš ir pirmais Francijas eksprezidents, kuru izmeklētāji aizturējuši, lai nopratinātu kriminālizmeklēšanā; un viens no retajiem Eiropas Savienības valsts vai pašvaldību vadītājiem, kuram par iespējamām nelikumīgām darbībām vai varas ļaunprātīgu izmantošu draud cietumsods.

59 gadus vecais Sarkozī pirms tam plānoja atgriezties politikā, lai piedalītos nākamajā Francijas prezidenta vēlēšanu kampaņā 2017.gadā.

Sarkozī otrdienas rītā pats ieradās uz nopratināšanu policijas iecirknī Parīzē dienu pēc tam, kad izmeklētāji aizturēja nopratināšanai viņa advokātu Tjerī Ercogu un divus miertiesnešus.

Ja Sarkozī tiks atzīts par vainīgu korupcijā un kriminālizmeklēšanas ietekmēšanā, tad viņam var draudēt cietumsods līdz 10 gadiem.

Izmeklētāji tur Sarkozī aizdomās par nelikumīgu iejaukšanos izmeklēšanā saistībā ar apgalvojumiem, ka viņa prezidenta vēlēšanu kampaņu 2007.gadā daļēji finansējis ar nelikumīgiem ziedojumiem toreizējais Lībijas diktators Muamars Kadafi.

Sarkozī gatavojās septembrī atgriezties politikā, lai atgūtu Francijas galvenās labēji centriskās partijas «Savienība par tautas kustību» (UMP) līdera amatu.

Sarkozī politiskie sabiedrotie uzskata, ka viņa juridiskās problēmas izskaidrojamas ar valdošās Sociālistu partijas spiedienu un tikai vairos viņa apņēmību.

Sarkozī ir ticis apsūdzēts korupcijā arī iepriekš.

Pērn 21.martā viņam tika izvirzīta apsūdzība, ka viņa vēlēšanu kampaņa 2007.gadā saņēmusi nelegālus ziedojumus no Francijas bagātākās sievietes - kompānijas «L'Oreal» mantinieces Lilianas Betankūras. Par to viņam draudēja gara prāvošanās, trīs gadu cietumsods un aizliegums ieņemt valsts amatus, tomēr oktobrī tiesa šo apsūdzību atcēla, paverot ceļu viņa cerībām atgriezties uz lielās politikas skatuves.

Sarkozī zaudēja tiesisko neaizskaramību, 2012.gadā ciešot sakāvi prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja sociālists Fransuā Olands.

Lai gan pēdējā laikā Sarkozī ir koncentrējies uz peļņas iespējām starptautiskās konferencēs un laika pavadīšanu ar ģimeni - sievu Karlu Bruni un meitu -, viņš vairākkārt ir norādījis, ka vēlas atgriezties politikā uz 2017.gada prezidenta vēlēšanām.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu