Lielbritānijas banka iesaldē Krievijas propagandas aģentūras kontu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas «Barclays» banka iesaldējusi Kremļa propagandas informācijas aģentūras «Rossija Segodnja» kontu, jo tās vadītājs ir iekļauts Eiropas Savienības (ES) pret Krieviju noteikto sankciju sarakstā, trešdien ziņoja aģentūra.

Aģentūras vadītājs Dmitrijs Kiseļovs sankciju sarakstā tika iekļauts 2014.gada martā, pēc tam kad Krievija anektēja Krimas pussalu. Sankcijas attiecas uz ceļošanu un īpašumiem.

Sarakstā Kiseļovs nosaukts par «valdības propagandas centrālo figūru».

Trešdien aģentūras angļu valodas ziņu dienests «Sputnik» vēstīja, ka «Barclays» nosūtījis tam vēstuli, kurā paskaidrots, ka konta iesaldēšana veikta tādēļ, ka Kiseļovs «kā ģenerāldirektors kontrolē šo kompāniju».

«Tādēļ mums nav citu iespēju kā piemērot ierobežojošos pasākumus saskaņā ar Apvienotās Karalistes noteikumiem,» lai pildītu ES finansiālās sankcijas, norādījusi banka.

Aģentūras galvenā redaktore Margarita Simonjana, kas vada arī angļu valodas ziņu telekanālu RT, kas agrāk bija pazīstams kā «Russia Today», nosaukusi konta iesaldēšanu par «nelegālu», jo tieši pret aģentūru sankcijas nav noteiktas.

«Kiseļovs personiski nevar ceļot uz Eiropu, un viņam tur nevar būt konti. Pret «Rossija Segonja» nav noteiktas sankcijas,» tvītoja Simonjana.

Kiseļovs komentāros RT nosodījis iesaldēšanu kā «cenzūru» un «tiešu žurnālistu darba kavēšanu.»

«Par kādu preses brīvību un demokrātiju Lielbritānija var runāt, ja tā valstī liedz strādāt vienai no pasaules lielākajām ziņu aģentūrām?» vaicāja Kiseļovs.

«Rossija Segodnja» nav atklājusi, cik daudz naudas bijis kontā, bet atzina, ka «konsultējas ar juristiem un izmantos visus iespējamos juridiskos līdzekļus, lai aizsargātu savas tiesības».

Pagājušajā mēnesī Krievijas valdības banku konti tika iesaldēti Beļģijā un Francijā, jo Krievija nesamaksāja miljardiem dolāru likvidētās naftas kompānijas «Jukos» akcionāriem, kā to pagājušajā gadā nolēma Hāgas arbitrāžas tiesa.

Krievijas varasiestādes «Jukos» iznīcināja, kad tika arestēts tās vadītājs Mihails Hodorkovskis, kas ir viens no skaļākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritizētājiem.

Krievijas amatpersonas, tostarp ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, bija saniknotas par kontu bloķēšanu. Tika ziņots, ka tie bija arī konti, kurus izmantoja vēstnieks un pastāvīgie pārstāvji NATO un ES.

Vairākas dienas pēc šīs informācijas Beļģija paziņoja, ka šie konti tiek atbloķēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu